Atelierul școală al Colegiului ”Theodor Pietraru” va deveni, cu ajutorul fondurilor europene, o bijuterie a învățământului românesc

Preocuparea administrației comunei Brănești pentru crearea unui sistem educațional de elită nu mai este o noutate. Deși nu este ușor să fii singura comună din Ilfov, dar și din România, care trebuie să gestioneze 4 licee. Iar administrația și-a dovedit eficiența și, rând pe rând, unitățile de învățământ au intrat în ample lucrări de reabilitare și modernizare. Foarte important de menționat este că, s-au folosit resurse minime de la bugetul local, lucrările fiind realizate cu numeroase fonduri europene.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 563

Un astfel de proiect foarte important pentru comunitatea din Brănești, dar și pentru tot ceea ce înseamnă învățământ silvic de calitate în țara noastră, prinde din ce în ce mai mult contur. Este vorba despre modernizarea Parcului dendrologic al Colegiului Silvic ”Theodor Pietraru”.

Un liceu, o mândrie pentru comunitate

”Liceul «Theodor Pie­traru» din comuna Brănești a fost un exemplu de zonă practică, un exemplu de predare, înainte de 1990. Apoi, liceul a început treptat să decadă. Spre exemplu, înainte de 1990, liceul avea o grădină botanică în care puteai vedea fiecare pom însoțit de o tăbliță indicatoare, cu denumirea lui în limba română și în limba latină. Copiii făceau practică aici, învățau în grădina botanică. După 1990, totul s-a degradat, din lipsă de finanțare. Eu am învățat în liceul silvic, primii doi ani de liceu, iar părinții mei au lucrat aici. Tata a ieșit la pensie în 1990, mama – în 1992. Am copilărit în liceul care a fost o mândrie pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat primarul comunei Brănești, Niculae Cismaru, precizând că în prezent se lucrează în forță la proiectul de modernizare și reabiliare a ceea ce va fi noul Parc dendrologic al Liceului Silvic ”Theodor Pietraru” din Brănești.

Un exemplu de bună practică, cu bani europeni

”De când am venit la primărie, am tot spus că trebuie adus la viață acest parc dendrologic. Norocul meu a fost că am dat de dna ing. Aristița Leca, un profesor dedicat, care împreună cu elevii a lucrat la transformarea proiectului în atelier școală”, a spus primarul, menționând că modernizarea se face cu finanțare europeană, iar Primăria Brănești investește doar 2%. ”Suntem mândri că se lucrează, sper ca în toamnă, cel târziu primăvară, parcul să fie redat liceului, iar în zilele de weekend, populația din comuna Brănești și chiar din România să îl poată vizita. Va fi un exemplu de parc dendrologic, la nivel național. Și să nu uităm că, aici a fost prima facultate de silvicultură, apoi clădirea a fost transformată în liceu, prin decret regal. Vom înființa un amfiteatru, vom curăța mlaștina, care în prezent se draghează, vor fi amenajate parcări pentru vizitatori și pentru profesori etc. Se lucrează în forță!

Și, pe lângă parcul dendrologic, la liceul lucrăm și la eficientizarea energetică a acestuia. Sperăm că la 15 septembrie, clădirea veche a liceului – unde cum spuneam, a funcționat prima facultate de silvicultură, corp pe care l-am reabilitat total, pentru că avea probleme cu structura de rezistență (de asemenea, fiind vorba despre un proiect european, cu destinația – atelier didactic), va fi inaugurat la începutul acestui an școlar. La fel, internatul și cantina, sperăm să fie gata pe 15 septembrie, urmând ca școala nouă să fie gata la jumătatea anului viitor, pentru a-i primi pe elevii care vor începe școala în 2022. Ne mândrim cu Liceul Silvic, așa cum ne mândrim cu Liceul Agricol «Cezar Nicolau». Mai avem mult de muncă, nu doar la dotare, cât și la funcționarea efectivă și întreținere. Trebuie să îl transformăm într-un liceu silvic de elită”, ne-a precizat primarul comunei Brănești.

Aici s-au format primii ingineri silvici din Țara Românească

Prof. ing. silvic Aristița Leca, cadru didactic în această școală până în 2020, când s-a pensionat, este și sufletul proiectului de amenajare a parcului dendrologic, un profesor cu care edilul din Brănești lucrează la acest proiect lăudabil. ”Parcul a fost înființat în 1893, reprezentând prima școală de silvicultură din Țara Românească, pentru că s-a simțit nevoia unor specialiști în silvicultură, în gospodărirea pădurilor și a fost astfel înființată această școală, care a funcționat ca școală de brigadieri silvici și de învățământ superior în silvicultură. Așadar, aici, ­s-au format primii ingineri silvici din Țara Românească. Până atunci, acesția, chiar și profesorii, erau formați în Germania și în Franța. Profesorii au venit aici cu mult elan și dăruire și, ca urmare, a fost nevoie și de o oază de aplicații, astfel că s-a înființat acest parc dendrologic, tot în 1893, de către directorul școlii de atunci, Theodor Pietraru, al cărui nume îl poartă școala astăzi. Directorul a murit după doi ani, dar a rămas ing. Gruna, care a pus multă dăruire în școala care mai dispunea și de un fond de aplicații, Pădurea Pustnicu, de 642 de hectare, unde se făceau aplicațiile practice. În Primul Război Mondial, școala a fost întreruptă și s-a reluat în 1925. A funcționat din nou până în 1948. În urma unui bombardament major, parcul a fost distrus și școala a fost mutată la Periș, cu arhivă cu tot, iar multe documente s-au pierdut. Din 1925 însă, facultatea de silvicultură nu a mai funcționat aici, ci la București, în cadrul Politehnicii, iar aici a rămas baza de aplicații și parcul, care a fost denumit «Grădină Botanică Forestieră»”, ne-a povestit ing. Leca.

”În 1942, a fost plantată o pădure de chiparos de baltă, în scop experimental, care era emblema parcului, iar pentru localnici era un punct de relaxare. Dar, exemplarele existente au îmbătrânit, iar domnul primar Cismaru, și pentru aceasta îi mulțumim, a dorit să inițiem un proiect de refacere a parcului, astfel că, în 2017, am inventariat totul cu ajutorul elevilor. Am făcut niște propuneri de extragere pentru arborii uscați și la propunerea primarului am realizat un proiect în care am păstrat vechea așezare. Multe din speciile care erau înainte au dispărut pentru că au pătruns alte specii invadante, precum arțarul tătărăsc, glădița, ulmul, care le-au cam eliminat. Nu a fost o neglijență din partea școlii, dar ca să introduci alte specii noi, sub umbră, nu prea poți, și atunci am propus extragerea celor care se pretau la așa ceva, Este vorba despre 123 de exemplare. Am reținut ceva din vechile generații și le vom inscripționa, de exemplu: «Aleea de stejari de peste 100 de ani», «Aleea de molizi». Mă bucur că se realizează, iar ideea de atelier-școală este genială”, ne-a mai spus Aristița Leca.

Un spațiu didactic ideal pentru educația forestieră a copiilor

Noul proiect constă în amenajarea aleilor, realizarea unei platforme ca un amfiteatru cu lecții în aer liber, alveole cu băncuțe în care pot veni copiii. Și nu numai cei ai liceului, ci și de la grădinițe și școli, cărora li se poate face o educație forestieră. Toți arborii vor fi inscripționați corespunzător. Se dorește stabilirea vârstei acestora, iar pentru asta, cei care au fost tăiați, nu au fost distruși, ci depozitați într-un loc special, unde vor fi sculptați sub formă de animăluțe sau se vor realiza rondele de pe care elevii să învețe să afle vârsta pomului sau să stabilească care au fost condițiile climatice. Altfel spus, vor fi create instrumente pentru probleme de specialitate, tot în scop didactic.

Potrivit memoriului tehnic care stă la baza proiectului cu numele oficial ”Atelier școală, laborator didactic – Parc dendrologic Colegiul Silvic «Theodor Pietraru»”, parcul este amplasat în comuna Brănești pe o suprafață de 30.829 mp, terenul făcând parte din domeniul public al comunei. Terenul care face obiectul amenajării este în suprafață de aproximativ 22.000 mp din suprafața totală. Lucrările au ca scop amenajarea unui parc dendrologic în scop didactic și recreațional pe un teren cu diferite specii de copaci. Amenajarea constă în realizarea unor alei pietonale, unei zone de gradene cu ponton acoperit, utilarea cu mobilier urban, extragerea copacilor bolnavi, toaletarea copacilor existenți și plantarea de copaci noi, dar și construirea unui gard – împrejmuire cu rol de protecție a parcului.

Toate aleile parcului vor fi accesibile persoanelor cu dizabilități. Accesul acestora se realizează în laboratorul didactic prin alei care ajung atât la nivelul superior, deasupra gradenelor, cât și la nivelul pontonului. Proiectul mai prevede ca dotări, instalații de iluminat, bănci, pergolă, coșuri de gunoi, grupuri sanitare, observatoare vânătorești în preajma cărora vor fi montate hrănitori, care vor servi ca material didactic pentru elevii Colegiului Silvic ”Theodor Pietraru”, la care se adaugă și o stație meteorologică.

La final, trebuie evidențiat faptul că, în această școală, unde profesorii și autoritatea locală se luptă pentru modernizarea și includerea ei în circuitul unităților de învățământ de renume, s-au format cei mai mari silvicutori ai țării noastre. ”Acest proiect este foarte important pentru întreaga comunitate locală și populația școlară din Brănești, deoarece vizează educația ecologică încă de la grădiniță și demonstrează că aceasta poate fi făcută în aer liber, inclusiv pentru elevii de liceu și chiar în cazul elevilor din București. Vor fi locuri special amenajate unde vor fi ținute lecții în aer liber pentru cunoașterea naturii, a pădurii, importanței pădurii pentru mediul înconjurător, lecții care vor fi ținute de specialiști”, a concluzionat prof. Aristița Leca.