Chitila

A cincea ediţie a festivalului de film în aer liber, organizat de oraşul Chitila, s-a desfăşurat în zilele de 14-16 august în decorul de excepţie pe care îl oferă natura pe malul lacului Chitila, la “umbra”, sau mai bine  spus, «la lumina» celor trei stejari- simbol al rezistenței din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marcați în trecut pe hărțile militare ca ajutor pentru aterizarea avioanelor.

Rustic pentru film

Organizat în parteneriat cu Primăria Chitila, Consiliul Judeţean Ilfov, Fundaţia «Preţuieşte clipa» şi Centrul Cultural Ilfov, Chitila Film Fest 2015 a determinat 347 de realizatori să-şi înscrie filmele pentru competiţie. Iar înscrierea, ca şi vizionarea filmelor, sunt gratuite. Juriul ediţiei 2015 a  fost condus de criticul de film Irina Margareta Nistor, alături de regizorul Cornel Mihalache, regizorul şi profesorul UNATC, Dorian Boguţă şi producătorul-jurnalist Cătălin Apostol. Spectatorii, primiţi anul acesta cu rustice canapele confecţionate din baloţi de paie (strânse în aşa fel încât nu înţepau) peste care au fost aşezate pături albastre, au putut viziona în 14 august documentarele: „Iulian”, în regia lui Alex Mironescu; „Another Day of  Mankind”, în regia lui Alexandru Vlad; „Brudina”, în regia lui Dragoş Hanciu ; „Venus de Magna Curia”, în regia lui Mihai Panaitescu şi „Crucea comemorativă”, în regia Laviniei Huţanu. Apoi, conform tradiţiei, un film de lungmetraj le-a fost oferit şi  „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, în regia lui Dan Piţa, i-a readus în memoria cinefililor pe Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilarion Ciobanu, Mircea Diaconu, Jean Constantin, Ştefan Iordache şi Tania Filip.

Sfântă Mărie, cu filme de ficţiune

Admiratorilor celei de-a şaptea arte le-au fost pregătite pentru seara de 15 iunie, începând cu orele 21, proiecţii ale scurtmetrajelor înscrise în concurs, după cum urmează: „Artă”, în regia lui Adrian Sitaru; „What God Wants”, în regia lui Mihai Pârcălabu; „Profesioniştii”, regizat de Tudor Botezatu; „Doi”, în regia lui Emilian Pârvu; „Nu există-n lumea asta”, în regia lui Andreei Vălean; „În familie”, în regia lui Andrei Cotarcea; „De ce au dispărut dinozaurii”, în regia lui Simona Sava; „The one”, regia Ioana Ciuciulică şi “Perfect timing”, regia Mihai Alecu. Pentru lungmetrajul de fiecare seară, o studentă, un soldat și un actor de teatru reuniţi în filmul «E pericoloso sporgersi», al regizorului Nae Caranfil, au smuls zâmbete la replicile ticluite la adresa regimului comunist. În fine, un film de referinţă al cinematografiei româneşti contemporane!

Premii şi premianţi

Deliberările profesioniştilor au hotârât ca premianţii ediţiei a V-a a Chitila Film Festival să fie: pentru cel mai bun scurtmetraj de acţiune, “Profesioniştii” în regia lui Tudor Botezatu. La secţiunea cel mai bun film documentar-reportaj a câştigat «Brudina» în regia lui Dragoş Hanciu. Premiul special «Preţuieşte clipa», oferit de fundaţia cu acelaşi nume, a fost atribuit peliculei «Doi» în regia lui Emanuel Pârvu. Amfitrioana serii de gală a fost artistul plastic Emilia Marinescu, iar premiile au fost oferite de primarul Emilian Oprea, pentru «Profesioniştii» şi directorul Direcţiei de Cultură Ilfov, Alexandrina Niţă pentru «Brudina». Emilia Marinescu a acordat premiul pentru «Doi», două vouchere în valoare de 1.000 de lei. Criticul Irina Margareta Nistor a lăudat calitatea ecranului pe care Chitila Film Fest îl are «şi pe care nici noi la Anonimul nu-l avem», în timp ce Cătălin Apostol a menţionat calitatea crescută a celor 347 de filme înscrise în festival.

«Chitila trăieşte»…

…«este vie, este aici», spunea primarul Emilian Oprea înaintea concertului Narcisei, subliniind realitatea că nimeni, nicăieri, nu poate trăi doar cu hrană pentru trup.

Hrana pentru suflet şi minte, aşa cum s-a constituit, de cinci ani încoace, Chitila Film Festival, singurul festival de film al judeţului şi al regiunii, este absolut necesară tuturor locuitorilor unui sat, ai unei comune sau ai unui oraş.

Şi vine o vreme în care, pentru fiecare, pe lângă apă-canal-impozite, cultura intră în linie dreaptă. Aşa, ca la Chitila.

Doamna Mociriţă

 

Deși cânta folk de multă vreme, Narcisa Suciu a « ieșit din rând » odată cu preluarea și interpretarea personală a unei vechi piese din folclorul românesc – « Mociriţă cu trifoi », cunoscut ascultătorilor de muzică tradiţională mai ales în interpretarea Angelei Buciu. De aceea, i-am spus Narcisei « Doamna Mociriţă » și, cu siguranţă, adăugarea acestui nume alături de cel finlandez pe care îl poartă de câţiva ani nu o va deranja. Narcisa Suciu (Miettinen) a fost invitata specială a ediţiei 2015 Chitila Film Festival, o frumoasă surpriză de vară pentru fani, știut fiind faptul că Narcisa revine în ţară doar iarna, pentru sărbători cu familia și, eventual, concerte. Narcisa a cântat live, acompaniată de trupă și a deschis concertul în stil maramureșean cu o altă piesă celebră, « Nu-i lumină nicări », continuând cu « Auriu », « Câmpuri aurii », ca dedicaţie pentru regizorul Cornel Mihalache, « Mociriţă cu trifoi ». Nu a lipsit minunatul « Poate eu, poate tu », un poem de dragoste despre care Narcisa știe că, în ultima vreme, este foarte ascultat de către bărbaţi. Iar faptul că publicul a acompaniat-o la refren a fost o surpriză plăcută sufletului artistei care a continuat să cânte alături de spectatori și « Lioară, lioară », altă piesă din folclorul tradiţional, în interpretare modernă. În fine, concertul a durat circa o oră și a fost un regal pentru suflet.