Sorin Oprescu acuză presiuni din partea unor funcționari europeni
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că lucrările din cadrul proiectului european de finalizare a Staţiei de epurare Glina sunt întârziate şase-şapte luni, din cauza unei licitaţii care este în desfăşurare de 23 de luni.
”Licitaţia trebuia să se termine acum şase-şapte luni. Contestaţii după contestaţii, Curtea de Apel, ultima hotărâre a Curţii de Apel fiind aceea de a reevalua încă o dată oferta câştigătoare“, a spus primarul, referindu-se la stadiul celei de-a doua faze a proiectului, realizat cu fonduri europene.
Potrivit lui Sorin Oprescu, există ”o presiune” care nu este exercitată de instituţii româneşti, ci vine ”din partea unora care lucrează la nivelul Comisiei Europene”. ”A existat un moment în care unul dintre directorii adjuncţi de acolo (Comisia Europeană – n.r.) mi-a cerut să-i prezint toate actele competitorilor aflaţi în licitaţie, în timpul desfăşurării acesteia”, a spus Oprescu, precizând că nu a transmis nimănui niciun document. În aceste condiții, primarul general a adăugat că, din cauza întârzierilor, există riscul de a reevalua banii necesari finalizării lucrărilor de la Glina. ”Probabil că majoritatea fondurilor necesare pentru finalizarea lucrărilor vor trece în exerciţiul financiar 2015-2020”, a explicat Oprescu.
Termen de finalizare – 31 decembrie 2015
Contractul de finanţare pentru proiectul european a fost semnat între Ministerul Mediului şi municipiul Bucureşti pe 7 octombrie 2013 şi a fost completat cu acte adiţionale în ceea ce priveşte valoarea totală a proiectului. În cele două etape, respectiv 2007-2013 şi 2014-2020, valoarea totală a proiectului este de 351.979.035 de euro, din care 206.974.463 de euro în prima fază şi 145.084.572 de euro în cea de-a doua.
În faza a doua a proiectului trebuie să se construiască sistemul de drenare de la partea dreaptă a casetei şi alte lucrări la sistemul de canalizare, de evacuare din lacurile Titan, Tineretului şi Carol.
Lucrările la staţia de epurare a apelor uzate au termen de finalizare 31 decembrie 2015, punerea în funcţiune este programată în cursul anului 2016, iar perioada de testare este până în martie 2017. Termenul pentru construirea incineratorului de nămol, prevăzut în proiectul european, este 24 decembrie 2016.
De implementarea acestor investiţii vor beneficia Capitala, dar și alte localităţi din vecinătate, incluse în ”Aglomerarea Bucureşti”, prin considerarea aportului de ape uzate al acestor localităţi în debitele de dimensionare a Staţiei de epurare Glina, Faza II. Aceste localităţi sunt: Glina, Popeşti-Leordeni, Jilava, Chiajna, Chitila, Mogoşoaia, Voluntari, Dobroeşti, Cernica, Căldăraru, Tânganu, Pantelimon, precum şi Aeroportul Henri Coandă, din Otopeni.