@ Camera de Comerț și Industrie a României solicită public părților interesate să facă tot ce e posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor și a antreprenorilor din România
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 411
Conducerea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a județului Ilfov consideră, la unison cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), că recentele modificări aduse Codului Penal sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri național, iar ele vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor și a antreprenorilor.
Dan Dumitru, președintele CCI Ilfov, ne-a declarat că, deja, abuzurile unor reprezentanți ai statului sunt evidente și frecvente, împotriva unor funcționari care acționează doar cu rea-voință nemaiputându-se lua nicio măsură coercitivă legală. Iar aceste abuzuri nu fac altceva decât să pericliteze investiții generatoare de locuri de muncă, afectând mediul concurențial național. ”Antreprenorii români din toată țara s-au lovit în multe situații, între altele, de întârzierea nejustificată a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitațiile publice. Cu atât este mai surprinzătoare decizia din Parlament cu cât oamenii de afaceri români au cerut, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, măsuri pentru reducerea arbitrariului din deciziile instituțiilor publice de la nivel local și central. De aceea, o justiție eficientă, având la dispoziție un Cod Penal modern, reprezintă o așteptare importantă a companiilor și a antreprenorilor români. În opinia sistemului cameral, România are nevoie de o legislație penală care să respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale în pripă nu face decât să slăbească credibilitatea țării în fața partenerilor europeni. Modificarea intempestivă a Codului Penal creează percepția de lipsă de predictibilitate și va afecta negativ credibilitatea României ca destinație de investiții. Considerăm că România trebuie să dea un semnal puternic că reușește să se ancoreze în principiile democratice europene. (…) Considerăm că aplicarea nediscriminatorie și cu fermitate a legii, inclusiv prin posibilitatea de a pedepsi abuzurile, reprezintă un element care va duce la creșterea investițiilor în crearea de locuri de muncă. Camera de Comerț și Industrie a României solicită public părților interesate să facă tot ce e posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor și a antreprenorilor din România”, se precizează într-un comunicat recent al Camerei de Comerț și Industrie a României.
Abuzuri, politizarea managementului şi lipsă de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice
Și tot de dată recentă este și apelul comun al comunității de afaceri reprezentată de AmCham România (Camera de Comerţ Americană în România), AHK (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană), Confederaţia Patronală Concordia şi RBL (Romanian Business Leaders) – o opinie ”extrem de îngrijorată de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele iniţiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, ce pun România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic”. ”Cascada de iniţiative legislative controversate include anumite proiecte legislative care au fost aprobate în Parlament. Motivarea acestor iniţiative legislative este fără o logică fundamentată din punct de vedere economic şi social, acestea fiind totodată, în mod evident, partizane. Exemple precum cel privind anularea obligaţiilor de respectare a guvernanţei corporative de către companiile de stat lasă loc pentru abuzuri, politizarea managementului şi lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice. Insistenţa în direcţia modificărilor legislaţiei penale, în pofida valului de reacţii din partea societăţii şi a avertismentelor partenerilor internaţionali, crează un climat de neîncredere care afectează obiectivele asumate ale României: să fie un partener de încredere al NATO şi UE, să adere la OECD şi să creeze bunăstare cetăţenilor săi”, se arată într-un comunicat de presă semnat de reprezentanții entităților menționate anterior.
La final, se precizează că, ”este nedemn ca, în anul Centenarului său, priorităţile agendei publice şi legislative ale României să fie dominate de subiecte care pun în pericol prezentul şi viitorul său şi al românilor!”
Justiție profesionistă și integră
La rândul ei, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a anunțat că susține ferm continuarea acțiunilor care vizează responsabilizarea și profesionalizarea activității funcționarilor publici și a instituțiilor statului. ”Exercitarea unui control arbitrar, lipsa de informare corectă, egală și la timp, lipsa de răspundere și protecția excesivă acționează ca factori de distorsionare a pieței concurențiale și pot conduce la cheltuirea frauduloasă a fondurilor publice. AOAR susține necesitatea unei justiții profesioniste și integre, care să judece faptele, actele și probele cu maximă celeritate, în special în cazul proceselor cu caracter economic, situații în care deciziile justiției au consecințe majore pentru funcționarea societăților comerciale autohtone. Modificarea Codului Penal îngrijorează mediul de afaceri prin protecția suplimentară asigurată funcționarilor din administrația centrală și locală, care pot acționa discreționar, producând pierderi companiilor prin neîndeplinirea obligațiilor legale sau chiar prin întocmirea de dosare penale în scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piața internă. AOAR cere clarificarea modului în care cele circa 20% din companiile care au câștigat în instanțele de judecată procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu acte/sancțiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a acționa împotriva funcționarilor publici care au desfășurat o acțiune voit nelegală, în defavoarea evidentă a antreprenorilor. (…) Amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul în serviciu, prin protejarea excesivă a funcționarilor care refuză sau întârzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizații necesare realizării unor investiții, „aranjarea“ unor achiziții publice ș.a. creează premisele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a responsabilităților legale”, se arată într-un comunicat de presă al AOAR.