O nouă întâlnire ATOP Ilfov şi problematica siguranţei şi ordinii publice în judeţ

La Cernica a avut loc, pe 19 iulie, ședința lunară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) a județului Ilfov, ordinea de zi cuprinzând subiecte legate de sistemul de învățământ ilfovean, păstrarea ordinii publice în județ, siguranța proprietăților în timpul concediilor, precum și măsuri suplimentare luate de jandarmii ilfoveni, dar și prezentarea rapoartele de activitate ale ISU București – Ilfov, Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov și Inspectoratul de Jandarmi Județean – pentru perioada scursă de la începutul acestui an și până în prezent.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 412, ediția print

Problematica învăță­mântului ilfovean este complexă, județul fiind unul atipic din mai multe puncte de vedere. De aceea, analiza obiectivă și detaliată, prezentată de inspector școlar general adjunct Cristina Ghiță, o vom publica în următorul număr al Jurnalului de Ilfov. Păstrând pentru această ediție, celelalte subiecte la fel de importante pentru ilfoveni.

Și, pentru că Cernica a fost gazda reuniunii ATOP Ilfov, cuvântul de deschidere a aparținut primarului Gelu Apostol, care a vorbit tocmai despre o problemă legată de domeniul educație, despre care a apreciat că este una întâlnită la nivel național. Este vorba de faptul că autoritățile locale – cum este și cazul comunei Cernica – investesc resurse financiare considerabile pentru construcția de creșe, grădinițe sau școli – evident, în funcție de realitățile demografice ale fiecărei localități și, apoi, la finalizarea lucrărilor, cu efectivele de copiii complete, nu există personal suficient care să ocupe posturile din sistemul de învățământ. Apoi, edilul s-a referit, nemulțumit, la întârzierea nejustificat de mult a demersurilor de obținere a diferitelor avize necesare pentru derularea de investiții. Gelu Apostol a dat exemplu Planul de Urbanism General al comunei, la care se lucrează de opt ani de zile din cauza lentorii unor instituții ale statului în eliberarea avizelor. ”Este o boală în toată România. La care se adaugă nivelul extrem de mare al taxelor percepute”, a subliniat edilul.

Polițiștii ilfoveni sunt cu ochii pe grupările infracționale. Le știu și le supraveghează atent!

Pe partea de infrac­ționalitate în comună, primarul a spus că aceasta a scăzut, cele mai recente demersuri pentru continuarea trendului fiind montarea, chiar în aceaste zile, de camere de supraveghere în zonele cu probleme. Oricum, legat de acest subiect, inspectorul șef al IPJ Ilfov, Doru Marius Iacobuș, a dorit să transmită comunității din Cernica că Poliția știe care sunt grupările infracționale care crează probleme, știe cu ce se ocupă acestea și, mai ales, a dorit să transmită că sunt sub observație permanentă. Mai ales că, IPJ Ilfov a primit recent o suplimentare a numărului de angajați – cu 42 de agenți și 6 ofițeri, urmând ca, din noiembrie să mai vină încă o serie de absolvenți de școală de agenți de poliție, pentru acoperirea tuturor posturilor care erau vacante la nivelul Inspectoratului Județean. La rândul său, și inspectorul Doru Iacobuș a făcut referire la o activitate care îl nemulțumește și care aruncă munca polițiștilor în derizoriu – și anume, împăcarea părților vătămate cu hoții/infractorii. ”Dosarele se închid, chiar dacă eforturile noastre au fost deosebite – pentru cercetarea acestora. Și să nu mai vorbim de cheltuielile implicate. Am propus ca, în cazul în care avem astfel de spețe, costurile judiciare să fie suportate de cei implicați. Altfel, munca noastră este în zadar!”, a spus comisar șef de poliție, Doru Iacobuș.

Jandarmii, la datorie

Legat de ordinea publică și siguranța pro­prie­tăților pe perioada concediilor, Dumitru Dumitriu, prim adjunct al comandantului Inspectora­tului de Jandarmi Județean Ilfov, a vorbit despre măsurile luate în cadrul in­stituției, referindu-se la planificarea echipajelor de ordine publică conform solicitărilor IPJ Ilfov, în măsura în care acest lucru nu afectează des­fășurarea misiunilor de bază ale Jandarmeriei; desfășurarea unor activități specifice de cercetare-documentare pe timpul executării misiunilor și acțiunilor Jandarmeriei Române și desfăşurarea de ședințe comune cu reprezentanții poliției ilfovene pentru analiza situației operative din județ. În acest context, jandarmii ilfoveni au participat la întocmirea a 19 acte de sesizare, alături de lucrătorii de poliție din zona de responsabilitate, pentru 11 furturi din locuință, cu 10 autori și 8 furturi din societăți comerciale, cu 12 autori. Pe partea de prevenție s-au desfășurat 3 campanii – ”Ai grijă de casa ta!”, ”Buy safe, pay safe” și ”Protect your pocket!”.

În sezonul estival, jandarmii ilfoveni pregătesc misiuni de asigurare a ordinii și siguranței publice în timpul Festivalului Summerwell, care se va desfășura în perioada 10-12.08.2018, în Buftea, pe domeniul Știrbey, unde, potrivit estimărilor, se așteaptă 10.000-12.000 de spectatori/zilnic, pentru sărbătoarea religioasă ”Adormirea Maicii Domnului”, din 15 august – unde, doar la mănăstirile Samurcășești și Cernica, vor participa între 500 – 1.500 de enoriași, pentru zile ale localităților, dar și pentru partidele de fotbal din ligile I și II – atunci când începe sezonul competițional 2018/2019. Totul pentru a preveni riscuri de tipul: producerii unor blocaje rutiere sau accidente pe principalele artere de circulație la nivel județean/local, care pot duce la nemulțumiri ale cetățenilor sau ale șoferilor aflați în trafic și care să conducă la tulburarea ordinii și liniștii publice; săvârșirii unor infracțiuni în zonele aglomerate – gen furturi, înșelăciuni, tâlhării etc.; producerii unor evenimente din domeniul situațiilor de urgență: incendii, inun­dații etc.; săvârșirii unor infracțiuni cu violență în zona barurilor, zonelor de agrement, locurilor de cazare a turiștilor, zone de desfășurare a manifestărilor publice etc.