Ziua Națională a Contabilului Român a fost instituită prin Hotărârea nr. 04/62 din 20 noiembrie 2004, la inițiativa profesorului Marin Toma, artizanul reînființării Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). Prima dată, această zi a fost sărbătorită pe 21 septembrie 2013. Anul acesta, pentru a marca evenimentul, filiala CECCAR din județul Ilfov a organizat o întâlnire cu membrii acestei filiale în Amfiteatrul „Marin Toma” din sediul CECCAR București.
Oaspeții au fost întâmpinați de președintele filialei Ilfov a CECCAR, Maria Constantin și de directorul executiv, Mihai Porubin. Printre aceștia, am remarcat și prezența prof. univ. dr. Vasile Răileanu, decan al Facultății de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Științe Economice. Reuniunea a fost prefațată de dezvelirea bustului profesorului Marin Toma. „Este o zi în care ne întâlnim toți profesioniștii contabili, oameni de afaceri pentru a schimba impresii și păreri cu privire la activitatea noastră și a mediului de afaceri. Cu această ocazie, facem un bilanț al realizărilor din anul precedent și acordăm premii firmelor de contabilitate de top din județ. Punem accent, în primul rând pe realizarea unei munci de o calitate impecabilă, dar și pe volumul veniturilor realizate din prestarea serviciilor de contabilitate”, ne-a spus Maria Constantin, președintele filialei ilfovene a CECCAR.
Știință, Independență, Moralitate
Este deviza acestui corp de elită al contabilității din România. Și cu ocazia acestei zile de sărbătoare, cei prezenți la întâlnire și-au reafirmat susținerea față de aceste principii. Reuniunea a fost deschisă de Maria Constantin, președintele CECCAR Ilfov, care le-a urat oaspeților bun venit și cât mai multe succese în activitatea lor. Domnia sa a dat citire mesajului Consiliului Superior al organizației, care a avut ca motto un citat din „părintele” CECCAR, profesorul Marin Toma, în care acesta spune: „Decidenţii de la toate nivelurile, precum şi politicile publice, ori de câte ori au ocazia să se pronunţe cu privire la contabilitate şi la organismele profesionale din domeniu, trebuie să aibă în vedere conceptul de interes public”. În mesajul Consiliului Superior se exprimă convingerea că membrii acestui corp profesional își vor face mai bine datoria, pentru a „spori contribuția la progresul economiei româneşti, la prosperitatea întregii naţiuni”. Vorbind despre semnificația acestei zile, în mesaj sunt amintite și cuvintele regretatului profesor Toma, care spunea despre această sărbătoare că este „un prilej pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au luptat sau au sprijinit activităţile CECCAR – membrii fondatori, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ai administraţiilor locale, autorităţi publice, organisme neguvernamentale – asociaţii şi fundaţii, precum şi structurile alese sau executive ale CECCAR şi, nu în ultimul rând, experţilor contabili şi contabililor autorizaţi – aceşti furnizori de încredere şi de securitate financiară – care au asigurat unitatea şi au dat puterea şi resursele necesare tuturor realizărilor din profesia contabilă”.
Standardele de calitate, esențiale pentru activitatea contabililor
După citirea mesajului, a urmat o sesiune de comunicări în care au fost prezentate lucrările „Standardele profesionale-garanția competenței și performanței în gestionarea profesiei contabile” și „Experții contabil și IMM-urile – un parteneriat de succes”. Prima comunicare amintită a fost susținută de expertul contabil Florin Gabriel Andronescu membru al Consiliului CECCAR Ilfov. Acesta a subliniat în lucrare că „profesionistul contabil trebuie să-și îndeplinească sarcinile profesionale în conformitate cu normele tehnice și profesionale (…) și să se conformeze standardelor profesionale emise de organismele profesionale din care face parte”. Vorbitorul a enumerat o serie de astfel de standarde formulate de CECCAR precizând că acestea duc la „menținerea competențelor profesionale”. Totodată, el a reamintit că activitatea contabililor trebuie să aibe la bază concepte care se referă la Educație, Etică și Calitate, toate guvernate de principiile enumerate de deviza CECCAR, Știință, Moralitate, Independență. Încălcarea acestor concepte voit sau din greșeală pot duce la cazuri de malpraxis care pot genera consecințe grave, cum ar fi „falimente în lanț, șomaj, pierderea economiilor personale sau chiar prăbușirea unor instituții financiare redutabile”, a subliniat vorbitorul.
Contabilii versus hățișul legislativ
Lucrarea privitoare la parteneriatul experți contabili – IMM-uri a fost susținută de Maria Constantin, expert contabil și președinte CECCAR Ilfov. Domnia sa a amintit că „pentru a se obține plus valoare și bunăstare economică și socială, profesioniștii contabili vin în sprijinul IMM-urilor cu experiența profesională acumulată într-un lung șir de ani de confruntare cu convulsiile pieței economice”. Vorbitoarea a subliniat, de asemenea că IMM-urile reprezintă o forță economică în România, iar parteneriatul cu experții contabili este esențială în menținerea și dezvoltarea acestei forțe, în ciuda nenumăratelor greutăți întâmpinate.
„Pentru a menține acest parteneriat, pentru a oferi servicii de calitate, experții contabili , se confruntă cu un hățis legislativ, care se modifică frecvent, prin legi, ordonanțe, hotărâri, norme, ordine, pe care suntem nevoiți nu numai să le citim, dar să le și aplicăm în practică, în funcție de specificul fiecărui client, pentru a nu fi incălcate prevederile fiscale”, se arată în materialul prezentat.
Premii pentru elita contabililor ilfoveni
La sfârșitul sesiunii de comunicări, a urmat premierea celor mai bune firme de contabilitate, dar și a unor contabili, cărora le-au fost acordate 15 diplome de onoare. La „categoria” firme, au fost acordate trei premii. Astfel, o diplomă a fost înmânată firmei „ SC SMART Contab-Consult SRL”, diploma pentru firma de top a anului 2013 a primit-o „SC S.P.S. Accounting SRL”, iar Premiul Special al anului 2013 a revenit, din nou, firmei „SC Vulpoi&Toader SRL”. După ceremonia de premiere, cei prezenți au participat la o fotografie „de familie”.
A fost o sărbătoare care a marcat importanța acestui corp de profesioniști, aflați într-o cursă continuă de perfecționare și de creștere a standardelor de calitate. Nu pot încheia, însă, fără a aminti cuvintele profesorului Marin Toma, inscripționate pe soclul bustului său din fața sediului CECCAR: „ În viață dacă muncești, știi; dacă știi și crezi, trebuie să vrei, iar dacă vrei, trebuie să poți.”