Comuna Snagov e cunoscută de câțiva ani înafara țării datorită înfrățirii cu Ungaria, prin cei din orașul Sarkad. Mai nou, numele Snagov este pronunțat și în Letonia, Italia, Spania. “De vină” este Iuliana Pavel, președintele ONG-ul A4Action, cu sediul în Casa de Cultură din Ghermănești. Iuliana încearcă de circa un an de zile să schimbe, în primul rând, mentalități la Snagov. De multe ori reușește, ca și în acest caz.

Letonul de la Snagov

Ruslan Stutko e un băiat blonduț, cu puțini ani peste 20 care va sta la Snagov până în ianuarie 2017. De ce? E voluntar, i-a plăcut proiectul lansat de A4Action și se ocupă de copiii din comuna Snagov care vor să învețe și altceva în timpul lor liber. Ruslan este din Letonia, supranumită Elveția Țărilor Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și cititorii Jurnalului de Ilfov s-au mai întâlnit cu el, tot la Snagov, la acțiunile de 1 Iunie.

De această dată, așa cum se obișnuiește în cadrul programelor in­ter­na­ționale, Ruslan Stutko a organizat o seară letonă pentru a-și face cunoscută țara copiilor și adolescenților snagoveni. Au venit și alți voluntari din cadrul programului ERASMUS, adorabili fete și băieți din Italia, Spania, Polonia, cazați în București și obișnuiți cu rutele și orarul curselor de maxi-taxi Bu­curești-Snagov.

Ruslan a vorbit celor prezenți despre geografia, cultura și tradițiile din Letonia iar asistența s-a însuflețit remarcabil în momentul în care Ruslan i-a învățat pașii dansurilor tradiționale letone, polka și altele. De altfel, Riga, Capitala Letoniei, găzduiește din 1873, la fiecare 5 ani, cel mai mare festival de dansuri și cântece din țară. Următorul va fi în iulie 2018 când se va sărbători și centenarul independenței Republicii Letone. După dans, seara s-a încheiat cu o degustare de dulciuri din Letonia.

 

Pași către cunoaștere, acceptare și toleranță

Asemenea seri organizate de voluntari străini în România, le organizează și voluntarii  români în alte țări. Nimeni nu este buricul pământului și locul nașterii este universul fiecăruia. E o bucurie, o mândrie și o emoție pentru cel care organizează, după cum pentru cei care descoperă, astfel, noi țări și obiceiuri înseamnă cunoaștere, acceptare și toleranță. Și e foarte bine că Iuliana Pavel și ­A4Action fac asta la Snagov, cu tinerii din comună. Beneficiul real se va vedea peste ani!