Specialiștii Societății Naționale de Medicină a Familiei avertizează! Revenirea elevilor pe băncile școlilor ar putea duce la creșterea alarmantă a numărului cazurilor de infecții respiratorii în rândul copiilor și adolescenților. În contextul epidemiologic actual, imunizarea antigripală trebuie să fie prioritară pentru a evita răspândirea gripei și a noului coronavirus, în același timp, la nivel comunitar.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 535, ediția print
„Imunizarea antigripală rămâne chiar şi în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal şi SARS CoV-2) şi pentru a evita posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor şi al comunităţii. Societatea Națională de Medicina Familiei încurajează vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor, având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă“, a transmis dr. Dina Mergeani, preşedintelele SNMF, printr-un comunicat de presă. SNMF reaminteşte părinţilor că au la dispoziţie vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară şi intranazală, disponibile în farmacii, dar şi vaccinuri distribuite prin programul naţional de vaccinare, care pot fi administrate.
Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF: „Vaccinarea antigripală reprezintă o modalitate prin care putem proteja copiii de ambele virusuri”
Totodată, medicii de familie încurajează părinţii să se informeze despre vaccinarea antigripală şi despre beneficiile acesteia, să ia legătura cu medicul de familie, astfel încât să poată lua o decizie informată cu privire la rolul important pe care îl are vaccinarea antigripală în prezent. „În contextul în care, cel puţin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 şi, în acelaşi timp, ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum şi transmiterea virusurilor în comunitate, care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ şi transmiterea virusului gripal în comunitate“, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, conform comunicatului.
Oricine poate avea ambele infecții simultan
Specialiștii anunțau încă din toamna anului trecut că, în acest sezon, vaccinarea antigripală este mai importantă ca niciodată. Suprapusă cu noul coronavirus, gripa sezonieră poate fi mult mai periculoasă. „Sunt persoane care vor avea poate ambele infecții simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta și persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Vaccinarea este extrem de importantă și de data asta trebuie ca oamenii să înțeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă și să se vaccineze. Au o șansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă – n.r.) să fie mai ușor impactul bolii respective asupra organismului”, anunța șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, încă din luna septebrie. Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Totuși, cei mai vulnerabili în fața bolii și a complicațiilor pe care le generează aceasta sunt copiii cu vârste sub cinci ani.
Simptome care trebuie să vă trimită la medic, de urgență cu cel mic!
Consumul insuficient de lichide,
Irascibilitate, copilul nu suportă nici să fie mângâiat sau îmbrățișat,
Febră,
Erupție cutanată,
Piele de culoare albăstruie,
Probleme de respirație,
Simptome care, după o perioadă în care părea că au dispăărut, au reapărut și sunt mult mai intense. Poate fi vorba despre febră sau tuse,
Nu poate mânca.
Atenție, la bebeluși, în special la sugari, o parte dintre semnele alarmante menționate anterior pot fi însoțite și de lipsa lacrimilor când plânge. Un alt semn care trebuie să vă alarmeze este acela că udă mai puține scutece decât în mod normal.
Copiii revin la școală din 8 februarie
În contextul în care evoluția pandemiei de coronavirus se menține în coordonatele actuale, școlile vor începe în format fizic în data de 8 februarie. Anunțul a fost făcut zilele trecute chiar de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. “Cu siguranță, copiii care au probleme de sănătate vor face obiectul unor certificări medicale și vor avea înțelegere maximă pentru a urma în continuare procesul de învățământ online. Pe motivație medicală, directă sau indirectă, trebuie să fie luate în considerare acele situații. Pe baza propriei opțiuni, de a alege între online sau între predare clasică, așa cum înainte de luna martie 2020 nu exista această opțiune de alegere, așa cum toți au cerut reîntoarcerea la sistemul clasic de predare cu prezență fizică, probabil că va fi dificil să pui și această opțiune și decizia a fost luată prin consultare cu cadrele didactice, care în sistem hibrid, sistem care s-a dovedit neviabil, ineficient, sistem în care pui un profesor să predea în același timp de două ori, o dată fizic și o dată online, realitatea ne-a arătat că nu s-a făcut față, nu s-a predat bine, și poate că e mai puțin important cum s-a predat, dar realitatea ne arată că elevii nu au asimilat ceea ce trebuiau să asimileze, nu au dobândit competențe, nici în urma predării fizice, nici în urma predării online”, a spus ministrul Cîmpeanu.