Iubire, jertfă, slujire și pocăinţă
Ziua Internaţională a Femeii este urmată de Ziua Mucenicilor sau a Sfinţilor Închisorilor. Pe 9 martie, în toate casele creştine există obiceiul de a se prepara din aluat, figurine în forma cifrei opt care sunt împărţite cu o sticlă de vin. După tradiţie, credincioşii ciocnesc 40 de pahare cu vin şi beau câteva guri ca să fie mai sănătoşi, să aibă spor în casă, mai multă putere de muncă şi noroc în tot ceea ce vor face până la finele anului.
Sfinţişorii, aşa cum sunt denumiţi cei 40 de Mucenici au devenit cunoscuţi încă de la începutul creştinismului. Cine au fost aceştia? Mai mulţi soldaţi care se aflau în slujba împăratului roman Licinius. Ei au format o comunitate de mărturisitori care au susţinut dreapta credinţă în Iisus Hristos, curățenia sufletească, sinceritatea dragostei faţă de Dumnezeu şi respingerea hotărâtă a gândurilor răutăţii. Din scrierile bisericeşti aflăm că Agricolae, cel care la acea vreme era guvernatorul Armeniei, le-a cerut mucenicilor să renunţe la creştinism, la credinţa lor puternică în Hristos şi să se închine idolilor. Pentru că au refuzat, au fost băgaţi în închisoare şi bătuţi timp de opt zile. “Noi suntem creştini, au răspuns ei, şi pentru Împăratul nostru Iisus Hristos suntem gata a ne jertfi şi a muri” – verset din viaţa celor 40 de mucenici.
Condamnaţi la moarte prin îngheţarea în Lacul Sevastiei
Când au ajuns în temniţă, s-au aşezat în genunchi şi s-au rugat, spunând: “Scoate-ne pe noi, Doamne, din ispită şi din smintelile celor ce fac fărădelege“. Apoi guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţarea lor în Lacul Sevastiei. Numai că, în noaptea masacrului în acel loc s-au petrecut adevărate minuni. Lacul s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununiţe strălucitoare sau ridicat deasupra capetelor mucenicilor. La miezul nopţii au auzit un glas de sus: “Cel ce crede în Mine, de va şi muri, va fi viu. Îndrăzniţi şi nu vă temeţi de munci, că în curînd se vor sfârşi! Ci răbdaţi puţin şi veţi primi cununi de biruinţă!” De atunci ei sunt recunoscuţi ca fiind şi Sfinţii Închisorilor.
Ei au fost sfinţișorii
Văzând aceste grozăvii, guvernatorul a poruncit scoaterea lor din apă, le-a zdrobit picioarele şi a comandat să fie duşi şi lăsaţi să moară pe câmp. Aşadar, sâmbătă îi sărbătorim pe Sfinţii Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.
Legătura opt-urilor din aluat cu zilele jertfei mucenicilor
Figurinele în formă de opt preparate de gospodinele creştine în ziua de 9 martie, au o legătură strânsă cu masacrul de la Lacul Sevastiei. De atunci, cifra opt este considerată ca fiind cifra echilibrului cosmic. De aceea, mucenicii preparaţi în casă se dau de pomană pentru cei morţi şi se consumă în familie, deopotrivă. Întru cinstirea martirilor din Sevastia se beau 40 de pahare cu vin. Se crede că oamenii care mănâncă mucenici şi beau vin vor avea mai multă putere de muncă, noroc la bani, spor în toate activităţile pe care le desfăşoară şi sunt feriţi de boli peste an.