Înființarea culturilor de legume cunoaște un vârf de activitate la mijlocul lunii aprilie și în prima decadă din mai. Anul acesta, din cauza vremii friguroase, lucrările sunt ușor decalate.
Anul acesta nivelul de umiditate din sol se apropie de valori optime, spre deosebire de anul trecut, când se înregistra un deficit apreciabil. Pentru a evita pagubele produse de schimbările climatice, trebuie avute în vedere anumite aspecte.
Culturile semănate direct în câmp
Semănatul trebuie să țină cont de temperatura minimă de germinare a fiecărei specii legumicole. De exemplu, la morcov temperatura minimă de germinaţie este de 3-4 grade C, iar plantele cu frunze rezistă până la -3…-5 grade C. Folosirea maşinilor de semănat de precizie elimină anumite lucrări costisitoare, precum răritul, şi permite economia de sămânţă şi repartizarea densităţii optime la unitatea de suprafaţă. Creşterea densităţii nu duce neapărat la creşterea recoltei.
Plantarea răsadurilor la speciile termofile
Speciile termofile sunt sensibile la temperaturi scăzute şi la îngheţ. Ardeii şi vinetele sunt cele mai pretenţioase la acest capitol. De aceea, ele se plantează atunci când temperatura solului are constant peste 15 grade C. Pentru îmbunătățirea regimului termic al solului este recomandată folosirea foliei de mulcire transparentă (pentru culturi extratimpurii și timpurii) sau a foliei negre. În prealabil, terenul trebuie erbicidat. Folia microporoasă, tip Agril, poate duce la creșterea temperaturii cu 3-5 grade la nivelul părților aeriene, salvând astfel cultura de îngheț. O altă măsură pentru creşterea temperaturii o constituie utilizarea tunelelor joase. Un tunel cu deschiderea la bază de 1-1,2 m şi o înălţime de 1 m asigură un microclimat favorabil în interior şi poate fi descoperit temporar în zilele cu insolaţie puternică. Pentru a evita îmbolnăvirea culturilor este nevoie de răsad sănătos, călit, nealungit. Ca o măsură suplimentară, în pasta de mocirlit se adugă o substanţă pe bază de cupru.
Rădăcini viguroase
O plantă viguroasă trebuie să aibă rădăcini bine dezvoltate. Udarea prea abundentă și fertilizarea la sol, imediat după plantare, nu este benefică pentru dezvoltarea sistemului radicular. De aceea, este recomandat ca după udarea pentru prindere, timp de 7-15 zile să se evite o altă udare, iar prima fertilizare să aibă loc de-abia după 3-4 săptămâni. Alternativa cu rădăcinile altoite este mult mai costisitoare.