Așa cum publicația noastră a scris de multe ori, Ciorogârla face parte din comunele mai „oropsite”, din punct de vedere financiar. Bugetul așezării nu se poate compara cu cel al altor localități ilfovene mai „pricopsite”. Dar, cu toate acestea, în Ciorogârla, în ultimii 12 ani, proiectele duse la bun sfârșit au schimbat în bine înfățișarea comunei.

Bineînțeles, vă veți întreba cum de a fost posibilă o astfel de evoluție urbanistică pozitivă, cu bani atât de puțini? Răspunsul este simplu și se află în clădirea primăriei din Ciorogârla, la etajul 1: un primar gospodar și chibzuit cu banii comunității. Numele lui? Victor. Niculae Victor. De anul acesta, primarul comunei are alături de el un ajutor de nădejde: noul viceprimar, Nicușor Popa. Un tânăr inginer constructor, dar cu experiență căpătată pe șantier, cum ar fi cel al Catedralei Neamului, care îi va fi de mare folos lui Victor Niculae în monitorizarea lucrărilor din comună. Pentru că, potrivit spuselor acestuia, în Ciorogârla urmează a se construi mult…

 

Infrastructura educațională, prioritatea nr. 1

Pe Victor Niculae l‑am întâlnit, zilele trecute, la „adresa” pe care am pomenit-o mai sus: Primăria Ciorogârla, etaj 1. Tocmai se întorsese de la școala aflată în imediata vecinătate. El ne-a explicat cu ce treburi se dusese acolo: „Zilele acestea se lucrează la amenajarea curții Școlii gimnaziale nr. 1 din Ciorogârla, lucrare care are în vedere betonarea aleilor din această curte și amenajarea unei platforme cu o suprafață de 2.400 mp, în fața noii săli de sport care este gata de a fi dată în folosință. Încă un vis de-al meu, dus la îndeplinire”, ne-a spus primarul, cu o undă de bucurie în glas.

Jurnalul de Ilfov relata, prin primăvară, despre noua sală de sport aflată în construcție în ­curtea Școlii nr. 1 din Ciorogârla. Ei bine, pe 30 august, când am ajuns noi în această comună, sala era gata. Se lucra la unele mici retușuri și la punerea la punct a instalației electrice. Iar ceea ce ne‑a fost dat să vedem merită o singură apreciere: sala este o adevărată bijuterie, una dintre cele mai frumoase din Ilfov. Trainică și spațioasă, bine dotată, cu încălzire prin pardoseală, cu vestiare, cu grupuri sanitare și cabine de duș lucind de curățenie. Așadar, în acest an școlar, elevii vor putea să-și desfășoare orele de educație fizică într-o sală la standarde europene. Și nu exagerăm cu nimic spunând asta. O investiție de 1,1 milioane de lei, ridicată cu bani din bugetul propriu. O singură problemă mai are, însă, primarul: lipsa personalului pentru curățenie. „Avem o rugăminte foarte mare către doamna inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, Daniela Barbu, să ne aprobe trei posturi pentru Școala nr. 1 Ciorogârla și nr. 2 Dârvari, două de femei de serviciu și unul pentru un muncitor de întreținere. Sunt convins că va da dovadă de înțelegere și ni le va aproba. Suntem în situația de a nu putea pune în funcțiune această sală, pentru că nu am personal de întreținere”, spune primarul.

 

Grădiniță și dispensar medical în Dârvari

Satul Dârvari este și el în atenția edililor din Ciorogârla. Despre două proiecte importante care vor prinde viață aici, aflate pe agenda primăriei, ne-a vorbit tânărul viceprimar Nicușor Popa.

„În curând vor demara lucrările de construcție a grădiniței cu orar prelungit nr. 2 Dîrvari și a unui dispensar medical, în același sat. Grădinița va avea o capacitate de 100 de locuri. Acest obiectiv este o investiție extrem de necesară, având în vedere numărul mare de solicitări din parte locuitorilor din Dârvari. Proiectul a fost conceput în anul 2012, iar lucrările vor demara deîndată ce vom primi ultimele două avize, adică în maximum o lună, o lună și jumătate”, ne-a spus viceprimarul. Întreaga investiție se cifrează la 2,6 milioane de lei și, potrivit termenului de execuție, va fi gata în circa 6 luni de zile, astfel că, în septembrie 2017, primii copii îi vor trece pragul. Iar în fața școlii din Dârvari se află un teren cu o suprafață de 2.100 mp, pe care a fost amenajat două parcuri cu locuri de joacă pentru copii, unul pentru viitoarea grădiniță, iar alături, pentru locuitorii din sat.

 

Școala din Ciorogârla va fi extinsă

Investițiile în infrastructura educațională nu se opresc aici. Urmează un proiect de extindere a școlii din Ciorogârla cu încă 6 săli de clasă, pe lângă cele 8 existente. „Realitatea ne obligă să facem acest lucru. În ultimii ani, populația comunei a crescut prin venirea multor oameni din Capitală, care și-au construit locuințe la noi în comună, astfel că, inevitabil, a crescut și numărul copiilor de vârstă școlară. Acum, avem 378 de copii și ne confruntăm cu o supraaglomerare a spațiilor de învățământ. Prin urmare, trebuie să luăm măsuri să rezolvăm această situație. De aceea, anul acesta vom demara proiectarea pentru această extindere cu 6 săli de clasă”, explică Victor Niculae.

 

Casă de cultură, în locul vechiului han

Ciorogârla este una dintre comunele ilfovene care nu are o Casă de Cultură. Cea veche a fost desființată și o vreme a funcționat ca discotecă. Victor Niculae s-a gândit deja la construirea unei noi clădiri care să adăpostească o astfel de instituție. Amplasamentul acesteia este într-un loc foarte pitoresc: pe malul râului Ciorogârla, la răscrucea drumurilor către Bolintin și Dârvari. Acolo, gârbovit de vremuri, stă să se prăbușească fostul han, care, acum un veac și jumătate, adăpostea că­lătorii în trecere prin aceste locuri. Din păcate, vechiul han nu mai poate fi salvat și de aceea trebuie demolat. Ei bine, în locul lui primarul vrea să înalțe noua Casă de Cultură din comună. O singură piedică îi mai stă în cale: fiind declarat monument istoric, bătrânul han, cu zidurile măcinate de vitregiile naturii, trebuie declasificat. Dar, comisia de la Ministerul Culturii care se ocupă de asta se va întruni abia peste câteva luni. Când aceste lucruri vor fi rezolvate, urmează proiectarea noii clădiri, care va avea o sală de spectacole cu o capacitate de aproximativ 160 de locuri.