Ministerul Sănătății dă startul campaniei de vaccinare gratuită împotriva infecției cu virusul Papiloma uman, cunoscut sub denumirea de HPV! Primele 20.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite direcțiilor de sănătate publică din țară și vor ajunge în perioada imediat următoare la medicii de familie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 485, ediția print

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide și prin ignoranță, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferințe fizice și psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătății are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. (…) Acordul cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, a scris ministrul Sănătății, Victor Costache, pe pagina de Facebook a PNL.

Ministerul Sănătății: „Părinți, cereți informații medicului de familie!”

Vaccinarea se va face în cabinetele medicilor de familie și va fi efectuată la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Vor fi incluse în program și adolescentele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat imunizarea în perioada 2017-2018 atunci când a debutat campania inițial. Având în vedere importanța vaccinului, specialiștii Ministerul Sănătății fac apel la părinți să le solicite orice fel de informații medicilor de familie. Aceștia le solicită și medicilor de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV și să le transmită părinților toate informațiile transparent și corect.

Tot ce trebuie să știți despre HPV

Cum se transmite virusul și ce urmări poate avea?

Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este  una dintre cele mai comune infecții transmise pe cale sexuală. Până la 80% dintre  persoanele active sexual contactează o astfel de infecție, la un moment dat în viață. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecțiuni, de la negi la cancer de col uterin. Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infectează  învelișul mucoasei și cauzează negi. Există două tipuri de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut și virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase. Virusul se transmite, așadar, prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome. Manifestările infecției pot apărea și peste ani de la momentul infectării. Există o serie de factori care au legătură cu persistența infecțiilor cu HPV cancerigene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentația deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar și existența altor infecții cu transmitere sexuală. Infecția simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare pot cauza cancer.

“Printre primele simptome care anunță cancerul de col uterin se regăsesc modificări semnificative ale secreției vaginale, prezența în cantitate mare sau cu  urme de sânge, sângerarea vaginală, apariția durerii în timpul contactului sexual, sângerarea la contactul sexual, cât și dureri nespecifice”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Medicover. Utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual poate preveni răspândirea infecției. Însă, protecția nu este completă, deoarece virusul se poate transmite și prin contact cutanat la nivelul zonelor  genitale. Cea mai sigură metodă de limitare a infecției HPV este relația cu un singur partener, neinfectat. Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în 6 până la 24 de luni, fără a ști vreodată că au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase, cu ajutorul testului Papanicolau. Este recomandat testul Papanicolau la maximum trei ani de la începutul vieții sexuale.