Sâmbătă și duminică, 6-7 august 2016, comuna Corbeanca a fost mult mai animată decât îi este felul: a fost a treia ediție a Festivalului “Ziua Comunei”. Două zile de foc, de cântec și dans, de distracție pentru mici și mari.

Bani europeni pentru Corbeanca

Sfârșitul lui iulie – începutul lui august înseamnă din 2014 motiv de petrecere generală la Corbeanca unde s-a hotărât ca această perioadă a anului să fie dedicată localității. „Sărbătoarea, de fapt o manifestare pentru punerea în valoare a meșteșugurilor și tradițiilor, a venit ”la pachet” odată cu depunerea dosarelor la Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR, devenit ulterior PNDR), Măsura 322, în valoare de circa 2 milioae de euro. Au fost și  străzi asfaltate cu această ocazie, s-a ridicat clădirea pentru After School și, așa cum cerea Uniunea Europeană, s-a organizat și un festival cu specific local. Demersurile au început în 2011, odată cu lansarea solicitării noastre în sistemul de achiziții publice de atunci. Între timp, clădirea pentru After School funcționează cu succes la Ostratu, înainte de intrarea la Paradisul Verde, grădinița din satul Tamași a fost și ea finalizată. Mai rămăsese festivalul”, povestește primarul Anton Valeriu pe stadionul comunal, locul destinat sărbătorii.

 

Târgul artizanilor

Oferta foarte bogată a meșteșugarilor veniți la Corbeanca a fost foarte diversificată: ii, linguri și alte obiecte casnice sau decorative din lemn, blănuri, dulciuri, fructe, legume, lavandă, înghețată, vată pe băț. Copiii au avut și ei ce face, fie s-au dat cu trenulețul, fie au sărit cât au putut de sus sau, pur și simplu, au alergat pe stadion.

Jocurile copilăriei

Succesul nebun pe care Jocurile Copilăriei le-au avut anul trecut nu putea să nu fie pe afișul sărbătorii, cu atât mai mult cu cât o mulțime de copii, timizi în 2015 și-au dorit foarte mult să concureze în cadrul probelor de „alergare în sac”, „trasul cu funia” și „ștafeta”, demarate la orele 13.Totul a fost girat de Asociația Club Sportiv Corbeanca și de președintele ACS, Daniel Marin.

Deși aveau voie să stea pe teren să se joace până la orele 16, soarele mult prea puternic a redus un pic timpul de joacă. Au intrat pe teren balerinele de la Secția de dans modern și balet a ACD Corbeanca și, sub îndrumarea coreografei Raluca Ciobanu, au încântat asistența prin mișcările lor grațioase.

Sunetul muzicii e live!

Corul ”Sunetul Muzicii” condus de ani de zile de Cristina Manoliu-Săvulescu nu mai are nevoie nici de prezentare, nici de reclamă. Pentru munca asiduă a copiilor din Corbeanca, Balotești sau Buftea pe care îi crește (în toate sensurile) Cristina Manoliu-Săvulescu vorbesc rezultatele pe care le obțin indiferent de concursul în care s-ar înscrie. Recent, din nou, interpreții au obținut rezultate remarcabile la Mamaia Copiilor prin Natalia și Edi Moise care au obținut Premiul I la Creație, Angela Gheorghiu – premiul I la Creație preșcolari, Natalia Moise –  Premiul II – Grupa a III Interpretare, Luca Iorgu – Premiul III – Interpretare, Karina si Melisa Filip, Interpretare Grupa I, Radu Mihnea Vintila, Interpretare grupa a III-a, Larisa Negrea, Interpretare grupa a IV-a. Un lucru este important și pentru cititori, și pentru părinții care vor să îndrepte pașii copiilor spre Sunetul Muzicii: ca întotdeauna, și la Corbeanca, la sărbătoare, copiii au cântat live. O performanță normală pentru ei, o situație care se întâmplă la fiecare apariție pe scenă.

 

Să înceapă petrecerea!

La orele 18, prezentatorul Dragoș Mihu a anunțat pe scena de pe stadion primii invitați ai petrecerii pentru cei mari: Nina Venus și Taraful Gigi Lambru, lăutari adevărați, cu repertoriu, tehnică și o voce incredibilă a Ninei, lăutari de cursă lungă din moment ce trecuse de miezul nopții și se apucaseră din nou de cântat. Șogorițele au adus un aer de etno pop simpatic, Aurel Moga a avut un repertoriu divers și un mare talent de a chema copiii pe scenă să-i fie parteneri. Constantin Enceanu a coborât, ca de obicei, în mijlocul petrecăreților, aducându-le muzica și zâmbetul mai aproape. După ce a cântat pe scena Conservatorului de Muzică din București, Vali Vijelie a urcat și pe scena de la Corbeanca, do­vedind, dacă mai era nevoie, cât de mult își respectă fanii. Ileana Ciuculete, secondată ca întodeauna de soțul ei, Cornel Galeș, la butoane, nu a stat nici ea prea mult pe scenă, căci sârba cântată din mijlocul petrecăreților e mult mai săltăreață. Pentru cei tineri a urcat pe scenă Lou Lou, partenera actuală a realizatorului de televiziune Luis Lazarus și apoi, în stilul caracteristic Nicu Paleru a început “să bea vin cu borcanul”, muzical, bineînțeles. Alin Oprea, deținătorul drepturilor de autor ale trupei Talisman a readus în memoria tinerilor piese renumite precum ”Atât de singur”. Un cover după ”Mă ucide ea” și alte piese celebre a făcut cu mare succes Neluțu Măgurean, acompaniat și el de public. Mariana Stan a avut o prestație folclorică oltenească cunoscută de public, a urmat cu muzică ușoară Bianca Cristea. Spectacolul s-a terminat rotund cu ritmurile care mergeau cel mai bine alături de micii, cârnații și berea de la standurile lui Mircea Măcelaru, profesioniști și responsabili față de clienți, ca de fiecare dată. Și, a mai fost un invitat care a bucurat ochii celor care au știut să vadă: luna, în creștere după Luna Nouă, acea lună de poveste, de fapt o semilună denumită și Crai Nou. Înălțare în toate sensurile la Corbeanca, pe 6 august!

 

 

Foto: CRISTINA BUNEA și Cosmin Bărtoiu