Tot mai spectaculos de la an la an!

˜ Artiști iubiți, cascadori reinterpretând o filă românească de istorie, tauri de record la proțap, voie bună, mici, zmee și distracție – NU a lipsit absolut nimic!

La Moara Vlăsiei ne-am obișnuit de ceva vreme cu o altfel de aniversare a comunei – Festivalul Vlăsiei, care a ajuns în acest an la cea de-a opta ediție și nu și-a epuizat nicicum surprizele! Iar cei care participă, tot mai numeroși de la un an la altul, sunt încântați peste măsură de la începutul și până la sfârșitul evenimentului.

Pentru ediția din acest an, Consiliul local din comuna Moara Vlăsiei, împreună cu primarul Andrei Filip şi echipa de organizare a festivalului, au ales o temă haiducească, care s-a regăsit generos în spectacolul oferit de cascadori profesioniști sau în ceea ce privește arta gătitului în aer liber!

 

Copiii au urcat primii pe scenă

Încă de pe la ora 9.00, pe deja cunoscutul ”platou canton” din Moara Vlăsiei, au început să vină copiii, pentru că, la final de an școlar, serbările arată mai bine în aer liber, la marginea Codrilor Vlăsiei. După ce au primit binemeritatele felicitări, pentru rezultatele obținute pe parcursul școlii, pe la prânz, copiii au plecat, scena s-a eliberat, iar organizatorii au început amenajările pentru ceea ce avea să urmeze.

10 hectare de teren, unde s-au încălzit grătarele – pentru că una dintre tradițiile festivalului este aceea că orice mic costă doar 1 leu – porumb fiert, clătite, pizza, vată de zahăr, kurtos kolacs, înghețată, sucuri, bere, gonflabile gigant și trambuline pentru copii, zmee, mese întinse și bănci lungi….O desfășurare impresionantă și o organizare la minut. Niciun fel de incident neplăcut, pentru că jandarmii vigilenți și-au făcut treaba, curățenie, siguranță (ambulanțe și mașini de pompieri au fost pregătite să intervină rapid), toalete ecologice.

 

De unde a pornit totul?

Jurnalistul Marcel Bărbătei, cel care a gândit desfășurarea festivalului, alături de reprezentanții autorității locale, ne-a declarat că ideea de la care a pornit, în urmă cu opt ani de zile, această acțiune a fost aceea de refacere a comunității locale pierdute. Și pare că demersul a fost unul de succes, dacă ne referim doar la numărul celor care se strâng an de an, la canton, care a ajuns la aproape 10.000 de persoane.

 

Master of Flames/Mega Show

În jurul unor căpițe cu fân i-am găsit pe cei de la Asociația culturală Euro Est Alternativ. Ne‑a atras aroma proțapului – o premieră pentru România, dacă ne referim la mărimea acestuia. Potrivit declarației secretarului general al asociației, Radu Zărnescu, special pentru festival au fost gătiți, simultan, la proțapul uriaș, conceput de asociație și denumit ”Tiger four” – doi tauri a câte 400 kg. ”Un live cooking show, ce a putut fi urmărit… și gustat… de toți cei prezenți”, ne-a explicat Radu Zărnescu. Și au mai fost un proțap mai mic, model rotisor – unde s-a pregătit un calup de 1,5 m de ceafă de porc, într-o cușcă medievală, 4 plite vechi reinterpretate – unde s-au gătit patru feluri de mâncare, dintr-un porc de 200 kg – jumări, tocană de porc, ”tocăniță de criză” (din organe) și un fel de gulaș. Plus cartofi cu ceapă roșie și boia dulce.

Tot o premieră a fost aluatul de pizza din făină de cânepă – pregătit de Ovidiu Cheabac, român de-al nostru, dar care este unul cei mai importanți pizzaioli-chef din Italia, multiplu campion în domeniul culinar.

 

Kurtos, frământat de mână

Coadă mare la kurtos kolacs-ii lui nea Anton Kolumban, care de ani de zile, nelipsind la nici o ediție a festivalului, vine din Plăieșii de Jos, județul Harghita, pentru a arăta și ilfovenilor ce înseamnă kurtos kolacs adevărați – din lapte proaspăt, ouă de țară, simpli sau cu nucă, scorțișoară sau cocos. De altfel, aici l-am surprins și pe primarul Andrei Filip așteptând o porție de dulce. Pe scurt, o echipă de 8 oameni, care nu s-au oprit din frământat și întins coca pentru delicioșii colaci. Și au fost mulți – cam 350-400 de bucăți, după cum ne-a spus chiar nea Anton.

Haiducii lui Iancu Jianu

Poate cel mai așteptat și spectaculos moment a fost acela pregătit de trupa de cascadori Vulturii Carpaților. Pentru prima oară participanți la Festivalul Vlăsiei, trupa reprezentată aici de 10 cascadori (dintre care și cei mai buni doi acrobați călare ai Europei – Georgiana Neselan și Filimon Iordache), opt cai superbi și un actor – Bogdan Farcaș – a pus în scenă o superbă filă de istorie – lupta lui Iancu Jianu împotriva lui Ozman Pazvantoglu (Pazvante Chiorul).

 

Artiști mari au încins dansul

Atmosfera a fost, în permanență, animată de către invitații care au urcat pe scenă. Și au fost câteva nume mari pe care cei prezenți la festival abia așteptau să le audă – Florin Vasilică și Ansamblul Teleorman, Elena Merișoreanu, Formația Azur, Anda Adam, Alex Velea și Proconsul.

 

Transport gratuit

Pentru a facilita accesul la canton, consiliul local și Primăria Moara Vlăsiei au oferit transport gratuit celor din comună. Toată ziua a fost un furnicar de oameni care s-au declarat extrem de bucuroși că au parte de cel mai grandios festival ce se organizează în județ.

 

Surprizele au început la ora 9.00, așa cum relatam la începutul materialului și s-au terminat târziu în noapte, cu un spectaculos foc de artificii.