Căminul pentru Persoane Vârstnice – Periș
Iarna asta parcă a înnebunit! Dar nici că-i poți spune iarnă! Pentru că, iată, în mijloc de decembrie, afară e cald ca-n luna lui Prier… Lucrul acesta a fost, însă, deosebit de prielnic pentru pensionarii Căminului pentru Persoane Vârstnice, din Periș, care s-au întâlnit, pentru a treia oară, să-l pomenescă pe cel care a fost rotofeiul Ghiță, să-i zicem, al III-lea.
Cei care n-au citit articolul de anul trecut se vor întreba, de bună seamă, despre care Ghiță este vorba. Ei bine, răspunsul e simplu: de când este director al așezământului din Periș, Cristian Gheorghe donează un grăsun crescut în gospodăria proprie, pentru pensionarii de aici. Și, pentru că tradiția o cere, „jertfa” celui sacrificat trebuie cinstită prin ceea ce toată lumea cunoaște ca fiind „pomana porcului”. Astfel că și anul acesta, sub lumina unui soare blând, „sărmanul” Ghiță a fost pomenit de cei 47 de pensionari care își duc traiul la Căminul din Periș.
Un „parastas” pe cinste
În curtea Căminului, la ceas de amiază, într-un ceaun burduhănos, sfârâie apetisant bucățele zemoase de carne de porc. Mirosul este „bestial”! La o masă, vreo zece pensionari ai așezământului social gustă din bunătățile de pe masă: șorici, jumări și carne friptă. Ciocnesc păhăruțe cu țuică fiartă, care le dezleagă limba și le trezesc amintiri din tinerețe, de pe vremea când tăiau porcul la ei în bătătură. Țuica e bună, ca și vinul pus la fiert alături, producție proprie din gospodăria directorului Cristian Gheorghe. Totul se desfășoară sub privirile vigilente ale medicului instituției Rodica Grigore, care veghează ca pacienții săi să nu exagereze cu băutura și mâncarea, mai ales că unii dintre ei se află sub tratament. Îmi spune că are pacienți cu vârste cuprinse între 55 și 96 de ani. „Am grijă să nu facă excese, pentru că mai toți au boli specifice bătrâneții, iar un astfel de meniu, ca cel de azi, nu este tocmai recomandabil. Dar, dacă păstrăm o anumită cumpătare, nu sunt probleme”, ne-a spus dr. Rodica Grigore. Aflu că de pomana lui Ghiță vor beneficia toți vârstnicii din centru care nu s-au putut deplasa la masa din curte. Pe la miezul zilei, a sosit să ciocnească un păhăruț de țuică fiartă și primarul Anghel Albu, care le-a urat multă sănătate mesenilor aflați în curtea Căminului. Încetul cu încetul, petrecerea se termină. Fiecare se îndreaptă către camera sa, mulțumind în gând celor care le-au oferit prilejul să retrăiască clipe din tinerețe, când își mai permiteau să petreacă mai abitir la pomana porcului, așteptând deja cu nerăbdare petrecerea de anul viitor.