Din grijă pentru vârstnici, defavorizaţi sau loviţi de sărăcie
„Hei, sărăcie şi bătrâneţe beteagă, ce prieteni răi sunteţi! Nimeni nu mai primeşte ajutor de la voi”, cugetă cu amărăciune nevoiaşul. E o realitate care se iveşte oriunde în lume, când o ţară necinstită îi părăseşte pe cei zdrobiţi de impasuri sau neputinţă. O ţară onestă îşi drămuieşte forţa financiară şi îşi pune deoparte banii să îi ocrotească pe cei în suferință. Actualitatea românească oscilează între bune şi rele. Ea îşi caută drumul îndreptării necazurilor hoţeşti care apar vârtos, la lumina zilei. O demonstrează oamenii de nădejde. Iar cei din Ciorogârla sunt decişi – cu fapte – să repare lucrurile, în comunitatea lor.
Construcţia modernă a noului Centru social din comună e terminată. Ce înseamnă asta pentru oamenii de aici? Care e menirea lui concretă? Cui îi foloseşte, cu prioritate? Cât costă el şi când va fi gata să ofere celor defavorizaţi primele servicii de asistenţă? Ce facilităţi pune la dispoziţie? În ce constau ele? Ce a mai rămas de făcut? Cine sunt cei care s-au ocupat de ridicarea lui şi îi vor asigura menirea specială?
Am aflat răspunsuri la aceste întrebări, după un dialog consistent cu primarul comunei, Victor Niculae şi alţi angajaţi ai instituţiei publice pe care o îndrumă, de ani buni.
Vârstnicii şi săracii – principalii beneficiari
Îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor categorii de oameni e ţinta declarată a realizării proiectului. Iar efectele sociale sunt extrem de importante pentru comunitatea rurală, de aici. De fapt, e un obiectiv al închegării unei strategii, care să reducă riscurile sărăciei şi mizeriei pentru cei defavorizaţi. “Ei sunt o prioritate a obligaţiilor noastre ”, afirmă Victor Niculae.
“Şi nu am ezitat să ne adunăm toate eforturile pentru ridicarea acestui aşezământ. Pe lângă alte investiţii din acest an, care îi vor aduce localităţii noastre statutul de aşezare cu o misiune civilizată şi de omenie, în lumea modernă de azi. De fapt, vrem să dezvoltăm şi să îmbunătăţim toată infrastructura serviciilor sociale. Iar prin intermediul acestui nou Centru vom asigura persoanelor defavorizate – bătrâni sau copii cu mari dificultăţi materiale, și a multora dintre cei loviţi de sărăcie – accesul la hrană, la cazare temporară, la o multitudine de facilităţi: de la cele medicale sau de igienă, până la cele de consiliere psiho-socială, educaţională şi religioasă”, adaugă el.
Toate serviciile – gratuite
Este important de ştiut că, în final, care nu e departe, toată această ofertă de înlesniri e pusă în mod gratuit la dispoziţia oamenilor.
Suma alocată pentru realizarea Centrului social a fost de 3.399.711 lei, la care se adaugă o cofinanţare din fondurile locale ale primăriei, în procent de 10 %. În cifre, asta înseamnă cam 350.000 de lei.
Pentru dotările tuturor cabinetelor şi punerea lor în funcţiune se aşteaptă definitivarea organigramei personalului care le vor deservi. Dar şi tranşa de bani – alocaţi în trimestrul II al acestui an de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV). Suma e de aproximativ 540.000 de lei.
Aşadar, costul total se ridică la aproape 1 milion de euro.
Primarul a ţinut să precizeze că e foarte mulţumit de colaborarea cu acest organism al statului, care s-a ţinut de cuvânt cu promptitudine, în toate demersurile asumate.
Centrul social – clădire spaţioasă cu dotări moderne
Iată câteva repere din fişa tehnică a construcţiei: suprafaţa construită desfăşurată numără un total de 1.416,04 mp. Ea se compune din: subsol – 48,97 mp; parter – 680,49 mp; etaj – 686,58 mp. Clădirea se află pe str. Şcolii, la nr. 11.
Care e destinaţia tuturor încăperilor centrului? La parter se află: recepţia, o cantină socială cu sală de mese pentru 120 de persoane, fără sau cu venituri sub pragul minim de subzistenţă; o bucătărie ultramodernă, o spălătorie, birouri administrative. Apoi, un centru de zi pentru vârstnici, care poate găzdui 16 persoane, zilnic; cabinete pentru îngrijire corporală, frizerie, kinoterapie, de consiliere juridică, religioasă, psihologică, spaţii de socializare cu acces la internet, bibliotecă.
La etaj: cabinete medicale de gereontologie şi psihoterapie; patru dormitoare, camera arhivei, un depozit de materiale pentru primul ajutor. Un lift va circula între nivelele clădirii.
Ritm alert al construcției
Totul a început după HG nr. 973, din 2012. Șantierul a demarat anul următor. „Contractul de construcţie l-am încheiat după licitaţia pe care am ținut-o în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), on line. Ca să evităm suspiciunile“, spune Niculina Constantin, referent achiziţii publice, în cadrul primăriei Ciorogârla. Ea adaugă: „Ridicarea clădirii, așa cum e ea acum, a durat un an. Așteptăm banii pentru dotările complete, care vor veni în trimestrul II. Vom da centrul în folosință cât se poate de repede. Oricum, termenul e prevăzut pentru 2016, dar cred că vom fi gata mai devreme“.
„E un lucru extraordinar“
Acestea au fost cuvintele Ionelei Şerban, asistent social al comunei, când s-a referit la realizarea acestui așezământ. Și a explicat că: „prin el, vom ajuta foarte multe persoane defavorizate, săraci, bătrâni neajutorați sau cei cu diverse grade de handicap. Omeneşte vorbind, va fi de mare folos comunităţii noastre“. Ea ne-a însoțit, împreună cu primarul Victor Niculae și Aurel Atriță – reprezentantul consilier al romilor, când am vizitat clădirea.