Elevii au revenit pe băncile școlii. În plină pandemie de coronavirus, părinții ai căror copii nu se integrează au la dispoziție o linie telefonică gratuită, pentru consiliere psihologică. Salvați Copiii și Digi România au lansat numărul de telefon 0800.070.009, unde părinții pot fi consiliați și ajutați să gestioneze cât mai bine starea emoțională a copiilor. 

 

Articol publicat în Juralul de Ilfov Nr. 535, ediția print

Linia telefonică este disponibilă oricând, de luni până vineri, între orele 10.00-16.00. Un psiholog va prelua apelurile și va ajuta părinții să răspundă provocării de a continua școala în condiții de siguranță sanitară și echilibru emoțional pentru copil și întreaga familie într-un an școlar neobișnuit. “În această perioadă, oricât am dori să ne protejăm de evenimentele care zdruncină ritmul obișnuit al vieții, este imposibil. Pe măsură ce răspândirea Covid–19 produce din ce în ce mai multă îngrijorare în rândul nostru, al adulților, este firesc să ne gândim și la felul în care această pandemie poate afecta echilibrul emoțional al copiilor, mai ales că școala, așa cum o știau ei, a rămas undeva în urmă și sunt supuși unor schimbări prin care și nouă, adulților, ne este greu să trecem. Este absolut necesar să normalizăm emoțiile trăite în acest context, fără a încerca să minimizăm situația, însă accentul trebuie pus pe aspectele pozitive, care țin de ceea ce poate face fiecare dintre noi, pentru a depăși criza și a-și menține echilibrul emoțional. Copiii trăiesc uneori momentele dificile diferit de adulți și au nevoie să înveţe cum să le facă faţă. Important este să-i învăţăm să-și recunoască emoţiile pe care le trăiesc, să le înţeleagă, să le accepte și să le exprime într-o manieră adecvată. În această perioadă, izolarea socială și schimbarea rutinelor produce asupra copiilor și adolescenților dificultăți de gestionare emoțională și comportamentală. De aceea, dumneavoastră deveniți sursa lor de siguranță și confort”, spun reprezentanții Salvați Copiii. 

Și copiii pot fi dezorientați și pot deveni anxioși 

“Recomandările Asociaţiei Ame­ri­cane de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului ne spun că urgenţele de sănătate publică nu sunt ușor de înţeles și de acceptat pentru nimeni. Este de așteptat faptul că cei mici pot experimenta în mod specific stări de anxietate și se pot simți dezorientaţi. Ca adulţi, îi putem ajuta cel mai bine ascultându-i și răspunzându-le la întrebări în modul cel mai susţinător și onest posibil. Un aspect pozitiv pe care ar trebui să-l remarcăm este acela că, majoritatea copiilor, și chiar și cei care sunt expuși experienţelor de boală sau de pierdere, au mari capacităţi de reziliență. Important este ca părinții, persoanele adulte din jurul lor, să le creeze un mediu deschis comunicării, în care să se simtă liberi să pună întrebări, astfel ajutându-i să depășească și să facă faţă evenimentelor celor mai stresante, reducând astfel riscul apariției ulterioare a unor dezechilibre emoţionale. Aceste discuţii pot părea dificile sau anxiogene, dar totuși ele sunt necesare. Nu există modalităţi „bune” sau „rele” de a ne adresa copiilor, există doar modalități adecvate contextului pe care îl trăim și nivelului de dezvoltare al copilului. În toată această perioadă, pe lângă temeri și stresuri cauzate de izolare și protecție față de răspândirea virusului, în care au crescut responsabilitățile părinților, ceea ce ar putea duce la o schimbare a dinamicii familiei și poate da naștere unor conflicte, am putea regăsi și partea pozitivă a momentului prezent, aceea că a favorizat coeziunea familiei prin proximitatea desfășurării activităților și a comunicării mai frecvente între membrii familiei. Trecerea printr-o perioadă de criză nu ne va lăsa neschimbați – cel mai adesea momentele dificile, de criză, ne constrâng să ne schimbăm, să găsim noi moduri de a fi, de a reacționa, de a face față. Momentele dificile, de criză, nu trebuie să reprezinte doar pierderea stabilității și previzibilității, ci și oportunități de schimbare în bine, de a găsi în noi înșine strategii și resurse de a face față și de a găsi mulțumire în cine suntem, cine devenim și cum ne conducem viața”, spune psihologul Mihaela Dinu, citat de salvaticopiii.ro.

În atenția părinților! 

Pentru a veni în sprijinul familiilor elevilor și pentru a le răspunde întrebărilor cu privire la ceea ce pot face și ceea simt copiii, psihologii de la Salvați Copiii așteaptă apelurile dumneavoastră. De asemenea, puteți accesa și recomandările specialiștilor, la secțiunile “Recomandări pentru părinți” și “Resurse educaționale utile” de pe site-ul salvaticopiii.ro.