Cristian Drăgan, candidatul Partidului Mișcarea Populară pentru funcția de primar în comuna Jilava, le propune jilăvenilor o schimbare radicală a modului de a face administrație publică în această localitate. Iar primul pas pe care acesta îl propune este cel care definește sloganul său de campanie: „ÎNCEPUTUL ADEVĂRULUI!”.
Articol apărut în nr. 354 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Cristian Drăgan consideră că adevărul este o condiție esențială pentru bunul mers al lucrurilor. Lipsa adevărului, a transparenței în treburile publice, spune candidatul PMP, lasă loc suspiciunilor de corupție, de proastă gestionare a banilor publici și creează haos în administrație. Așadar, el își propune ca, dacă va fi ales primar, să pornească de la acest principiu al adevărului și, implicit, al transparenței hotărârilor luate la nivel de primărie și Consiliu local, să instaureze ordinea, eficiența, profesionalismul, într-un cuvânt – normalitatea. Pentru că, afirmă Cristian Drăgan, în ultimii ani, activitatea la Primăria Jilava nu a decurs în parametrii unei normalități absolut necesare pentru dezvoltarea localității, iar rezultatele acestor disfuncționalități se pot constata cu ochiul liber.
În „război” cu o administrație locală necorespunzătoare
„«Începutul adevărului» este un protest împotriva modului în care se face administrație locală, în ziua de azi, în comuna Jilava! El are la bază mai multe principii: transparență, integritate, pregătire corespunzătoare și profesionalism ș.a.m.d. Toată cariera mea a fost legată de performanță! Oriunde am activat, am avut performanțe, într-un mediu în care nu a intervenit corupția. De asemenea, sunt familiarizat cu ceea ce înseamnă administrație. Am fost consilier județean, prin urmare am căpătat experiență în acest domeniu, având în vedere că am urmat cursuri de administrație publică, în această funcție. De aceea, de 5 ani de zile mă «războiesc» cu administrația publică din Jilava. Am renunțat la tot pentru acest scop”, spune Cristian Drăgan.
Un buget grevat de slaba colectare a impozitelor
L-am întrebat pe candidatul PMP cum ar trebui cheltuiți banii comunității pentru o dezvoltare durabilă a comunei Jilava și ce proiecte are în acest scop. Cristian Drăgan ne-a dat un răspuns foarte tranșant. „În primul rând și primul rând, trebuie să încasăm acești bani! La ora actuală se colectează doar 50% din taxe și impozite! În al doilea rând, acest buget trebuie cheltuit judicios și nu cu prețuri nerușinate pentru lucrările contratacte. Totodată, pentru că acum sunt deschise multe linii de creditare pentru investiții în cel puțin 50 de proiecte aflate în curs de desfășurare, mi-am propus să atrag suficiente sume de bani pentru ca planul actual să fie închis. De asemenea îmi doresc, și militez pentru asta de 10 ani, deschiderea unui nou drum de acces către Capitală, care ar integra mult mai bine Jilava în zona metropolitană și ar descongestiona traficul de pe singurul drum care există în prezent – DN5.
În al treilea rând, trebuie ca Primăria Jilava să aibă o atitudine față de public, adică față de cetățeni, investitori, antreprenori, schimbată din temelii. Și, nu în ultimul rând, trebuie să schimbăm, de la rădăcină, și imaginea pe care o are comuna noastră, pentru că astăzi imaginea comunei Jilava este legată de infracțiune! Am depășit și penitenciarul Jilava în ceea ce privește imaginea negativă, din cauza a tot ceea ce s-a-ntâmplat la primărie, în ultimii ani. Prin urmare, schimbarea trebuie să vină din primărie! Trebuie să schimbăm această percepție prin realizări. Așadar, acestea ar fi primele două obiective de atins!”, susține Cristian Drăgan.
Mai multă implicare în rezolvarea problemelor comunității rome
În comuna Jilava, 20% din populație este de etnie romă. Problemele sociale ale acestei comunități sunt multiple, culminând cu situația din cartierul „Capace”. Candidatul PMP ne-a vorbit despre o serie de soluții pentru rezolvarea acestei situații. „Soluția mea este reechilbrarea bugetului local, în sensul direcționării sumelor din bugetul local proporțional cu populația de etnie romă. În prezent, pentru această comunitate este alocat un procent de sub 3% din bugetul anual de investiții. De asemenea, am participat de nenumărate ori alături de președintele Partidei Romilor Pro Europa, Villian Oaie, la întâlniri având ca tematică proiecte vizând întreprinderile de economie socială. Dar, din păcate, din toate aceste proiecte, foarte puține au fost implementate în Jilava, din cauza inabilității sau lipsei de voință a aparatului UAT Jilava. Consider că aceste proiecte ar fi de mare ajutor pentru rezolvarea problemelor economice și sociale ale romilor și am toată deschiderea pentru a dezvolta, în zonă, cât mai multe astfel de întreprinderi, care oferă locuri de muncă, spații de producție dar și de locuit”, afirmă Cristian Drăgan.
Cartierul „Capace”, un „cui al lui Pepelea”
Situația romilor care locuiesc în cartierul „Capace” este una foarte încurcată. De ani de zile nimeni nu a reușit să rezolve acestă situație. În acest sens, Cristian Drăgan susține că acolo fostele administrații au comis o serie de erori, unele cu iz penal. „În privința cartierului «Capace», consider că acolo trebuie rezolvate, în primul rând, niște probleme penale și apoi problemele oamenilor de acolo care, subliniez, nu au nicio vină pentru această situație, care este rodul modului de administra comuna, împotriva căruia eu protestez. Oamenii de acolo au primit terenurile și nu aveau de unde să cunoască situația lor juridică, li s-a permis construirea de locuințe fără autorizare, prin urmare, nimeni nu are dreptul moral să spună ceva împotriva lor. Consider că, odată realizată inventarierea terenurilor comunei, se va putea găsi o soluție legală pentru ca primii proprietari care au fost puși în posesie să primească actele”, este de părere candidatul PMP.
Proiecte de dezvoltare a comunei Jilava
Iată, pe scurt, câteva dintre proiectele candidatului Cristian Drăgan:
➲ recuperarea prejudiciilor produse de precedentele administrații și investirea lor într-un bloc de locuințe pentru tineri (100 apartamente);
➲ finalizarea lucrărilor la rețelelor de apă și canalizare;
➲ modernizarea tuturor trotuarelor; relocarea cablurilor aeriene în canale de rețele electrice, respectiv comunicații curenți slabi; modernizarea iluminatului public;
➲ înființarea unei biblioteci;
➲ sediu nou pentru primărie; sediu nou SPCLEP;
➲ sală polivalentă cu 1.000 de locuri;
➲ construirea unei grădinițe cu orar prelungit;