Marți, 26 iunie 2018, a avut loc, în prezența reprezentanților Comisiei Europene – Direcția generală pentru agricultură, a VII-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizată de Autoritatea de Management, prezidată de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Cu acest prilej, Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), a declarat  că a decis să finanțeze și proiectele aflate în așteptare.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat calendarul sesiunilor de depunere și alocările propuse pentru submăsurile PNDR ce urmează a fi lansate în perioada următoare, stadiul implementării măsurilor PNDR 2014-2020 de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, a anunțat AFIR, într-un comunicat postat pe pagina oficială AFIR, de pe rețeaua Facebook.

În cadrul reuniunii s-a ridicat problema finanțării proiectelor eligibile care nu au putut fi, deocamdată, finanțate. Este vorba despre proiectele depuse de beneficiarii publici pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile, dar care, deși eligibile, au căzut sub linie pentru că s-au terminat banii pentru respectiva submăsură. Pe scurt, proiecte eligibile fără finanțare.

Bani pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate

„Este clar că agricultura românească şi mediul rural au nevoie de o finanţare sporită, dar performanţa acestui program (PNDR 2020 n.r.) ţine foarte mult de atingerea indicatorilor prevăzuţi în acest plan de dezvoltare rurală. Proiectele simple, desigur, au o rată de succes mult mai mare decât cele complexe, dar tocmai faptul că noi (prin acceptarea la finanțare în sesiunea 2018 doar a proiectelor complexe) ne asumăm implementarea unor proiecte care să conducă la dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate, înseamnă că ne angajăm la o responsabilitate mult mai mare şi nu ne ascundem în spatele realizării acestui program în ritm accelerat cu orice preț. Am luat deciziile necesare la nivel instituțional, astfel încât din economiile rezultate în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii publici, dacă nu se vor redirecţiona către completarea cheltuielilor din investițiile respective, să finanţăm toate celelalte proiecte care se află în aşteptare, adică sunt eligibile fără finanţare.

Rugămintea mea este să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă acum. Ne aflăm în faţa ultimelor sesiuni de finanţare în cadrul acestui Program pe măsurile destinate beneficiarilor privaţi”, a declarat Adrian Chesnoiu, șef AFIR, în cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.409