Încă ne mai aflăm în luna lui Mărțișor, luna dedicată sănătății reprezentantelor sexului frumos. Așa că, în cele ce urmează, vom trata o parte din problemele de sănătate care pot împiedica doamnele să rămână însărcinate.

Medicii trag semnalul de alarmă! Infertilitatea este tot mai prezentă la femeile de peste 30 de ani. Dacă faci parte din categoria acestor femei, trebuie să știi că pe lângă vârsta înaintată pentru conceperea unui copil sau incompatibilitatea cu partenerul de viață, există și o mulțime de factori externi care-ți pot influența fertilitatea. Numeroase afecțiuni, care nu au simptome vizibile pentru a te trimite la medic, te pot împiedica să rămâi însărcinată. Care sunt acestea și cum le recunoști?

Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o afecțiune acută, ce se manifestă prin durere pelvină, febră sau subfebră, leucoree, tulburări urinare și mai rar, prin balonare, tulburări de tranzit, greață și vărsături, sângerări neregulate, pe cale vaginală. Aceasta este cauzată, cel mai adesea, de boli cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi infecțiile cu gonococ, chlamydii, mycoplasme, sau de către manevre diagnostice sau terapeutice ce interesează uterul.

“În urma diagnosticului tardiv și a lipsei tratamentului, apare BIP reziduală, caracterizată prin durere pelvină și afectarea trompelor uterine (în interiorul trompei – zone de atrofie și scleroză, aderențe ale mucoasei tubare, iar în jurul trompei,  aderențe cu deformarea traiectului), ajungându-se, în final, la obstrucția distală sau lipsa funcționării normale a trompelor. În cazul bărbaților, BTS pot evolua spre prostatită și azoospermie (absența spermatozoizilor din lichidul seminal) și, implicit, spre infertilitate masculină”, spune dr. Ion Boleac, medic specialist Gynera Fertility Center.

Endocervicita

Endocervicitele sunt infecții ale colului uterin, care de cele mai multe ori nu au o simptomatologie clară și sunt cauzate de boli cu transmitere sexuală. În lipsa unui tratament adecvat, crește semnificativ riscul de infertilitate sau complicații în timpul sarcinii precum: nașteri premature, apariția sarcinilor extrauterine sau avorturi spontane.

Hipotiroidia și alte disfuncții tiroidiene

Afecțiunile tiroidiene, în special hipotiroidia, constituie o altă cauză a infertilității feminine. Ovulația este direct afectată, astfel că femeile cu deficit de hormoni tiroidieni au șanse mult mai scăzute de a rămâne însărcinate. Bolile tiroidiene presupun o disfuncție a hormonilor tiroidieni în organism, ei fiind necesari în toate etapele conceperii: de la fertilitate la sarcină și apoi la naștere.

Tulburările de ciclu menstrual și efectul direct asupra ovulației, precum și afectarea greutății, constituie premisele de bază ce corelează dereglările tiroidiene cu infertilitatea.

Boala celiacă

Boala celiacă poate duce la infertilitate, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Aceasta se manifestă printr-o absorbție deficitară a vitaminelor și mineralelor în intestin, afectând astfel, în mod direct, calitatea celulelor reproducătoare. Femeile afectate de boala celiacă riscă să ajungă la menopauză mai repede decât în mod normal.

Tulburările endocrine 

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă cea mai frecventă tulburare endocrină care afectează femeile tinere, precum și una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine.

Boala se manifestă prin întârzierea sau ab­sența menstruației pen­­tru perioade ­lungi de timp, de ordinul lunilor, creșterea în greutate (datorită sindromului metabolic), pilozitate excesivă sau acnee (datorită creșterii nivelului de hormoni androgeni. Sindromul ovarelor polichistice provoacă lipsa cronică a ovulației și, implicit, infertilitatea.

Mergi la medic la primele semne!

 

Oricare ar fi simptomele care-ți tulbură sănă­tatea, mergi la medic la primele semne! Depistate în faza de debut, rata de vindecare prin tratament specializat este mult mai mare, iar visul tău de a fi mamă va avea toate șansele să devină realitate.