Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România fac apel către toţi cetăţenii să sprijine cât mai mult posibil, persoanele cu depresie.
În România, de cele mai multe ori depresia este tratată tardiv sau chiar deloc. Mulţi ascund că au această boală sau nu vor să-şi accepte suferinţa şi nu merg la medic, nu discută cu un specialist depre problema lor de sănătate şi nu se tratează. Pentru a veni în sprijinul acestor persoane, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România o deschidere mai mare din partea celor ce vin în contact cu astfel de persoane.
“Este foarte important să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă”
“Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii. Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanţe, dar şi al unor boli precum diabet şi boli de inimă. Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă”. Acesta este mesajul specialiştilor Colegiului Medicilor din România, adresat nouă, tuturor, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
10% dintre români sunt diagnosticaţi cu depresie. Numărul real al suferinzilor este mult mai mare
România înregistrează cifre alarmante privind incidenţa tulburărilor mintale – 1.330,58 la suta de mii de locuitori, ceea ce ne clasează pe locul doi ca valoare în Europa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 9% şi 10% dintre români sunt diagnosticaţi cu depresie. În realitate, însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare şi se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor uşoare, anxios-depresive, atacuri de panică, dependenţă de alcool şi substanţe, la psihoze sau schizofrenie. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Management şi Statistică Medicală, dintr-un lot de 2.000 de persoane care avea nevoie de terapie, mai puţin de jumătate apelează la serviciile medicale.
Depresia va deveni a doua cauză a mortalităţii în 2020
Medicii trag semnalul de alarmă! Până în anul 2020, depresia va deveni a doua cauză a mortalităţii şi dizbilităţii, la nivel mondial. Se ştie că depresia dereglează circulaţia sanguină, devenind astfel, un factor declanşator al infarctului. Întotdeauna, depresia este urmată de boala cardiovasculară. De aceea, este nevoie să fie descoperite din timp peroanele la risc iar cei care au o deja o stare depresivă să consulte experţii în domeniu.
Gheorghe Borrcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: “Să-i ajutăm pe depresivi, să nu-i izolăm, să nu-i marginalizăm”
„Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm”, spune şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, de Ziua Mondială a Sănătăţii. Tratamentul adecvat şi suportul celor din jur ajută persoanele cu depresie să evite episoadele recurente. Specialiştii pun la dispoziţia pacienţilor şi a tuturor celor care vor să înţeleagă mai bine aceşti oameni şi să-i sprijine, platform online
www.depresiv.ro. Cei interesaţi găsesc aici informaţii şi sfaturi cu privire la tulburările specifice.