Se apropie sezonul rece și e bine să-ți întărești imunitatea încă de acum, ca să treci mai ușor peste bolile cauzate de temperaturile scăzute. Dacă ai un surplus de greutate, e momentul să scapi de el și să-ți îmbunătățești sănătatea întregului organism. Asigură-ți echilibrul nutrițional, printr-o alimentație sănătoasă, dar și prin desfășurarea unor activități fizice zilnice!   

Când slăbești în scurt timp iar kilogramele pierdute se depun la loc imediat după ce ai renunțat la dietă, este semn că organismul a suferit carențe nutriționale în urma curei și încearcă să compenseze. Sau… poate regimul alimentar nu se potrivește cu modul în care funcționează metabolismul tău. Și atunci… cum să slăbești și să-ți îmbunătățești starea de sănătate a întregului orga­nism, deopotrivă?

1 Cumpără doar alimentele strict necesare!  

Scrie o listă cu mesele pentru următoarea săptămână. Îți va fi mai ușor să eviți excesele sau abaterile de la regimul alimentar zilnic și vei cumpăra doar strictul necesar, fără să cazi în capcana poftelor de moment ce determină apariția kilogramelor în plus. 

2 Consumă alimente sărace în calorii!  

Din dorința de a pierde cât mai mult în greutate, poți fi tentat să renunți la mesele importante, însă aceasta este o mare greșeală. Deși mănânci mai puțin, pofta de mâncare va crește, astfel că ești mai predispus să faci alegeri alimentare mai nesănătoase și mai bogate în calorii. În plus, senzația de foame poate fi un semnal că organismului îi lipsesc anumiți nutrienți, iar privarea de acești nutrienți îți pot cauza dereglări metabolice. Mai mult decât atât, mesele neregulate îți pot determina și ele perturbări ale metabolismului. 

3 Cerealele, somonul și iaurtul nu trebuie să-ți lipsească din farfurie  

Este foarte important să-ți asiguri necesarul zilnic de proteine și glucide complexe. Alimentele bogate în aceste substanțe nutritive constituie cea mai bună sursă de energie naturală pentru organism. Cele mai sănătoase surse de proteine sunt: somonul, iaurtul, migdalele, nucile și brânza de vaci. Glucidele complexe pot fi consumate din:  cerealele integrale,  cartofi, orez, pastele făinoase, lactate. Asta nu înseamnă că nu ai voie să consumi salate de crudități, legume, fructe și zarzavaturi de sezon. 

4 Mănâncă încet! Vei consuma mai puține alimente   

Chiar dacă ritmul agitat de zi cu zi îți impune să mănânci uneori în grabă, încearcă cel puțin o dată pe zi să iei masa în liniște și fără repezeală. Senzația de sațietate apare de obicei la aproape 20 de minute după ce începi să mănânci, astfel că dacă vei mânca încet și în liniște, vei consuma o cantitate mai mică de mâncare.

5 Mănâncă la aceleași ore în fiecare zi! 

Medicii recomandă res­pec­tarea orelor fixe de masă. Ajută la crearea și funcționarea corectă a reflexelor stimulatoare ale secrețiilor gastrice. Astfel, respectând un orar al meselor, atât digestia cât și metabolismul  vor funcționa la parametri optimi asigurând asimilarea corectă a nutrienților și stimularea arderilor calorice. 

6 Mișcă-te să elimini toxinele!  

Activitățile fizice sunt un adevărat aliat al regimurilor de slăbit și al sănătății fizice și psihice. Indiferent că faci jogging, fitness, mergi pe jos sau cu bicicleta, vei avea beneficii multiple. Mișcarea îți stimulează transformarea grăsimilor în energie, îți grăbește arderile calorice, te ajută să elimini toxi­nele și îți tonifiază musculatura.

Suplimentele alimentare îți îmbunătățesc întreaga stare de sănătate 

În ve­­derea îmbu­nă­tățirii sistemului imunitar și a stării de să­nă­tate în general, poți asocia regimul alimentar cu suplimente pe bază de spirulină, fructe de pădure sau ulei de pește.