Duminică a fost prilej de mare sărbătoare și bucurie duhovnicească pentru enoriașii Parohiei Siliștea Snagovului, comuna Gruiu, și din împrejurimi. Năruită de vitregiile vremii, biserica a fost restaurată complet și înfrumusețată de primarul Ion Samoilă și de alți câțiva oameni buni la suflet și drepți în credință.
Biserica “Sfântul Nicolae”, din Siliștea Snagovului, a strălucit mai mult decât oricând pe 6 septembrie, când și-a primit credincioșii la slujbă în straie noi, frumoase, în chip luminat. Vechea biserică, aproape dărâmată de dezastrele care s-au abătut de-a lungul timpului peste județul Ilfov, a fost reînnoită și înfrumusețată și înzestrată cu toate cele necesare sfintelor slujbe. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un sobor de preoți condus de Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a resfințit lăcașul de cult și a redat spre închinarea credincioșilor un adevărat monument de patrimoniu național. Din soborul slujitor au făcut parte și Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrartiv Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor și preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord.
Oficialități printre credincioșii care au răspuns chemării divine
Sute de creștini din comuna Gruiu și din împrejurimi s-au împărtășit cu alese bucurii duhovnicești. Ca întotdeauna, în fruntea iubitorilor de dreaptă credință au stat primarul Ion Samoilă și numeroase oficialități locale și județene. Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol și primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip împreună cu familiile lor sunt doar câțiva dintre cei ce au răspuns cu bucurie chemării divine și au asistat cu evlavie la slujba de resfințire și la toate rânduielile bisericești.
Sf. Antim Ivireanul, al doilea mare protector al bisericii
La ceas de sărbătoare, biserica a primit și al doilea hram, care va fi prăznuit în fiecare an, în ziua de 27 septembrie. Este vorba despre hramul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești, pe care poporul l-a iubit și l-a prețuit ca pe un adevărat „om al lui Dumnezeu”.
Părintele Nicanor Lemne a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție
Iubitor, milostiv, smerit și blând, părintele Nicanor Lemne, care a fost în cea mai mare parte a vieții sale duhovnicul sătenilor de la Siliștea Snagovului, a fost omagiat de înaltele fețe bisericești și de primarul Ion Samoilă. Părintele Lemne a fost paroh al lăcașului de cult de la Gruiu din anul 1944 până în anul 2000. Sub oblăduirea sa, în toamna anului 1946, biserica a fost sfințită întâia oară. În semn de recunoștință și prețuire, duminică, pe 6 septembrie, după slujbă, părintelui Lemne i-a fost dedicat un moment aniversar. Cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini venerabila vârstă de 100 de ani, pentru cei peste 70 de ani de slujire preoțească, Preasfințitul Părinte Timotei i-a înmânat Crucea Patriarhală. Aceasta este cea mai înaltă distincție acordată de Patriarhia Română pentru activitatea meritorie îndelungată.
Binefăcătorii parohiei, daruri și distincții
Părintele Episcop Vicar și Părintele Consilier au venit la Siliștea Snagovului încărcați cu daruri și distincții, pe care le-au oferit celor ce servesc ca model de dărnicie creștină. Preotul slujitor, Daniel Avram a primit rangul de iconom stavrofor și dreptul de a purta cruce pectorală, brâu roșu și bederniță. Primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă, a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. Edilul a fost comparat de clerici cu voievodul Ștefan cel Mare, pentru promovarea valorilor creștine. Același Ordin i-a revenit și fostului președinte al Consiliului Județean Bebe Constantin Ivanovici. Ceilalți binefăcători ai parohiei au primit Diploma Omagială Sfântul Ioan Gură de Aur și alte distincții.
Preasfințitul Părinte Timotei, Cetățean de Onoare al comunei Gruiu
La rândul său, primarul Ion Samoilă și Consiliul Local i-au acordat Părintelui Arhimandrit Timotei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Gruiu. Titlu care a fost primit cu bucurie și recunoștință de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.
„Biserica este o poartă a Cerului. Cei care-L iubesc pe Dumnezeu și vor să ajungă la Cer trebuie să treacă prin această poartă. Cu rugăciunea ei și cu îndemnul care vine de la Iisus Hristos (n.r. – acela de a participa la Sfânta Liturghie și de a ne spăla cu lacrimile pocăinței și faptele bune haina murdărită de păcatele săvârșite de-a lungul vieții), biserica ne ajută să ajungem cetățeni ai Împărăției Cerurilor. Vă îndemn să nu lipsiți de la biserică duminicile și în toate zilele de sărbătoare! Vă mulțumesc pentru titlul pe care mi l-ați oferit! Îmi voi aduce aminte de credincioși și de toți cei care ostenesc pentru binele comunei Gruiu și-i voi pomeni în rugăciunile mele. Plec bucuros de la acest eveniment, istoric pentru localitate. Mă bucur că l-am cunoscut pe primarul dumneavoastră. Sunt foarte puțini cei cu inima bună care se implică în zidirea și în înfrumusețarea bisericilor, cum a făcut-o dumnealui. Sfințirea este revărsarea harului divin. Să păstrăm în inimi bucuria sfințirii acestui lăcaș”, a spus Părintele Arhimandrit Timotei, în cuvântarea sa.
„Noua Biserică Siliștea Snagovului reflectă dragostea și frumusețea sufletească a credincioșilor care vin și se roagă aici, în tihnă. Este și biserica mea de suflet, pentru că sunt fiul duhovnicesc al lăcașului, de mic copil. Părintele Nicanor Lemne este duhovnicul meu, de o viață. În 2000, când am preluat administrația Primăriei Gruiu, parohia era în stare deplorabilă. De atunci, am făcut ample lucrări de consolidare a structurii de rezistență. Am refăcut turlele, catapeteasma, am dotat clădirea cu instalație de încălzire, am reabilitat-o și am renovat-o complet. La intrarea pe poarta bisericii, am făcut un monument din pietre, care susține Crucea Domnului. Lumânărarul, așezământul social unde sătenii care doresc vin și fac parastase, toate sunt lucrări noi. Și pictura murală a fost restaurată. Practic, am refăcut complet lăcașul de cult și l-am extins foarte mult. Toate le-am făcut treptat, fără ca activitatea să fie întreruptă. Deși, s-a lucrat mulți ani la consolidarea și înfrumusețarea ei, biserica și-a primit întotdeauna rugătorii”, ne-a spus primarul Ion Samoilă.
Biserica de la Siliștea Snagovului, un monument istoric de o valoare inestimabilă
Biserica Siliștea Snagovului se înalță semeață în satul cu același nume, pe drumul ce duce de la Gruiu la Țigănești. Aceasta a fost ridicată în anul 1936 de prințul Nicolae, membru al familiei regale, împreună cu Prefectura Plasei Ilfov. Din varii motive, a rămas doar ridicată, până în 1946, când a fost pictată și târnosită (n.r. – sfințită). Grav afectată de trecerea timpului, prin ostenirea Primăriei, a Consiliului Local și a oamenilor de bine care au înțeles că Biserica este Casa lui Dumnezeu, a fost refăcută din temelie. Astăzi, așezământul de cult de la Siliștea Snagovului este un monument istoric de o valoare inestimabilă, care-și primește rugătorii, permanent în straie de sărbătoare. “Până în 1946, în această biserică a funcționat școala satului. Atunci a fost pictată de un morar bogat din satul Lipia, pe nume Nicolae Bănică și soția sa, Elena. A fost sfințită la 10 noiembrie 1946”, ne-a spus preotul paroh Daniel Avram.
„Iubiți credincioși și credincioase, este un moment de mare bucurie că am putut răspunde chemării Domnului. Biserica dvs. a primit, astăzi, o haină nouă, haina sfințirii. Aceeași pe care au primit-o și sufletele noastre, ale tuturor celor prezenți la slujbă. Îi mulțumim și-i aducem recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru dragostea și grija pe care ne-o poartă întotdeauna! Mulțumim Părintelui Arhimandrit Timotei și întregii delegații patriarhale pentru harul duhovnicesc care ne-a atins inimile! Îmi îndrept cuvintele de mulțumire către domnul primar, care ne-a ajutat ori de te ori am apelat la dumnealui, către oficialități și către toți cei ce au fost alături de noi la această Liturghie Arhierească și care ne-au ajutat să ajungem la bucuria cea cerească”, a spus Preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, la încheierea evenimentelor din cursul zilei de bucurie duhovnicească, de la Siliștea Snagovului.