Apetisante, ușoare și pline de vitamine și săruri minerale, mâncărurile specifice acestei luni nu sunt doar gustoase, ci și foarte sănătoase. Pentru gospodinele care au nevoie de mai multă inspiraţie în bucătărie, am făcut o selecţie de reţete fresh și delicioase. Iată topul celor cinci preparatele care ne fac să iubim și mai mult legumele, fructele și verdeţurile care abundă pe piaţă, în luna iunie!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 551, ediția print

Dovlecei la cuptor cu brânză și usturoi 

Ingrediente: 

80 gr de brânză, la alegere, 

2 dovlecei mici, 

2 căţei de usturoi,

1 lingură de smântână, 

1 ou, 

1 cubuleţ de unt. 

Mod de preparare: Începem prin a curăţa dovleceii. Îi spălăm bine și îi tăiem cubuleţe, apoi îi gătim la abur cam 15 minute. Între timp ungem un vas de yena cu unt și așezăm dovleceii în el, iar printre ei punem puţin unt. Ulterior presărăm brânză și usturoiul dat prin răzătoare. La final, turnăm oul bătut cu smântână și dăm vasul la cuptor pentru aproximativ 25 de minute. 

Cartofi noi cu roșii și usturoi 

Ingrediente: 

200 gr de slănină, 

4 căţei de usturoi, 

2 roșii, 

1 kg de cartofi noi, 

1 legătură de pătrunjel, 

sare și piper, după gust. 

Mod de preparare:  Spălăm cartofii (dacă sunt mici îi lăsăm întregi, dacă sunt mari îi tăiem după preferinţe). Apoi îi punem într-un vas cu apă clocotită, adăugăm sare și îi punem la fiert, la foc mic până se fierb bine. Scoatem cartofii din apă și îi scurgem bine. Adăugăm slănina, usturoiul pisat și feliuţele de roșii, și dăm cateva minute la cuptor.  Presărăm pătrunjelul tocat mărunt, iar dacă mai este nevoie adăugăm sare și piper, după gust. 

Salată verde cu ștevie și urzici

Ingrediente: 

zece ridichi roșii, 

patru căţei de usturoi,

două ouă fierte,

o legătură de salată verde,

o legătură de urzici, 

o legătură de ștevie, 

o legătură de ceapă verde,

un morcov, 

ulei de măsline, 

sare și piper, după gust.  

Mod de preparare: Spălăm toate ingredientele foarte bine. Urzicile le opărim. Ulterior, salata, ștevia și urzicile le rupem bucăţi mari, iar ridichile, morcovul și ouăle le tăiem mărunt. Amestecăm bine, apoi adăugăm ceapa verde tocată, usturoiul pisat și uleiul de măsline. Amestecăm din nou ingredientele și potrivim de sare și piper.  

Supă rece de căpșuni 

Ingrediente: 

300 gr de căpșuni, 

100 gr de chefir,

4 linguri de mousse de ciocolată albă, 

1 vârf de cuţit de scorţișoară,

1 rămurică de mentă proaspătă. 

Mod de preparare: Spălăm căpșunile și le îndepărtăm codiţele. Punem fructele în blender împreună cu scorţișoara, chefirul și mousse-ul de ciocolată și le amestecăm bine. Adăugăm rămurica de mentă și dăm supa la frigider cel puţin pentru o oră.    

Budincă de iaurt cu căpșuni și griș 

Ingrediente: 

100 gr de iaurt, 

35 gr de griș,

4 căpșuni,

un sfert de linguriţă de praf de copt, 

 1 ou, 

zahăr, după gust,

unt pentru vasul pe care-l introducem la cuptor. 

Mod de preparare: Punem toate ingredientele, fără căpșuni, într-un bol încăpător. Amestecăm bine cu o furculiţa apoi adăugăm căpșunile tăiate cubuleţe. Ungem cu unt un vas (de preferat din ceramică)  și turnăm compoziţia. Putem folosi însă, și forme de brioșe din silicon. Introducem vasul în cuptor și lăsăm până se rumenește.