Domnești, încă un proiect ajuns la final

Într-una dintre edițiile de acum 4 ani ale Jurnalului de Ilfov, va relatam (iar imaginile realizate atunci, acolo, ne susțineau „șocant“ scrierea) despre Centrul Medico-Social de la Domnești, locul unde năpăstuiții sorții, suferinzii de boli cronice, bătrânii uitați de rude – care nu se mai pot îngriji singuri – își duceau zilele rămase.

Un așezământ construit pe la începutul anilor ’50, deloc primitor, dar pentru care perspectivele păreau, în 2012, a se schimba, după ce proiectul privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea, extinderea și echiparea infrastructurii sociale fusese selectat în cadrul POR, pentru cofinanțare europeană. Un proiect cu o valoare totală de 3.962.998 lei (cofinanțarea Consiliului Județean Ilfov fiind de 63.537 lei), ce urma să se deruleze pe parcursul a patru ani de zile, principalele lucrări vizând consolidarea structurii, construirea unor rampe și scări de acces, realizarea infrastructurii casei liftului și montarea acestuia, refacerea terasei, înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare, termoizolație la nivelul acoperișului, montarea centralei termice și a instalației solare de preparare a apei calde menajere, executarea instalațiilor electrice de curenți tari și curenți slabi, a rețelei de hidranți exteriori, a rețelei de canalizare și construirea unui corp de legătură între două dintre clădirile centrului.

 

Lucrări ajunse la final

Pe 15 iunie 2016, la Domnești a avut loc conferința de închidere a proiectului, iar obiectivele generale și cele specifice ale acestuia au fost îndeplinite 100%. O infrastructură socială vizibil îmbunătățită – care va permite creșterea accesului persoanelor vârsnice la astfel de servicii, îmbunătățirea calității vieții celor internați în centru (cu maximizarea șanselor de recuperare/reabilitare a persoanelor cu handicap), dar și a personalului care lucrează în unitate, prevenirea situațiilor generatoare de marginalizare și excludere socială, pentru cei cu handicap.

52 de persoane asistate, internate în Centrul de la Domnești, care pe perioada lucrărilor au fost mutate la Voluntari, se vor întoarce în spații refăcute și se vor bucura, atât cât vor putea, de condiții decente de trai, într-un adăpost european refăcut ”pentru o bătrânețe demnă și sigură”!

 

Nevoie mare de personal specializat

Singura problemă care mai trebuie rezolvată în Centrul de la Domnești este aceea a personalului, acum funcționând cu o organigramă mult subdimensionată – 35 de oameni (incluzând infirmieri, asistenți medicali, 1 me­dic, 1 psiholog, oameni pentru întreținere, cu­rățenie, bucătărie și administrație) – pentru, cum arătam mai sus, 52 de asistați, dintre care, în jur de 30 de persoane sunt imobilizate la pat. ”Ar fi nevoie de un minimum 53 de persoane specializate, pentru a funcționa normal. Revenirea de la Voluntari va modifica programul de lucru și se va intra, din nou, în ture, iar condițiile actuale ale centrului impun agajați specializați pentru centrala termică, pentru pomparea apei etc…

Ca să nu mai vorbim despre cât de mare este cererea de asistență socială, despre câte persoane sunt abandonate și aruncate în stradă, cazuri pentru care, dacă ne este solicitat sprijinul, trebuie să intervenim, chiar și peste capacitatea locativă a unității noastre”, ne-a explicat directorul Centrului, Cristian Ghidoveț.

Și reprezentantul Crucii Roșii ilfovene, Niculae Mihalache, a vorbit despre cererea mare, la nivelul județului, de asistență socială pentru persoane aflate în dificultate. Însă a explicat și că ceea ce s-a realizat în ultimii ani, la nivel de asistență socială – reabilitatea mai multor centre sociale destinate vârstnicilor, dar și copiilor – fac din Ilfov un județ de top, în această privință.

Constantin Călinoiu, managerul de proiect, a oferit câteva detalii despre modul în care s-au derulat lucrările, despre dificultățile apărute pe parcurs, dar și despre satisfacția lucrului dus la bun sfârșit. Spre exemplu, corpul G, care, în opinia managerului – ”ne-a mâncat sufletul”! Pentru că, inițial s-a dorit desființarea acestuia, neavând fundație, însă documentele care să permită acest lucru au rămas blocate undeva în circuitul birocratic al actelor. Așa că, s-a decis, până la urmă, realizarea subfundației la acesta și cămășuirea, intervenții care au dat de furcă echipei de constructori, care au prelungit termenul de finalizare a proiectului cu 6 luni.

Primarul ales de către domneșteni, Ioan Adrian Ghiță a fost, de asemenea, prezent la inaugurarea noului centru și s-a declarat mulțumit de cum arată acesta, subliniind că, acum, situațiile problematice ale persoanelor aflate în dificutate se vor putea rezolva mai ușor, iar serviciile sociale ce vor fi oferite acestora vor fi, într-adevăr, de calitate extraordinară.

 

Cine poate fi internat în Centrul de la Domnești?

Pentru a fi eligibil, asistatul trebuie să fie locuitor al județului Ilfov. Acesta va fi primit, la Domnești, în urma unei anchete sociale efectuate de departamentul de asistență socială din cadrul primăriei localității. Deseori, aceste anchete sociale sunt demarate la sesizările cetățenilor, care constată că vecinii lor nu se mai pot îngriji sau întreține, fie că sunt bolnavi și nu au rude care să-i ajute, sau au fost abandonați de acestea. În urma avizului medicului de familie, dacă au fost îndeplinite toate criteriile, bătrânii pot ajunge să beneficieze de îngrijirile din acest centru. Din păcate, așa cum arătam mai sus, locurile sunt deja ocupate peste capacitatea centrului, iar lista de așteptare este din ce în ce mai lungă.