Natura ne oferă, în plină toamnă, o bogăție de legume sănătoase, în culori frumoase și cât mai variate. Una dintre cele mai gustoase legume cu care-ți poți încânta papilele gustative, în acest sezon, este conopida. Plin de vitamine și săruri minerale, acest broccoli de culoare albă constituie un adevărat “buchet” de beneficii de sănătate.

 

Valențele și recomandările terapeutice

Crudă sau gătită la aburi, conopida constituie un izvor de vitamine și săruri minerale, esențiale vieții sănătoase. Indiferent cum este preparată, ea rămâne vedetă între legumele bune care trebuie consumate săptămânal. Cercetările realizate de specialiști, demonstrează că aceasta este și un bun aliment anticancerigen și detoxifiant. Scade riscul cancerului la sân, pulmonar și de prostată, reglează tensiunea arterială, nivelul hormonal, previne anemia și îm­bunătățește sistemul imunitar. Prin valoarea energetică scăzută, este indicată de specialiști și în curele de slăbire și de detoxifiere. Valențele terapeutice o recomandă și în constipație, pentru îmbunătățirea digestiei și reglarea metabolismului. Este și un bun constructor pentru oase și dantură, fortificant și mineralizant. Leguma este și un excelent pansament pe stomac. Neutralizază aciditatea gastrică și previne inflamațiile tubului digestiv.

 

Când nu este bine să se consume conopidă?

Leguma are și câteva contraindicații. Medicul peruan specialist în medicină natu­ristă, Domingos D’Am­bro­sio, spune că, din cauza conținutului mare de sare care intră în compoziția chimică a conopidei, leguma nu poate fi consumată de oricine. “Conopida este contraindicată celor ce suferă de meteorism (n.r. – respectiv acu­mularea de gaze în intestin manifes­tată prin creșterea în volum a abdomenului), co­lelitiază, nefrolitiază (n.r. – pietre la vezica biliară și la rinichi).”     

 

Cura de slăbire

Conopida este ideală pentru dieta de slăbit. Timp de o lună, trei zile pe săptămână trebuie menținut următorul regim alimentar: La micul dejun, un pahar cu suc de conopidă cu pere sau cu roșii și țelină, un ou fiert tare și o felie de pâine cu pateu de conopidă. La amiază, supă-cremă de conopidă și un piept de pui sau de curcan la grătar. Iar seara, înainte de ora 18.00, o mâncare de conopidă. Se prepară prin fierberea buchețelelor de conopidă și stropirea lor cu suc de lămâie și ulei de măsline, peste care se presară sare și piper după gust, mărar și pătrunjel în ploaie. O dată la două zile poți să mănânci și file de pește slab la grătar. În toată această perioadă, se mărește consumul de apă plată sau ceai și se face multă mișcare.

 

Dieta pentru reglarea tensiunii arteriale

Conopida trebuie să pre­do­mine în alimentație, timp de șapte zile. Meniul poate fi ales după preferințe. De exemplu, dimineața, se poate consuma o salată de conopidă, cu două felii de pâine integrală. La prânz, un piept de pui la grătar, cu salată de legume crude sau fierte sau un pește la grătar, cu piure de conopidă și salată de roșii, iar seara, o supă de conopidă.     

 

 

Ce-i atribuie atâtea puteri vindecătoare?

 apa – peste 90%,

 vitamina A,

 vitaminele B1 și B2,

  vitamina C,

 potasiu,

 calciu,

 sulf,

 sodiu,

 fier,

 magneziu,

 fibre

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

 

Supă de conopidă

Ingrediente:

• o conopidă de dimensiune medie,

• o ceapă,

• o roșie,

• un morcov,

• un ardei gras,

• o legătură de pătrunjel,

• două linguri de smântână,

• puțin ulei,

• sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

Se îndepărtează frunzele, iar buchețelele se spală bine sub jet de apă și se pun într-un vas încăpător. Se spală și celelalte legume. Ceapa, morcovul, roșia și ardeiul se toacă mărunt, se călesc puțin și se pun la fiert în apă. După zece minute, se adaugă și bucățelele de conopidă. Când sunt toate legumele fierte bine, se pasează și se toarnă peste ele apa în care au fiert. Apă se pune în funcție de consistența dorită a supei. Apoi se pune și smântâna peste supă. La final, se potrivește de sare și piper și se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Pentru design, poți să lași în supă câteva rondele de morcov fiert.

 

Pate de conopidă

Ingrediente:

• o conopidă de aproximativ o jumătate de kilogram,

• o linguriță de muștar,

• o linguriță de curcuma (colorant alimentar natural), la alegere,

• două-trei linguri de ulei,

• sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Se îndepărtează frunzele conopidei, se desfac buchețelele și se trec sub jet de apă. Conopida se pune la fiert în apă cu sare, iar când este fiartă bine, se scoate și se lasă la scurs. După ce se scurge foarte bine de zeamă, se pune în robotul de bucătărie și se mixează până când se obține o pastă cremoasă, uniformă. Se adaugă muștar, ulei și curcuma (numai dacă se dorește colorarea cremei) și se mixează bine. Se potrivește de sare și piper și se lasă în frigider până la momentul servirii.

 

Sufleu de conopidă

Ingrediente:

• o conopidă potrivită,

• o ceapă,

• o legătură de mărar,

• o legătură de pătrunjel,

• două linguri de lapte,

• două sute de grame de smântână,

• 3 ouă,

• 3 linguri de făină,

• 60 grame de unt,

• cașcaval și brânză rasă, după gust

• sare și piper, după gust.

 

Mod de preparare:

 

Se spală, se fierbe și se lasă la scurs și răcit conopida. Între timp, se prepară sosul. Se începe prin a topi untul, peste care se adaugă făina. Se amestecă continuu, apoi se adaugă smântâna și laptele, puțin pătrunjel tocat mărunt, brânza și cașcavalul date prin răzătoare și se lasă la rece. Când se răcește compoziția, se adaugă gălbenușurile, iar la sfârșit albușurile spumă. Se pune sarea și piperul, după gust. Se pune conopida într-o  tavă, apoi se toarnă sosul și, după preferințe, o ploaie de pătrunjel tocat mărunt. Sufleul se introduce în cuptor și se coace la foc potrivit.