Ce i-a fost dat Moşului să audă şi să vadă – miercuri, 21 decembrie – pe scena Căminului Cultural „Ştefan Iordache” din Gruiu l-a decis să se reîntoarcă acolo, urgent. Adică, la două ore după prima întâlnire. Cel puţin, asta a fost realitatea. Prezenţa în sală a fost maximă. Părea că Şcoala gimnazială din comună i-a transformat pe toţi elevii ei în artişti şi / sau spectatori. Iar scena a nu a prididit să adauge, în şuvoi, alţi şi alţi instrumentişti, colindători, solişti vocali, recitatori, coruri – mai mult de 4 ore.

Bineînţeles că e adevărată şi observaţia unui poet despre copii, cum că „Ei dansează şi cântă, înainte să afle că muzica există pe lumea asta”. Dar „vocaţia” nativă rezumă numai o mică parte din adevăr. La Gruiu, restul a fost dat de osteneala migăloasă, devotamentul şi dragostea dascălilor pentru şcoală şi educaţie.

Zeci şi zeci de talente

Minunatul program artistic a avut două părţi. Debutul l-a făcut grupul Gruianca, pregătit prin truda prof. şcolii din Ghermăneşti – Ion Enache, acum pensionar. Dar pasionat în continuare de munca sa artistică. Palmares? Două locuri I, la competiţii naţionale şi nenumărate premii de vârf, la cele judeţene.

A urmat corul condus de preotul paroh din Gruiu, Mircea Mihai Ioniţă – o voce remarcabilă pe care locuitorii comunei o cunosc bine, de la slujbele din biserica lor. Spectacolul a continuat cu Trupa de dans „Dinamic”, pregătită de prof. Veturia Ţălnar.

Sosirile lui Moş Crăciun

În prima parte a întâlnirii lui cu copiii, el a împărţit sute de pungi cu daruri. În următoarea alte sute. În total Moşul a avut la dispoziţie peste 1.200 de asemenea cadouri. Cert e un lucru: că la întoarcere, era complet schimbat. Nu mai semăna deloc cu prima apariţie. Privirea îi era acum acoperită total cu o pereche de ochelari de soare moderni, dens fumurii. De ce oare? Puţintică răbdare.

Partea a doua din spectacol…

…a fost pusă în scenă de elevii claselor primare, ai aceleiaşi şcoli. Ei au interpretat scenete cu momente biblice, colinde şi versuri dedicate Naşterii Domnului şi prelucrări ale unor tradiţii folclorice de Anul Nou. Învăţătorii lor pregătitori? Elena Niculae, Florica Ene, Gheorghe Nicolae, Aurica Avram. Directorul şcolii, prof. Mihaela Murăriţa a urmărit spectacolul cu atenţie, din primul rând al spectatorilor.

Surpriza, la scenă deschisă

Oaspete de onoare al spectacolului a fost pri­marul Ion Samoilă. De amintit că toate darurile oferite copiilor s-au obţinut prin contribuţia exclusivă şi integrală a primăriei şi Consiliului Local. „Pentru întregul sprijin acordat şcolii, ori de câte ori avem nevoie, noi, toate cadrele didactice mulţumim primăriei, în special dlui primar şi dlui vice George Ghiulea”, a spus un dascăl, la microfonl sălii. Aplauzele asistenţei au fost şi ele pe măsură.

Iată şi ultimul de­taliu promis: cel de-al doilea Moş Crăciun – cu ochelari fumurii – a fost chiar primarul Ion Samoilă. Bineînţeles că n-a putut sta deoparte de magia momentului, fără să participe la bucuria copiilor. Iar în după-amiaza acelei zile, îl aşteptau alţi elevi, cei din satul Lipia.