Capitala a rămas fără edil

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reținut în noaptea de 5 spre 6 septembrie a.c., de către procurorii anticorupţie, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, a fost arestat preventiv, după 24 de ore, când ordonanța de reținere a expirat, iar mandatul de arestare emis de magistrații Tribunalului București este pentru 30 de zile.

Potrivit avocatului Vic­­tor Mocanu, clientul său, Sorin Oprescu, a contestat măsura arestării. Avocatul a adăugat că primarul Capitalei nu a luat mita de 25.000 de euro, aşa cum susţin procurorii DNA, şi nici nu a cerut-o. „Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judecătorului (…)“, a spus apărătorul edilului, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

Avocatul a mai explicat, potrivit Mediafax, că doar un singur denunţ din cele patru din dosar face referire la Oprescu, iar celelealte trei denunţuri şi înregistrările făcute de anchetatori vizează alţi şapte inculpaţi cercetaţi în acest caz.

În dosarul în care este cercetat primarul Capitalei, până luni, 7 septembrie a.c., mai fuseseră reţinuţi Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti“, Ruxandra Petroi Avasiloae, adjunctul acesteia, Florin Şupeală, şi directorul economic al Primăriei, Mircea Octavian Constantinescu.

Date biografice

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR şi apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, preşedintele PSD Bucureşti, funcţie din care a demisionat după câteva luni, după ce a pierdut în faţa lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului. În aprilie 2008, a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcţia de primar general al Bucureştiului, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Potrivit unui comunicat al DNA, remis către presă în cursul zilei de 6 septembrie a.c., primarul general al Capitalei ar fi primit banii prin intermediul șefului unei instituţii din Primărie, de la patru denunţători. Conform sursei, 5.000 de euro din banii primiţi mită de Sorin Oprescu ar fi fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul acelei zile au avut loc percheziţii, în prezenţa edilului.

Procurorii DNA au explicat că, în baza unei înţelegeri prealabile cu șeful unei instituţii publice din subordinea primăriei și cu o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinși de cei doi, pentru edil, de la patru denunţători.

Procurorii au mai arătat că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

 

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30-33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. O parte de 10% din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.