De fiecare dată când vizitez așezarea Brăneștilor, întâlnesc schimbări remarcabile în înfățișarea comunei. În doar un an și jumătate, edilii din localitate au dus la bun sfârșit un număr impresionant de proiecte, care au schimbat viața brăneștenilor.

Principalii „vinovați” de această stare de fapt sunt primarul Nicu Cismaru și „vicele”, Cornel Stancu. O echipă care funcționează perfect, iar rezultatele se văd. La primărie nimeni nu stă cu mâinile în sân, cei doi completându-se de minune. Ba, uneori, Nicu Cismaru spune, mai în glumă, mai în serios, arătând către Cornel Stancu: „Vi-l prezint pe viitorul primar al Brăneștiului!” Pentru că actualul primar al comunei nu ține la scaun. El nu-și dorește decât să facă din localitatea pe care o păstorește, un loc în care să-ți fie drag să locuiești.

Rețelele de apă și canal au fost finalizate

Un lucru pe care primarul Brăneștilor și l-a dorit cu ardoare, mai ales pentru că, timp de luni bune, comuna arăta ca un „teatru de război”, din cauza zecilor de „tranșee” care o brăzdau, în lung și-n lat. Proiectul pentru apă și canal a făcut parte dintr-unul mai amplu, în care au mai fost implicate și alte șapte localități și a beneficiat de o finanțare europeană de circa 70 de milioane de euro. 

„Sistemul de canalizare va fi funcțional de-abia la anul, când vom termina și stația de epurare a apei. Oricum, racordurile și branșamentele la apă și canal sunt realizate până la limita proprietăților cetățenilor. Foarte mulți dintre aceștia și-au manifestat dorința să se branșeze la acest sistem”, ne-a spus viceprimarul Cornel Stancu.

Se lucrează la amenajarea centrului comunei

Acum, după ce șan­țurile au fost astupate, primăria a început lucrările de reamenajare a spațiilor în care au fost executate lucrări, mai ales de-a lungul principalului drum, care taie Brăneștiul în două, DN3. Aflăm de la viceprimar că au fost tăiați arborii bătrâni care străjuiau acest drum și că ei vor fi înlocuiți cu alții mai tineri. Dar, spune el, acest lucru se va petrece, cel mai probabil, la primăvară. „Trebuie să mai așteptăm, pentru că mai avem de introdus conducta pentru evacuarea apelor pluviale. Abia după aceea, vom trece la amenajarea de trotuare, parcări și spații verzi. Totodată, vor fi înlocuiți și vechii stâlpi din lemn, care sunt aproape putrezi și dau un aspect neplăcut zonei”, ne lămurește viceprimarul.

Islaz, „New-York-ul” din câmpie

Bineînțeles, titlul de mai sus e o glumă. Dar există, totuși o asemănare cu marea metropolă americană. În satul Islaz, apărținător de comuna Brănești, străzile sunt toate drepte și perpendiculare una pe cealaltă. Lăsând la o parte gluma, vă putem spune că și aici edilii brăneșteni au făcut investiții serioase. După ce au fost reparate școala și grădinița și s-a construit un gard nou, la școală a fost amenajat un miniteren sintetic de fotbal pentru prichindeii din clasele I-IV. Un frate mai mare al acestui teren a apărut în imediata vecinătate a Casei de Cultură din Islaz, care, la rândul ei, a fost renovată. „Urmează să-i construim și acoperișul”, ne spune Cornel Stancu. Totodată, în fața așezământului cultural a fost amenajat un parc cu leagăne și tobogan pentru copii, dar și cu aparate de fitness pentru cei mari. „Mai intenționăm să cumpărăm pentru Casa de Cultură și câteva mese de tenis de masă, jocuri de șah, pentru cei doritori să se destindă în timpul lor liber”, adaugă viceprimarul. Tot el ne informează că în Islaz au fost montate 25 de camere de supraveghere, care asigură monitorizarea a peste 75 la sută din teritoriul așezării.

Capelă și cantină la biserica din sat

Gospodarii comunei au avut grijă și de biserica din Islaz. Ea a fost renovată la exterior, iar în fața acesteia a fost înființată o parcare. Acum, în curtea bisericii se lucrează de zor la ridicarea unei capele și a unei cantine, sau trapeză, cum e numită ea de fețele bisericești. „Oamenii vor putea, în curând, să organizeze aici pomeni și parastase, în condiții civilizate”, ne precizează viceprimarul Stanciu.

Tot ce v-am povestit succint aici reprezintă activitatea edililor brăneșteni din ultimele luni de zile. Ei au, în continuare multe proiecte care și-ar dori să prindă viață. Toate, pentru ca Brăneștiul să intre în rândurile localităților aflate, cu adevărat, la standarde europene.