Femeile au învăţat să-și salveze copiii înecaţi cu alimente

Programul social „Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău”, demarat de ziarul Jurnalul de Ilfov în judeţ, ia amploare. Tot mai mulţi localnici vin la evenimentul iniţiat, organizat și susţinut de Jurnalul de Ilfov în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă București/Ilfov (SABIF) să primească cele mai bune sfaturi direct de la profesioniștii în Sănătate și să-și controleze gratuit tensiunea și glicemia. Week-endul trecut, zeci de femei din comuna Ștefăneștii de Jos și-au controlat sănătatea și au învăţat cum să-și salveze membrii familiilor din ghearele morţii.

Duminică a fost o zi deosebită pentru reprezentantele sexului frumos din comuna Ștefăneștii de Jos. Pentru prima dată în acest an, preţ de câteva ore, femeile și-au lăsat grijile cotidiene deoparte și au revenit pe băncile școlii. De această dată, nu pentru a se specializa într-o anumită meserie, ci pentru a învăţa să trăiască sănătos. Doamnele și domnișoarele de toate vârstele au venit la Sala de Sport din cadrul Școlii numărul 1 și au aflat de la specialiști cum să evite bolile grave ce le-ar putea pune viaţa în pericol. De la edilul comunei Anghel Rababoc, femeile au aflat că Sănătatea va constitui o prioritate pentru consiliul local și că toate programele din domeniu vor fi susţinute de Primărie, și nu numai. „Lecţia de Sănătate” a fost deschisă de dr. Nicoleta Rachieru, medic de familie în comună. Astfel, doamnele și domnișoarele pre-zente la eveniment au înţeles mai bine importanţa medicului de familie și menţinerea legăturii cu acesta în permanenţă. Tot de la dr. Rachieru au aflat că trebuie să-și controleze cu regularitate tensiunea arterială, să piardă în greutate dacă sunt obeze sau supraponderale, să-și controleze glicemia cu regularitate. Medicul de familie le-a sfătuit să adopte o alimentaţie bogată în legume, fructe, lactate, pește, cereale, să renunţe la prăjeli, grăsimi și fumat ca să prevină infarctul miocardic și accidentul vas-cular, temutele ­boli întâlnite din ce în ce mai des și care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, chiar și în rândul tinerilor.

Dr. Manuela Marinescu, SABIF: „Fiecare minut contează când viaţa unui om e în pericol. Sunaţi la 112 și oferiţi detalii!”

Ca de fiecare dată, cele mai importante sfaturi în ceea ce privește intervenţia de urgenţă, au fost oferite de specialistul SABIF. Dr. Manuela Marinescu le-a spus par-ticipantelor la eveniment când e necesar să solicite sprijinul specialiștilor de la Ambulanţă, cum să-și descrie cât mai corect simptomele și cum să respecte întocmai indi-caţiile primite prin telefon de la operatorul serviciului până la sosirea echipajului de salvare. „Durerea în piept, hemoragia, respiraţia îngreunată, pierderea cunoștinţei, durerea abdominală care nu cedează la analgezice necesită asistenţă de urgenţă, așa că sunaţi la 112. Când apelaţi și sunteţi redirecţionat către operatorul Serviciului de Ambulanţă, spuneţi exact ce se întâmplă în momentul respectiv. Descrieţi foarte clar simptomele din prezent, ulterior mai daţi informaţii și de­spre suferinţele din trecut. Nu specificaţi adresa din buletin, ci adresa la care vă aflaţi în acel moment. Oferiţi detalii despre locul în care sunteţi și daţi puncte de reper ca să putem ajunge cât mai repede. Fiecare minut contează când viaţa unui om e în pericol!”, le a explicat dr. Marinescu. Același medic le a fost și un bun profesor în asistenţa de urgenţă. Dr. Manuela Marinescu, asistenta Simona Ojog și voluntarii SABIF le au arătat femeilor, pe manechinele din dotarea serviciului, ce ar putea face ca să salveze o persoa-nă căzută pe stradă sau în casă în urma unui stop cardiorespirator. Având în vedere că sunt sau vor deveni mămici, invitatele au învăţat de la dr. Marinescu și echipa SABIF cum să-și salveze micuţii în cazul în care ar ajunge să se sufoce prin înecul cu alimente. Serviciul de Ambulanţă București/Ilfov a încheiat programul nostru de la Ștefăneștii de Jos realizând controlul gratuit al tensiunii arteriale și al glicemiei tuturor participantelor. De asemenea, dr. Aurelia Isărescu președintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov și Consiliul Local au premiat cele mai fidele invitate. Au organizat o tombolă și au oferit 10 premii ce au constat în seturi complete de îngrijire corpora-lă.

Dr. Anca Chelariu, Maternitatea Filantropia: „Leziunile de col uterin nu provoacă dureri. Mergeţi să vă faceţi Papanicolau!”

Participantele la evenimentul organizat și susţinut în parteneriat cu SABIF au învăţat la lecţia de Sănătate când și cum să-și autoexamineze sânii acasă pentru a des-coperi la timp noduli sau formaţiuni tumorale. Dr. Anca Chelariu de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București, le-a arătat cum să-și facă teh-nicile de autocontrol cât mai corect și le-a explicat fiecare pas ce trebuie urmat în cazul depistării unor formaţiuni anormale. „Cancerul de sân rămâne pe primul loc în lume în ceea ce privește incidenţa cancerelor la femei. De aceea, e bine să efectuaţi autoexaminarea sânilor în fiecare lună, cam la șapte zile după menstruaţie. Anual, faceţi o ecografie mamară, iar după vârsta de 45 de ani, neapărat o mamografie. Depistat în stadiu incipient, cancerul de sân se tratează cu succes”, le-a spus dr. Chelariu. Medicul le-a oferit reprezentantelor sexului frumos și cele mai bune sfaturi pentru a preveni cancerul de col uterin. „Leziunile de col uterin nu provoacă dureri sau sângerări așa cum se întâmplă în cazul altor organe. Lucrul acesta vă împiedică să știţi dacă într adevăr aveţi un organ sănătos sau nu. Mergeţi să vă faceţi testul Babeș-Papanicolau pentru că este singurul care poate depista anumite leziuni ale colului care, netratate la timp și în mod corespunzător duc la apariţia cancerului de col uterin”, a adăugat dr. Anca Chelariu. De la același medic au aflat și care sunt cele mai moderne și cele mai eficiente metode contraceptive și cum pot evita bolile cu transmitere sexuală. Și, pentru că nașterea înseamnă o împlinire a feminităţii, dr. Chelariu de la Filantropia, o maternitate cu o tradiţie bogată în monitorizarea sarcinii și nașterii sănătoase, le-a adus la cunoștinţă viitoarelor mămici din Ștefăneștii de Jos cum să se îngrijească în cele 9 luni de sarcină ca să aducă pe lume un copil frumos și sănătos.