Buftea a avut parte de un eveniment cultural neobișnuit, în seara zilei de 30 iunie: proiecție de lumini pe  o clădire. Curiozitatea a adunat bufteni de toate vârstele, care au urmărit fascinați jocul actorilor și al umbrelor.

 

„E lumină în vecini”

Spectacolul, denumit „E lumină în vecini” face parte dintr-un amplu proiect al Festivalului internațional de teatru pentru copil și întreaga familie, proiect în care s-a alăturat și Centrul Cultural Buftea. Primăria Buftea a sprijinit proiecția din 30 iunie, iar Teatrul Țăndărică s-a ocupat de proiecție.

“Nu a fost așa simplu din punct de vedere tehnic”, spune Violeta Mitescu, directorul Centrului Cultural Buftea. “Pentru reușită, cei de la Țăndărică aveau nevoie de patru ferestre, amplasate la distanță egală între ele, în așa fel încât spectacolul să poată fi urmărit în mod natural. Inițial ne-am consultat în privința clădirii primăriei, datorită spațiului generos. Mergând prin oraș cu cei de la Țăndărică, clădirea Școlii nr. 1 a fost cea mai bună.”

 

O simplă poveste de viață

În fapt, ce trebuia proiectat musai și musai la căderea completă a serii? O simplă poveste de viață, în care doi tineri se întâlnesc, se îndrăgostesc, se căsătoresc, au un copil care…pleacă de acasă. Povestea a fost “spusă” de actorii trupei belgiene Les Voisins (Vecinii), din orașul belgian Liège, care au găsit cea mai bună scenă în fața intrării în școală. În paralel, pe cele patru ferestre alese și pregătite special, se proiectau imagini ale poveștii, ca într-un desen animat. Copiii de la Buftea au stat cu ochii larg deschiși, fascinați de tehnică. Adulții au mai avut un beneficiu la nivel uman: au realizat că viața curge la fel, cu aceleași bucurii și tristeți, indiferent de rangul social și de beneficiile materiale, indiferent de țară. Cât despre teatru…ei bine, Teatrul s-a întors acasă în acea seară mulțumit că, încă o dată, și-a arătat menirea: aceea de a uni oamenii în fața scenei vieții.