Nu permite ca micuțul tău să devină obez

Peste 26% dintre copiii din țara noastră sunt supraponderali și mai mult de 11% sunt obezi, relevă un studiu realizat de Ministerul Sănătății. Potrivit cercetării, cei mai afectați sunt copiii de la orașe, în special băieții în jurul vârstei de opt ani. Pentru a veni în sprijinul micuților, clubul Lumea Copilăriei de la Mogoșoaia, organizează, săptămâna aceasta, cursuri de alimentație sănătoasă pentru cei mici.     

Statisticile plasează România pe unul dintre locurile fruntașe în topul țărilor cu cea mai mare incidență a obezității și supraponderalității la copii. “Nutriția este un element deosebit de important, care ridică de cele mai multe ori probleme atât în cazul adulților, dar în special în cazul copiilor. Cu toate acestea, problemele referitoare la nutriție au un numitor comun, educația alimentară corectă. Pentru a evita o practică incorectă de alimentație, este ideal ca această educație alimentară să fie realizată încă din copilărie. Este însă foarte important să nu transmitem copilului impresia că trebuie să învețe aceste noțiuni, din contră, educația alimentară trebuie percepută ca o normalitate, ce poate fi dobândită și prin joacă”, explică Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilăriei.

 

O săptămână de sport, mâncare sănătoasă
și distracție 

Pentru a transmite copiilor anumite cunoștințe pe care să le absoarbă cu drag și în mod natural, Lumea Copilăriei Mogoșoaia a dat startul Taberei de Nutriție. Aceasta se desfășoară în perioada 25 – 29 iulie și se adresează în special micuților cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, cu tulburări alimentare, surplus sau deficit de greutate. Bineînțeles, în tabără sunt așteptați și copiii fără nici o problemă, dar care adoră să combine alimentele și se pregătesc să devină viitori masterchefi. Tabăra are rolul de a educa micuții într-un mod interactiv și angrenant în privința alimentației. Timp de o săptămână, se vor desfășura cursuri intensive de nutriție (câte 4 ore pe zi, care includ teorie și activități practice), gimnastică și sport (1 oră pe zi), activități recreative și distractive precum: karaoke, jocuri interactive Eye Play, petrecere cu înghețată de casă și premii. Și, nu în ultimul rând, copiii vor avea prilejul să-și etaleze abilitățile de viitori mari bucătari. Ei vor parcurge și o sesiune de gătit cu Jessica, câștigătoarea Masterchef 2015.

“În cazul copiilor, alimentația este întotdeauna un aspect problematic. Mulți părinți aleg să meargă cu cei mici la fast-food, pentru că este mai comod, mai ieftin și mai rapid decât dacă le-ar oferi o masă sănătoasă, bogată în nutrienți. Dar uneori nu se gândesc că organismul unui copil este cu mult mai slab și predispus la anumite boli, dacă nu este îngrijit și hrănit corespunzător. În România, gradul de supraponderalitate și obezitate este foarte ridicat și nimeni nu pare să ia măsuri pentru a rezolva această problemă de ordin grav. Considerăm că primii care ar trebui educați cu privire la alimentația sănătoasă sunt părinții, dar de multe ori, din lipsă de timp, aceștia nu pot participa la astfel de activități. De aceea, ne-am gândit să realizăm educația nutritivă în sens invers: de la mic la mare”, explică Adina Radu Cosma.

 

Calendarul Taberei

În cadrul Taberei de Nutriție, specialistul în educație alimentară Elsa Caragia va susține astfel un curs de alimentație prin care va acoperi următoarele teme:

 Ziua 1 – Cele 7 tărâmuri ale alimentelor (Tărâmul fermecat al vitaminelor, Tărâmul “prietenilor” falși (coloranți, îndulcitori, “E”-uri), Tărâmul animalelor, Tărâmul Fructelor, Tărâmul legumelor, Tărâmul Alb al Laptelui, Tărâmul subacvatic etc.); 

 Ziua 2 – Să gătim și să vrăjitorim (Formule magice prin care un aliment obișnuit este transformat într-unul fermecat și delicios);

 Ziua 3 – Explorări în lumea lichidelor (Vor pregăti mici rețete de shake-uri, smooth-uri, sucuri naturale etc.); 

 Ziua 4 – Aventura descoperirilor de vară (Cei mici vor savura cele mai bune rețete de vară, cu care se vor putea răsfăța prepa­­­-rându-le și degustându-le).

 

Cât costă?
150 de lei pe zi

Astfel, copiii vor avea nenumărate beneficii, printre care: vor învăța să combine alimentele în mod corect, își vor crea un program alimentar personalizat, vor descoperi care dintre alimente sunt bune pentru sănătatea lor și care sunt nocive, vor dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase, vor învăța să își pregătească singuri o gustare sănătoasă cu puține calorii și nu numai. Costul Taberei este de 150 lei/zi sau 599 lei/săptămână.

 

Spune-le organizatorilor sensibilitățile alimentare ale micuțului!

 

Este obligatoriu să le oferiți orga­ni­zatorilor informații cu privire la existența anumitor sensibilități sau intoleranțe alimentare ale copiilor lor, pentru a evita riscul apariției unei intoxicații alimentare în tabără. Aaa… și nu trebuie să vă faceți griji în privința deplasării copiilor către centru și înapoi, întrucât organizatorii pun la dispoziție transportul: Trebuie însă, să mai plătiți o taxă specială de 100-150 lei/copil/săptămână, în funcție de zonă.