În contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București, weekend-ul trecut a avut loc pelerinajul istoric cu moaștele acestuia, care au ajuns și la Afumați.

Procesiunea s-a desfă­șurat în zilele de sâmbătă și duminică, având binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. În prima zi, odoarele au fost aduse în bisericile din Protopopiatul Ilfov Nord, iar în cea de-a doua zi, în mai multe lăcașuri de cult din Protopopiatul Ilfov Sud.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 696, ediția print

Pe 30 martie, sâmbătă, racla cu sfintele moaște a fost adusă de o delegație specială a Patriarhiei Române, coordonată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu Părintele Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române și cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. Zeci de preoți și mii de credincioși s-au unit în rugăciune, aducând slavă și închinare sfintelor odoare. Cu vocile lor frumoase, deosebite, impecabile, membrii Grupului Tronos al Patriarhiei Române au creat o atmosferă încărcată de emoții puternice.

O comunitate în care încolțesc tot mai mult principiile și valorile spirituale

Procesiunea a fost deschisă sâmbătă, în zorii zilei, când cinstitele odoare au fost aduse, de la Catedrala Patriarhală, din Capitală, în biserica Afumați II, din comuna cu același nume. Foarte mulți localnici, în frunte cu primarul Gabriel Dumănică, au trăit momente deosebite de spiritualitate și venerație. Racla ce adăpostea cinstitele moaște ale sfântului mare făcător de minuni al lumii a fost întâmpinată de către preotul paroh Florin Ionică și credincioșii locului, cu mare bucurie și evlavie. Aceasta a fost așezată la loc de cinste spre închinarea celor prezenți în biserica frumoasă ca o mireasă a lui Hristos. La ceas de mare sărbătoare, biserica parohiei închinate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, strălucea de frumusețea picturii, a icoanelor superbe care îndemnau la rugăciune și a florilor înmiresmate, transformând lăcașul de cult într-un adevărat colț de Rai.

”În acest pelerinaj care se desfășoară în județul Ilfov, racla cu moaștele Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, popo­sește mai întâi în Parohia Afumați II, o parohie cu o istorie nu foarte îndelungată, dar care arată prin lucrare misionară dragostea față de Dumnezeu. La jumătatea veacului al XX-lea, în această parohie s-a ascuns un fugar care venise de dincolo de Prut, unul dintre iscusiții mânuitori ai penelului, care făcuse studii la Kiev și care avea darul măiestrit al pictării icoanelor. El a fost recomandat Egumenului de la Sihăstria, părintelui Cleopa, care a venit personal căutându-l aici după ce-i fusese recomandat de un monah de la Schitul Darvari, din București. Așa l-a găsit ascuns în localitatea Afumați pe Ioan Protcenco Schimnicul Irineu care a pictat în ultimii ani ai vieții sale Paraclisul Mănăstirii Sihăstria închinat Sfinților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana. Au rămas și în această biserică câteva icoane măiestrit zugrăvite de el. (…) Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, poposește în această parohie aducând binecuvântare și mulțumire pentru numeroasele ajutoare pe care parohiile de aici și, în special, părintele Florin Ionică împreună cu domnul primar Gabriel Dumănică le-au oferit, de atâtea ori, Cuviosului Dimitrie cel Nou, dar și Catedralei Patriarhale, numeroșilor pelerini care poposesc pe Dealul Mitropoliei la marile sărbători și la sărbătoarea Botezului Domnului, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și cu alte prilejuri. În mod deosebit, mulțumim pentru această frumoasă primire părintelui Protoiereu Cristian Burcea, părintelui paroh Florin Ionică, părinților care slujesc la această biserică și părintelui care împreună cu Protopsalții cântă, au cântat, întâmpinându-l pe Sfântul Dimitrie și vor cânta și în momentele următoare”, a spus Preasfințitul Părinte, Timotei Prahoveanul.

Iubitor de oameni și de biserică, susținător al comunității creștine din Afumați, primarul Gabriel Dumănică a fost implicat profund în organizarea locală a acestui eveniment religios.

”Este un eveniment unic, istoric pentru comuna Afumați – ca moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la Catedrala Patriarhală să fie aduse spre închinare și rugăciune în comuna Afumați, din județul Ilfov. Este un moment deosebit, la care participă un număr foarte mare de credincioși, enoriași, inclusiv elevii școlii împreună cu cadrele didactice. La biserica noastră, astăzi, credincioșii se vor închina și ruga atât la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, cât și la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie care este mare făcător de minuni, vindecător de boli grele, moaște care sunt așezate pentru totdeauna la biserica Parohiei Afumați II, din anul 2019. Biserica Parohiei Afumații II, în anul 2016, a avut un eveniment foarte important – resfințirea, după circa 80 de ani – care a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cu înaltă binecuvântare am fost incluși în acest pelerinaj minunat al odoarelor Sfântului Dimitrie, iar ele sunt prezente astăzi în comuna Afumați. Credincioșilor noștri le doresc multă sănătate, fericire, liniște sufletească, prosperitate alături de familii și de cei dragi și, bineînțeles, să nu-și piardă credința în Dumnezeu și să ceară ajutorul divinității ori de câte ori sufletul le-o cere. Biserica este foarte importantă pentru comunitate. De altfel, în comuna noastră există și un parteneriat al Bisericii cu școala, Primăria și Consiliul Local, care are rezultate foarte bune. Comuna arată din ce în ce mai bine. S-au făcut investiții mari în infrastructură, în mediu, dar și pe partea spirituală, școlile din Afumați sunt la un nivel foarte ridicat de modernizare, cunoaștere. Se investește foarte mult în educație, lucru cu care noi, afumățenii, ne mândrim. Suntem mândri că avem o localitate istorică, o localitate care anul acesta împlinește 514 ani de la atestarea documentară. Așadar, pentru noi este și mai important ca în acest an de sărbătoare să avem și un asemenea moment, aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Parohia Afumați II. Este unul dintre cele mai mari pelerinaje din toate timpurile. În anul 2017, în biserica noastră au fost aduse pentru prima dată moaștele Sfântului Nectarie, iar în anul 2018, au fost aduse în pelerinaj și moaștele Sfinților Împărași Constantin și Elena. Apoi, în anul 2019, ne-a fost adus un fragment din moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, pentru totdeauna. Comuna Afumați are o viață culturală, spirituală, educațională, socială, sportivă foarte activă la care ne bucurăm că participă cetățenii, drept pentru care noi, autoritățile locale, avem datoria să implicăm toate categoriile sociale din localitate în aceste activități frumoase. Este o comună dinamică, vie, în care au loc evenimente tot timpul”, ne-a spus Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați.