Periș

 

Cadrele didactice din Periș au sărbătorit copilăria, pe 1 Iunie, în cel mai minunat mod posibil. Au reunit, pe scena Căminului de Cultural din localitate, cei mai talentați actori – elevi și cei mai buni dansatori, în cadrul Festivalului Județean de Teatru “Floare de Cireș”. Micii artiști ne-au condus, pentru câteva ore bune, într-o fascinantă incursiune în lumea copilăriei oglindită în cele mai încântătoare opere literare.  

 Ajuns la cea de-a IV-a ediție, Festivalul Județean “Floare de Cireș”, cel mai important festival de teatru din Ilfov dedicat copiilor a avut loc miercuri, 1 Iunie, la Căminul Cultural Periș. Gazde au fost elevii și profesorii din comuna Periș coordonați de prof. Angela-Maria Dumitru, directorul Liceului Teoretic Nr. 1 care, prin implicarea și devotamentul lor, au avut grijă ca totul să se desfășoare cu perfecțiunea ce ne-a încântat inimile. Mai bine de jumătate de zi, elevii Liceului Teoretic Nr. 1 din Periș, împreună cu elevii Liceului Tehnologic “Dumitru Dumitrescu” din Buftea, cei ai Liceului Tehnologic “Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla și elevii Liceului “Nicolae Bălcescu” din Voluntari, coordonați de profesorii lor, ne-au învățat, pe noi, privitorii și admiratorii lor, să dăruim bucuria, să redescoperim frumusețea copilăriei și să prețuim minunile ei.

 

Rolurile? Puritate și delicatețe sufletească  

Micii actori au pus în scenă unele dintre cele mai strălucitoare opere ale literaturii române și universale. Și, cu toate că mulți dintre elevii participanți abia au făcut primii pași în arta teatrală, au reușit să îmbine armonios toate stilurile, de la cel al conversației familiare, populare și regionale, până la alăturarea elementelor tragice și  comice. Cu vorbele îngrijite și cumpătate, cu un acut simț al umorului și o prezentare fluentă, micii actori au dat viață personajelor amuzante din comediile: “Vizită” și “O Noapte Furtunoasă” ale celui mai important dramaturg român din toate timpurile, I.L. Caragiale, “Burghezul Gentilom” al lui Moliere,  “Gaițele” de Al. Kirițescu și multe altele. Prin interpretările lor impecabile, ne-au readus în prim-plan frumusețea morală, puritatea și delicatețea sufletească a copiilor.   

 

Emoțiile și încântarea de pe chipurile elevilor talentați, merituoși, au copleșit juriul, îngreunându-i misiunea. Aceea de a desemna marii câștigători ai festivalului. “Acești “mici actori”, m-au făcut să retrăiesc frumusețea copilăriei, au reușit să mă plimbe cu gândul prin grădinile secrete ale sufletului meu. Am intrat în fiecare poveste și am trăit alături de protagoniști, mi-am amintit de serile când bunica, cu vocea blândă, îmi  spunea povești, iar eu, cu ochii minții le vedeam. Nu ne-a fost ușor să alegem câștigătorii,  deoarece ei au interpretat foarte frumos rolurile. După multe discuții, am ajuns la concluzia că cea mai bună piesă a fost “Cuibul de viespi”, a elevilor de la Buftea dar, recunosc că și piesa “Pygmalion” m-a fascinat, drept pentru care, le-am oferit premiul special. La gimnaziu, piesa “Vizită”, jucată de elevii de la Periș, a îndeplinit toate criteriile pentru a lua Premiul I”, ne-a spus prof. Eugenia Oprea, responsabilul Școlii “Ion Ioniță” din Buriaș și totodată, unul dintre membrii juriului.

“Pentru mine acest proiect este unul  de suflet la care țin enorm și în care cred cu tărie. Consider că acest proiect cultural reprezintă o cărămidă pusă pe temelia tinerilor de azi care se vor dezvolta armonios în adulții responsabili de mâine. Acest festival a luat naștere acum patru ani și este rezultatul unui studiu de nevoi efectuat de Consiliul Județean al Elevilor Ilfov în rândul liceenilor, astfel că acest proiect este pentru tineri, despre tineri și cu tineri. Participând la cursuri de formare pe scriere de proiecte, susținute de prof. Simion Elena, am învățat să scriu și să obțin fonduri pentru proiecte, ceea ce am și reușit să fac. Am fost bucuros să organizez cea de-a treia ediția a acestui fetival, în 2015, în calitate de Președinte al elevilor din Ilfov. (…) În urma unor consultări cu directorul Liceului Teoretic Nr.1 Periș, prof. Angela-Maria Dumitru și cu primarul Comunei Periș, Albu Anghel, am preluat inițiativa și în acest an de a organiza acest eveniment, dar am decis să se desfășoare la noi acasă, în Periș, sub motto-ul: “Nu poți lăsa urme în nisip, atâta timp cât stai jos”.

În premieră, am avut anul acesta momente artistice de dans, susținute de elevi campioni județeni în acest domeniu, dar și de un moment de socializare între participanți la o pauză în care le-am pregătit, cu sprijinul sponsorului principal, Primăria Periș, diverse gustări”, ne-a explicat Paul Lungeanu, organizatorul festivalului, proaspăt absolvent al Liceului Teoretic Nr. 1 Periș și, totodată, ambasador al Dialogului Structurat cu Tinerii.

“A fost o provocare pentru noi să ne măsurăm forțele și, în parteneriat cu Primăria Periș, am organizat acest eveniment. Am avut plăcerea de a fi contactați de trupe de teatru din Voluntari, Ciorogârla, Buftea. Festivalul este presărat cu momente artistice de dans și cântec, pentru a da mai multă culoare evenimentului. Am ales această zi special ca să coincidă cu o zi importantă. Am vrut să fie 1 Iunie, pentru ca bucuria copiilor să fie dublă. Astăzi, Perișul a avut în concurs două trupe de teatru  de liceu și una de gimnaziu, plus încă două trupe de dans. Am oferit trofee locurilor I, II și III și diplome de participare pentru toți copiii și profesorii coordonatori. Trofeele au fost oferite de Primăria Periș prin amabilitatea primarului Anghel Albu, căruia îi și mulțumesc pe această cale, iar diplomele, din partea școlii. Copiii s-au implicat cu drag și cu mândria că reprezintă școala. Așa că tot ce îmi doresc este ca ei să aibă satisfacția muncii lor, să le fie utilă această acțiune. Au avut de câștigat experiență, și-au arătat ambiția și talentul”, ne-a spus prof. Angela-Maria Dumitru, directorul Liceului Teoretic Nr.1 Periș.

 

S-a mai scris o filă din istoria celui mai mare festival de teatru pentru copii

Odată cu ediția de la Periș, s-a mai scris o filă din istoria celui mai mare festival de teatru pentru copii, din Ilfov, Festivalul Județean de Teatru “Floare de Cireș”. Până la urmă, cei mai buni au triumfat pe scena Căminului Cultural din Periș.

Locul I la secțiunea Liceu a fost ocupat de elevii Liceului Tehnologic “Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, care au interpretat  piesa “Cuibul de Viespi”, prof. coordonator Carastanef Rodica. Locul II, la aceeași secțiune, a fost obținut de elevii Liceului Tehnologic “Pamfil Șeicaru”, din Ciorogârla, care au interpretat piesa de teatru “Gaițele”, prof. coordonator Enache Ruxandra. Ocupanții locului III la secțiunea Liceu sunt elevii Liceului Teoretic Nr.1 Periș, care au interpretat piesa “Soacra cu trei nurori”, prof. coordonator Nistor Georgeta. Același loc III l-au obținut și elevii Liceului Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, Voluntari, cu  piesa “Burghezul gentilom”, prof. coordonator: Stănescu Patricia și Panait Roxana. Premiul special al juriului,
le-a revenit liceenilor bufteni care au pus în scenă piesa Pygmalion.

La secțiunea Gimnaziu, pe locul I s-au clasat elevii de la Periș cu piesa „Vizită”, prof. coordonator Nicoleta Panțiru. Iar locul II, la aceeași secțiune, a fost obținut de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Voluntari, care au interpretat piesa “Five o’clock’’, prof. coordonatori Cristina Andrei și Constantin Alexandra.

Cupele și diplomele pentru eroii și eroinele care au contribuit la scrierea minunatei povești de 1 Iunie, de la Periș, au fost acordate de membrii juriului, iar diplomele de participare au fost înmânate de Paul Lungeanu, organizatorul festivalului.