Dincolo de proiectele de infrastructură, de apă, canal, asfalt etc., traiul de zi cu zi al unei aşezări nu poate fi considerat împlinit fără o viaţă culturală pe măsură. Prin participarea la evenimente culturale, cei care împart spaţiul citadin al unui oraş ajung să se îmbogăţească spiritual, să se cunoască mai bine, să‑şi împărtăşească trăiri, sentimente şi emoţii. Într-un cuvânt, să se împlinească spiritual.
Bragadiru este unul dintre oraşele ilfovene care pregăteşte o schimbare fundamentală în acest domeniu. Mai exact, un alt mod de a aborda o arie largă de evenimente culturale. Artizanul noii strategii de a face cultură este Diana Radu Stan, director al Casei de Cultură „Mihai Eminescu”, din localitate, care a conceput o serie de proiecte prin care îşi doreşte să facă din oraşul ilfovean un pol cultural de referinţă din judeţ şi nu numai. Despre toate aceste proiecte am aflat cu prilejul unei întâlniri cu directorul aşezământului cultural bragadirean.
O Şcoală de Arte pentru copii şi tineri
Diana Radu Stan este de părere că dezvoltarea vieţii culturale în oraşul Bragadiru este o obligaţie determinată de comunitate. Ea îşi doreşte ca, în cel mai scurt timp posibil, Casa de Cultură „Mihai Eminescu” să devină un Centru Cultural cu o personalitate juridică de sine stătătoare. Un Centru Cultural care să le ofere bragadirenilor o gamă largă de evenimente şi activităţi culturale, care să satisfacă nevoile celor peste 17.000 mii de locuitori ai oraşului. Dar, Diana Radu Stan este hotărâtă să acorde o atenţie deosebită celor mai tineri dintre aceştia. „Avem în Bragadiru 1.100 de copii până în 14 ani şi cel puţin 2-3.000 de tineri peste această vârstă. Acest public ne obligă să activăm, să ne extindem aria activităţilor. De aceea am pus bazele unei Şcoli de Arte, în care tinerii şi copii să aibă posibilitatea de a-şi satisface pasiunea pentru un hobby. Astfel, am avut ocazia să descoperim talente. Intenţia noastră este ca, odată cu terminarea unor stagii de pregătire, copii să primească diplome de absolvire a acestor cursuri, recunoscute de Ministerul Educaţiei sau Ministerul Culturii. Avem multe cereri din partea părinţilor, cărora le este greu să-i ducă pe cei mici la instituţii similare din Bucureşti, cum ar fi, de exemplu, Palatul Copiilor”, ne-a spus Diana Radu Stan. Am mai aflat că există deja o echipă alcătuită din 10 profesori-coordonatori, în domeniile sculptură, pictură, artă teatrală şi cinematografică, balet, dans ritmic şi dans sportiv, dansuri populare, canto şi instrumente muzicale. „Noi trebuie să le umplem timpul acestor copii, să-i atragem în activităţi benefice pentru educaţia lor, să le prilejuim tinerilor întâlniri cu personalităţi din diferite domenii, artă, psihologie, spiritualitate etc., de la care să afle răspunsuri la întrebările care îi frământă, răspunsuri care, de cele mai multe ori, nu le găsesc acasă. De aceea, odată cu începerea anului şcolar, vom face selecţii printre copii pentru aceste clase ale Şcolii de Arte, care va începe să funcţioneze, cel mai târziu la 1 octombrie”, ne-a precizat Diana Radu Stan.
Casa de Cultură oferă spaţii generoase
Proiectele Dianei Radu Stan beneficiază de un „atu” important: spaţiile generoase pe care le oferă clădirea Casei de Cultură, cu o suprafaţă de 4.500 mp şi o sală de spectacole cu 600 de locuri. O mare parte din aceste spaţii au fost renovate cu fonduri obţinute de la Compania Naţională de Investiţii. Directorul Casei speră ca, în perioada următoare, lucrările să fie finalizate, iar apoi, cu sprijinul Consiliului Local, al Consiliului Judeţean, al unor agenţi economici privaţi, să se realizeze şi dotarea acestor spaţii cu cele necesare desfăşurării activităţii.
Trei evenimente culturale de amploare
În ultima parte a acestui an, Diana Radu Stan a pregătit trei evenimente culturale importante. „De Sf. Dumitru, vom pregăti o ediţie specială a Zilei Oraşului Bragadiru. Vom avea recitaluri ale unor artişti îndrăgiţi, invitaţi de marcă, sperăm să folosim în acest scop şi sala de spectacole. Va fi un eveniment total diferit de cele de până acum. De asemenea, avem în proiect organizarea primei ediţii a unui festival naţional de folclor, de care Elise Stan s-a arătat foarte interesată şi se lucrează la un regulament de desfăşurare, iar în trei săptămâni îl vom propune aprobării Consiliului Local. Cel de-al treilea eveniment este legat de sărbătorile de iarnă şi este denumit „Daruri pentru voi”, care va culmina cu un spectacol de Crăciun susţinut de o orchestră de muzică clasică ”, ne-a informat directorul Casei de Cultură.
Diana Radu Stan ne-a vorbit şi despre potenţialul cultural al Ilfovului. „Există în judeţ 15 artişti recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, avem un patrimoniu material inestimabil, dar toate acestea sunt mai puţin cunoscute de ilfovenii înşişi. De aceea, acest potenţial merită şi trebuie relevat şi sprijinit. Putem iniţia evenimente itinerante în judeţ cu aceşti artişti, dar şi cu tinerele talente de care Ilfovul nu duce lipsă, pentru ca aceşti copii să capete puţin curaj. Îmi doresc să formăm o echipă care să scoată la iveală şi să promoveze, la nivel naţional, potenţialul artistic şi cultural al judeţului nostru, fără partizanate locale, să ne facem, aşadar, cunoscuţi, pentru că nu ducem lipsă de talente. Un exemplu în acest sens este Alina Eremia, pe care am descoperit-o şi am susţinut-o de mică. În altă ordine de idei, mi‑aş dori un festival al minorităţior din judeţ, sunt 19 asemenea etnii, întins pe o perioadă de trei zile”, afirmă Diana Radu Stan.
Mărie şi Mărioară
Pe Dumitru Ioniţă, instructor muzical, îl întâlnim în „exerciţiul funcţiunii”. Mai exact, la o repetiţie cu micuţii solişti de la clasa de canto şi pian, semn că Şcoala de Arte începe să funcţioneze. La cerere, micuţii învăţăcei ai lui Dumitru Ioniţă pot învăţa să cânte şi la alte instrumente, iar la canto au de ales între mai multe domenii: canto clasic, folclor, muzică uşoară etc. Deocamdată, la cursuri participă 7 solişti şi 2 instrumentişti. Astăzi sunt prezenţi Marina, Andreea, Denis, Nico, Cristina, Andrei şi Raluca. Şi, pentru că au invitaţi, ne oferă un mic recital, cu binecunoscuta melodie a Mariei Tănase „Mărie şi Mărioară”, iar glasurile lor cristaline sună minunat, chiar dacă sunt la începuturile „carierei” şi merită aplauzele din partea noastră. O dovadă că eforturile şi proiectele Dianei Radu Stan încep să dea roade. După încântătoarea reprezentaţie a micuţior solişti, ne despărţim de directorul Casei de Cultură din Bragadiru, nu înainte de a promite că vom reveni, pe măsură ce proiectele culturale de care ne-a vorbit vor prinde viaţă. Pentru că, ele sunt mult mai multe decât cele pe care vi le-am prezentat astăzi. Prin urmare, în numerele viitoare ale publicaţiei noastre vă vom împărtăși aceste proiecte, dintre care unul ni se pare absolut de excepţie. Aşadar, ţineţi aproape!