Pesta porcină va avea efecte nebănuite asupra multor ramuri din agricultura românească. Una dintre aceste ramuri este cultura cerealelor. Astfel, există pericolul ca, în ciuda unei recolte bogate, producătorii de porumb să nu mai poată exporta o bună parte din recolta de anul acesta.

România va obține anul acesta o producție bună de porumb, estimată la 12 milioane de tone. Recolta va fi totuși mai mică decât cea de anul trecut, când s-au obținut peste 14 milioane de tone.

Anul acesta, însă, riscul major ar fi ca exporturile de porumb ale României să fie restricționate către țările care tradițional cumpărau porumb din țara noastră, având în vedere că mistreții pot infesta această cultură cu virusul pestei porcine africane. „Mă refer în special la Spania, care are o industrie bine pusă la punct a porcului, și care ar putea pune condiții ca porumbul din zonele respective să nu-l primească”, a declarat fermierul Dan Ciuhureanu, pentru TVR 1.

Sacrificarea porcilor va scădea și consumul intern

Totodată, consumul intern de cereale va scădea după uciderea preventivă masivă a animalelor, iar porumbul furajer va rămâne în hambare. Această situație va determina şi preţuri mai mici. De asemenea, analiştii avertizează că scăderea consumului în România apare într-un an cu recolte foarte bune pe piața americană, principalul producător mondial. Acest lucru va pune și mai multă presiune pe prețuri.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677 în 132 de localităţi din opt judeţe din zonele de nord-vest şi sud-est ale Românei.

Președintele ANSVSA a mai precizat că, până în prezent, au fost uciși peste 120.000 de porci, iar crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit despăgubiri de peste 218.000 de lei, însă valoarea deconturilor solicitate depăşeşte 3,5 milioane de lei.

Între timp, fermierii mai cresc doar 4 milioane de porci, un record negativ al ultimilor ani.

Oierii, afectați și ei de pestă

O altă categorie de crescători de animale sunt și oierii. Există riscul ca aceștia să nu-și poată vinde, anul acesta, berbecii de rasă, cum procedau în anii trecuți, la târgurile cu tradiție, pentru că orice târg de animale va fi interzis. Interzicerea târgurilor face parte dintre măsurile care ar trebui să stopeze răspândirea cu așa mare rapiditate a ciumei porcilor.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.417