Autorităţile locale din Buftea au sărbătorit, sâmbătă, cu emoție și fast, cuplurile care au împlinit cel puțin 50 de ani de căsnicie. Evenimentul se înscrie în cadrul Proiectului Centenar şi s-a desfășurat la Palatul Știrbey, începând cu ora 13.00. Totul a fost gândit de organizatori până în cel mai mic detaliu, pentru a onora cele 117 de cupluri care și-au reînnoit jurămintele, după ce au parcurs împreună mai bine de jumătate de secol, cu multă înțelepciune și bucuria de a trăi.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 425
Primăria orașului Buftea și Consiliul Local au oferit soților care au împlinit peste 50 de ani de căsnicie o petrecere minunată, plină de surprize frumoase și premii.
Nu în ultimul rând, fiecare cuplu care a împlinit 50 de ani de căsnicie a primit câte 1.000 de lei, iar soții care au trecut de 60 de ani de conviețuire, au primit câte 2.000 de lei, prin hotărâre a Consiliului Local. De buna organizare a evenimentului s-a ocupat Centrul Cultural Buftea sub atenta supraveghere a primarului Gheorghe Pistol, care s-a asigurat că totul decurge perfect pentru buna dispoziție, dar și confortul și siguranța invitaților. Acesta a fost și motivul pentru care, în apropiere veghea o ambulanță, al cărei echipaj era pregătit de intervenție, la cel mai mic semn.
Întregul scenariu al evenimentului de sâmbătă, 20 octombrie, a fost astfel conceput încât să arate prețuirea pe care orașul Buftea o poartă bunicilor și străbunicilor săi. Oaspeții au fost întâmpinați de primarul orașului Buftea, pe covorul roșu cu flori și au avut ocazia de a face cu edilul câte o fotografie, la panou, așa cum se obișnuiește la evenimentele mondene. Fotografiile au fost apoi înrămate și oferite fiecărui cuplu, ca amintire.
Petrecere cu multe surpize frumoase
Doamnele și domnii au fost invitați apoi să intre în sala amenajată fastuos, ca pentru nuntă, o nuntă de aur, cu toate ingredientele specifice.
A fost o seară a folclorului românesc, evenimentul fiind deschis, după un mesaj al primarului Gheorghe Pistol, de talentații dansatori ai Ansamblului ”Doina Ilfovului” al Centrului Cultural Buftea, care au încântat mesenii cu măiestria lor timp de 25 de minute, un record artistic greu de atins chiar și printre profesioniști. Au urmat Laura Lavric și Constantin Enceanu, doi artiști de seamă, mult îndrăgiți, mai ales de publicul din Buftea, care au reușit să aducă la joc, pe ringul de dans, numeroși petrecăreți, ce nu s-au dat în lături de la hore și sârbe, în ciuda vârstei, fiindu-le alături de cele mai multe ori, cu multă mândrie, angajații Centrului Cultural, ai Primăriei Buftea, membrii ansamblului și chiar edilul însuși.
Oaspeții s-au putut bucura de un meniu pe măsură, tort, iar petrecerea, în timpul căreia primarul orașului Buftea a trecut pe la meseni pentru a sta de vorbă cu ei și a face noi poze, s-a încheiat cu festivitatea de premiere, adică un premiu în bani, o sticlă de șampanie și Certificatul 50+ pentru frumoasa dovadă de dragoste și pentru relația trainică și armonioasă. Premierea a fost un nou prilej pentru edil de a spune câteva cuvinte frumoase despre fiecare cuplu și de a mulțumi pentru tot ceea ce acești oameni au oferit comunității.
”Căsătoria dumneavoastră ne învață iubirea, răbdarea și iertarea”
”Mă bucur să mă aflu alături la acest minunat eveniment care reprezintă cel mai mândru și cel mai frumos moment din viața dumneavoastră. Ne aflăm alături de dumneavoastră pentru a vă spune că vă iubim. Suntem alături așa cum v-am promis până acum. Părinții sunt alături de noi. Bunicii sunt alături de noi. Faptul că copiii, nepoții și strănepoții dumneavoastră sunt acum printre noi vi se datorează și pentru aceasta vă mulțumim. Ați construit pentru noi ceea ce avem astăzi și vă datorăm prezentul. Ați rezistat tuturor încercărilor, ați demonstrat că vă iubiți și acest fapt reprezintă un etalon pentru orașul nostru. Vă mulțumim că insuflați orașului nostru sentimentul de mare familie și pentru aceasta vă rămânem recunoscători. Pentru că suntem în apropierea marelui Centenar, vreau să vă reamintesc cei trei mari piloni importanți în viață pe care nu ar trebui să îi uităm niciodată și, eventual, când întâlnim momente grele, să îi apelăm. Aceștia sunt educația, cultura și învățătura, credința în Dumnezeu și credința în biserică și, nu în ultimul rând, dragostea de neam și dragostea de țară. Dumneavoastră ați demonstrat că vă iubiți țara, ați demonstrat că vă iubiți comunitatea. Să ne revedem cu bine și la întâlnirea de 75 de ani și să sperăm că acest eveniment nu îl veți uita niciodată”, s-a adresat, cu emoție, primarul Gheorghe Pistol, invitaților săi.
”A fost bucuria noastră, a consilierilor, să venim în întâmpinarea acestor oameni minunați care, până la urmă, au fost și rămân un exemplu pentru orașul nostru. Eu cred că la baza acestei relații de căsnicie a stat respectul reciproc, înțelegerea și, de ce să nu recunoaștem, și răbdarea”, ne-a declarat primarul.
”Căsătoria dumneavoastră ne învață iubirea, răbdarea și iertarea, având cu ele binele în relația pe care ne-ați demonstrat că ați avut-o. Vă mulțumim pentru toate eforturile dumeavoastră de a fi prezenți astăzi, la acest eveniment. Nu a fost simplu să veniți până aici. Foarte mulți au fost aduși de copii, de nepoți, de strănepoți. Pentru înțelepciunea și armonia cu care ne învățați să prețuim valorile familiei tradiționale, de multe ori mediatizate în ultimul timp și poate chiar ponegrite, noi vă mulțumim că dați dovadă, copiilor noștri, nepoților și strănepoților de o adevărată trăinicie. Vă iubim! Dumnezeu să vă ajute!”, a spus edilul, la finalul petrecerii.
Performanță în cinstea oaspeților
Daniela Mândroc, coordonatorul Ansamblului ”Doina Ilfovului”, ne-a declarat, la rândul său: ”Suntem onorați că am avut prilejul de a participa în acest minunat spectacol oferit vârstnicilor. Domniile lor au avut ocazia de-a lungul vieții să vadă asemenea dansuri. Iată că noi avem ocazia să readucem tradiția! Vrem să vadă bătrânii noștri că noi, coregrafii, ducem tradiția mai departe prin acești copii minunați”. Coregrafa a subliniat că ansamblul a oferit un tablou coregrafic din șapte zone etnofolclorice ale României, însemnând aproximativ 25 de minute de dans continuu. ”Nu orice dansator poate să ajungă la o asemenea performanță. Pașii sunt foarte grei, coregrafiile foarte complicate, ritmurile foarte alerte. Acest moment a fost prezentat și la Ialoveni, în Republica Moldova, unde dansatorii au participat la un spectacol dedicat Centenarului și unirii dintre județul Ilfov și raionul Ialoveni. Ansamblul Doina Ilfovului a oferit și o surpriză invitaților, pe care i-a încântat cu o suită nouă, suită oltenească. A fost un dans în premieră, în cinstea bunicilor, un colaj, Oltenia- Muntenia, numit ”Hai la brâu”. ”Nu l-am dansat niciodată. Este pentru prima oară, o surpriză în cinstea oaspeților”, a punctat Daniela Mândroc.