Cazurile de infecţii din spital (nosocomiale) sunt subraportate în România, pentru că este imposibil ca la nivel naţional ponderea lor să fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, între 5-15%, a declarat, potrivit Mediafax, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
„În România, aceste infecţii sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaşte în sensul real numărul de infecţii, pentru a împiedica transmiterea acestor germeni. (…) Pe raportarea naţională statistică, rata de incidenţă este de 1-1,2%. În cadrul sentinelei, pe care noi am iniţiat-o şi care funcţionează de patru ani, în principal pentru tipurile de infecţii în secţiile cu cel mai mare risc, şi anume cele de terapie intensivă, s-a ajuns să fie raportate şi rate medii – pe cele 12 spitale care intră în această sentinelă – de 4%. Chiar am avut un spital care şi-a recunoscut realmente problema, cu o incidenţă de 20% în secţia de terapie intensivă“, a spus Roxana Şerban, la conferinţa „Antibioticele – utilizarea în exces şi rezistenţa, impact major asupra sănătăţii publice“, organizată la Institutul Naţional de Sănătate Publică de Administraţia Prezidenţială.
Potrivit medicului, infecţiile nosocomiale sunt cel mai frecvent provocate de germeni care sunt rezistenţi la antibiotice.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a confirmat şi el că în România cazurile de infecţii nosocomiale sunt subraportate.
De asemenea, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România, Victor Olsavszky, a spus că în România se poate vorbi despre un slab control al infecţiilor nosocomiale.
„Este imposibil ca România, în sistemul sanitar pe care îl cunoaştem foarte bine, să aibă o incidenţă a infecţiilor spitaliceşti nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil”, a spus Olsavszky.