De mai multă vreme, fermierii români întâmpină greutăți cu plățile pentru rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, acestea fiind efectuate de către APIA cu întârziere, ceea ce creează mari probleme în derularea lucrărilor agricole. La aceste probleme se adaugă și volumul imens de documente pe care solicitanții acestui ajutor sunt obligați să le depună.

În urma acestei situații, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR a hotărât să facă demersuri  pentru a schimba legislația acolo unde reglementările europene nu interzic o altă abordare a sprijinului, așa cum este cazul subvenției pentru motorină. Astfel, LAPAR propune schimbarea acestei subvenții cu acordarea de bonuri valorice la începutul anului, mod de plată care ar elimina întârzierile la plată. Drept exemplu ei dau situația din acest an, când agricultorii nu și-au încasat subvenția la motorină aferentă trimestrului II, deși, calendaristic ne aflăm în trimestrul IV. Mai mult, susțin fermierii, acest mod de plată ar ușura semnificativ munca funcționarilor APIA.

 

Propunerea LAPAR se află la Senat

Propunerea pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, pe baza bonurilor valorice se află pe masa Comisia pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piață de Capital din Senatului, după ce în data de 27 septembrie a primit aviz favorabil la Comisia de Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală din Senat. „Sper să găsim înțelegere acolo și după care va urma traseul bine știut până la votul final. Așteptăm cu mare nerăbdare această măsură care, dacă s-ar lua, ar fi o mare gură de oxigen pentru fermieri”, a declarat pentru Agrointeligența, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

 

Diferența de acciză, plătită cu bonuri

Laurențiu Baciu a explicat și mecanismul care ar putea fi aplicat în cazul în care se acceptă această propunere. El susține că această modalitate va ușura și scurta procesul în ceea ce privește decontarea diferenței de acciză la motorină.

 

„Vorbim despre niște bonuri valorice care se vor înmâna fermierilor la începutul anului după evidența pe care o are APIA în ceea ce privește numărul de hectare lucrate, iar consumul este deja stabilit. Este foarte ușor, îi dai fermierului acele cupoane și când se prezintă să-și cumpere motorina, plătește numai diferența, acciza va fi plătită de aceste bonuri”, a explicat președintele LAPAR. Pentru anul 2016, plafonul subvenției la motorină a fost stabilit la valoarea de 647.248.803 de lei (circa 147 de milioane de euro) și se asigură de la bugetul de stat.