O nouă unitate de învățământ pentru preșcolari a fost inaugurată, recent, la periferia capitalei. Aceasta se adresează micuților din Ilfov și București, ai căror mămici urmează cursuri de calificare și recalificare în cadrul proiectului “Respect și șanse egale pentru femei”.

Prima grădiniță din România unde micuții sunt îngrijiți și educați gratuit și-a deschis porțile în sectorul 6 al Capitalei. Este vorba despre un centru-pilot, în cadrul căruia educatorii și îngrijitorii vor oferi servicii gratuite pentru 20 de prichindei, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Norocoșii sunt copiii ai căror mămici s-au înscris în proiectul “Respect și șanse egale pentru femei” și urmează unul din cursurile de calificare și recalificare demarate la nivel național. Unitatea de învățământ a fost inaugurată marți, 30 septembrie, de către       Fundația Estuar, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, Fundația “Prețuiește Viața”, S.C. Ima Group Srl și Opportunity Associates România. O mână întinsă mămicilor din Ilfov care învață o meserie ca să-și găsească mai ușor un loc de muncă și nu au cu cine să-și lase copiii acasă. În multele ore în care vor lipsi de lângă micuții lor, aceștia vor fi supravegheați și educați de personal calificat, fără să fie nevoite să plătească.        

“O grădiniță, la fel ca o școală, trebuie să fie a părinților. Dacă este aplicat acest principiu, acea grădiniță sau acea școală va funcționa în interesul copiilor. Acest centru-pilot educațional are toate șansele să fie al părinților din București/Ilfov, iar copiii care vor copilări aici vor fi, cu siguranță, bine crescuți”, a explicat dr. Cristian Andrei, președintele Fundației Estuar, la inaugurarea centrului.   

Cum se ajunge la grădiniță?  

Centrul-pilot educa­țional este situat în strada Pădurarilor nr. 59A, Sector 6, București și are un program zilnic de la 7.00 la 18.00. În tot acest timp, mamele vor putea participa la activitățile din cadrul proiectului – cursuri de calificare/recalificare, activități de asistență pentru femeile care doresc să își deschidă propria afacere, participare la focus-grupurile organizate în cadrul proiectului etc. Grădinița face parte din proiectul „Respect și Șanse Egale pentru Femei”, co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Acesta își propune integrarea profesională și integrarea/reintegrarea pe piața muncii a 580 de femei și persoane care aparțin grupurilor vulnerabile. 

Ce cursuri pot face mămicile când micuții sunt îngrijiți la centru?  

În numeroasele ore în care copiii se află sub supravegherea și îndrumarea cadrelor de la grădiniță, mămicile pot frecventa unul din cursurile de formare profesională și calificare/recalificare. La alegere, ele se pot instrui pentru a deveni confecționer, lucrător în comerț, îngrijitor bătrâni la domiciliu, agent vânzări, casier, bucătar, agent securitate, vânzător, sau funcționar informații client. Prin cursurile de operator introducere, validare și prelucrare date, acestea își vor putea dezvolta și competențele de utilizare a calculatorului.