În Parlamentul European (PE) a fost aprobată reautorizarea glifosatului, substanță folosită în compoziția erbicidelor. Totodată, PE a mai cerut Comisiei Europene să autorizeze utilizarea non-profesională a glifosatului, iar autorizația să fie emisă pe 7 și nu pe 15 ani, așa cum prevăzuse inițial Comisia Europeană.

Compromisul sugerat de conservatori a fost aprobat pe 13 aprilie a.c., cu o majoritate clară. Cerințele Verzilor și a unor politicieni de stânga de a nu reautoriza folosirea glifosatului nu au întrunit majoritatea. Prezența glifosatului pe piața Uniunii Europene este autorizată până la finele lunii iunie. Până atunci, autoritățile de la Bruxelles trebuie să decidă dacă doresc reautorizarea acestui erbicid și pentru ce perioadă.

 

Copa-Cogeca insistă pentru reautorizarea glifosatului

După ce membrii Parlamentului European s-au exprimat pentru rămânerea glifosatului pe piaţa UE, organizaţiile care apără interesele fermierilor din Europa, Copa și Cogeca,  insistă ca această substanţă folosită în erbicide să fie reautorizată pe piaţa UE. Copa și Cogeca s-au adresat, în acest sens, Comisiei Permanente pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje a UE (ScoPAFF). „Întrucât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a confirmat faptul că utilizarea glifosatului nu periclitează sănătatea, Comisia Europeană ar trebui să prelungească autorizaţia glifosatului pentru alţi 15 ani”, afirmă Secretarul General al Copa și Cogeca, Pekka Pesonen. Pesonen a salutat faptul că parlamentarii UE au votat reautorizarea glifosatului, susţinând astfel competitivitatea agricultorilor și a cooperativelor agricole în Uniunea Europeană și având în vedere și siguranţa consumatorilor.

Fără glifosat, culturile sunt în pericol

Substanţa glifosat se folosește în toate statele UE ca o componentă a erbicidelor și se utilizează pentru îndepărtarea buruienilor, mai ales la culturile de cereale, la viţa de vie, în livezile cu pomi fructiferi și la măslini. „Fără glifosat, culturile ar putea fi puse în pericol”, a subliniat Secretarul General Copa-Cogeca.

Acesta consideră protecţia culturilor ca fiind o premisă necesară pentru anumite practici agricole precum cultivarea și prelucrarea minimală a solului. „Prin acest lucru, se generează mai puţine emisii cu efect de seră și eroziunea solului se reduce”, a spus Pesonen.

 

Dacă glifosatul nu va fi reautorizat, acest lucru va aduce beneficii numai statelor extracomunitare care exportă în UE, a argumentat reprezentantul Copa-Cogeca, care a mai subliniat și faptul că glifosatul este, la nivel mondial, cel mai răspândit erbicid.