Foto explicație/ De la stg. la dr. - Gabriela Aldea (CJI), Iulian Gheorghe (Sp. ”Agrippa Ionescu”), Paul Șerbănescu (AFM), Diana Bratu (ANRM) și Ionuț Tănase (CJI)

Consiliul Judeţean Ilfov (CJI) a organizat, în calitate de promotor de proiect, conferința de încheiere a proiectului ”Valorificarea resurselor de apă geotermală pentru termoficarea Spitalului Clinic de Urgenţă «Prof. Dr. Agrippa Ionescu», Baloteşti”, finanțat în cadrul Programului de finanţare RO 06 Energie Regenerabilă (RONDINApreciat de beneficiar, dar și de reprezentanții Administrației Fondului de Mediu (ANM) sau Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), drept un succes, proiectul și-a atins, din plin, obiectivele, și anume – utilizarea sustenabilă a resurselor naturale şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin valorificarea surselor regenerabile de energie, respectiv apă geotermală.

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

geotermală

Concret, din această iarnă, apa geotermală din perimetrul Balotești Nord, este utilizată ca sursă alternativă de producere a energiei termice la Spitalului ”Agrippa Ionescu” și, mai nou, și în scop terapeutic, cu indicații pentru foarte multe afecțiuni.

Valoareatotală a proiectului a fost de 9.732.546,00 lei, iar termenul de finalizare – 30.04.2017. Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată a fost de 7.713.569,00 lei, valoarea contribuţiei Spaţiului Economic European (SEE) fiind de 6.556.533,65 lei (85%), iar contribuţia de la Bugetul de stat (Fondul pentru Mediu) – de 1.157.035,35 lei (15%). Contribuția beneficiarului a fost de 2.018.977 lei.

Cadrul general al apelor geotermale în regiunea București – Ilfov

Există 24 de sonde forate în partea de Nord a Capitalei și a județului Ilfov, asociate rezervorului geotermal Otopeni – București Nord (aflat pe un interval de adâncime cuprins între 1.800 și 3.200 m, cu o suprafață determinată până în prezent de 300 km pătrați, iar gradientul geotermal având o valoare cuprinsă între 2,8 – 3,4 grade Celsius/100m). Dintre acestea, 18 sonde sunt productive, fiind posibilă utilizarea acestora pentru producția sau reinjecția apei geotermale. Temperaturile obținute prin aceste foraje se încadrează între 58 și 84 de grade Celsius, iar debitele între 22 și 35 l/s. Aceste resurse geotermale pot fi utilizate, în general, pentru încălzire și la prepararea apei calde pentru consum, în imobile rezidențiale, servicii sociale (spitale, școli, grădinițe, spații comerciale etc.), sectorul industrial sau spații agro-zootehnice (sere, acvacultură, creșterea animalelor).

Principalele investiții în cadrul proiectului de la Balotești

Așadar, în cadrul proiectului la care facem referire, s-a reabilitat și testat sonda 2.684 Balotești, s-a construit cabina acesteia, s-a instalat pompa geotermală și s-a construit centrala geotermală. S-a realizat circuitul tur-retur de apă caldă pentru încălzire și circuitul tur apă caldă pentru consum. S-au mai realizat un rezervor metalic de 500 m cubi, conducta de evacuare apă geotermală uzată și, evident, racordurile către consumatori.

Pentru acest stadiu al proiectului sunt menționate depunerea cererii de prefinanțare nr. 4 la AFM, finalizarea recepției lucrărilor și depunerea la ANRM a documentației în vederea obținerii licenței de exploatare.

Cabina sondei 2684 Balotești
Cabina sondei 2684 Balotești
Centrala geotermală
Centrala geotermală