Alimentația variată și echilibrată caloric ar putea preveni aproximativ 70% dintre cazurile de diabet tip 2, anunță specialiștii în diabet, nutriție și boli metabolice. “Dieta zilnică din care nu trebuie să lipsească micul dejun poate fi un factor important în prevenția și controlul diabetului zaharat. Este ceea ce ne comunică anul acesta Federația Internațională de Diabet, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Lipsa servirii mesei de dimineață, asociată cu creșterea în greutate, cum ne transmite aceeași sursă, amplifică riscul instalării diabetului zaharat. Astfel, trebuie să încurajăm populația să-și înceapă ziua cu un mic dejun variat în fructe, legume și cereale integrale”, explică prof. dr. Doina Catrinoiu, șeful unuia dintre Centrele de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din România. Potrivit cercetării epidemiologice Predatorr, aproape două milioane de români au diabet zaharat și alte trei milioane au prediabet.