◉ Ce s-a mai întâmplat în curtea liceului din Buftea?
Grădină pedagogică, monitorizarea aerului, compostarea resturilor vegetale, viață nouă pentru obiecte vechi – modele de producție și consum
În grădina pedagogică a Liceului Tehnologic ”Barbu Știrbey” din Buftea a avut loc pe 11, 12 și 13 mai, Târgul economiei circulare, eveniment care a adunat zilnic, timp de câte trei ore, elevii din localitate, la ateliere de grădinărit, de reciclat lemnul și alte obiecte din natură sau mici ateliere de dat viață nouă unor obiectelor vechi, toate activitățile reprezentând, de fapt, metode și practici de economie circulară, menite să promoveze un stil de viață cât mai sănătos și mai sustenabil.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 601, ediția print
Târgul de economie circulară a fost organizat cu sprijinul Primăriei orașului Buftea, iar viceprimarul Alexandru Vaida a fost prezent, și în parteneriat cu Asociația CSR Nest, asociație care în noiembrie 2021 a lansat proiectul ”Verde Citadin”, în urma unei finanțări în valoare de 99.997 lei, bani acordați prin Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România. Fondurile au fost folosite pentru realizarea a două grădini pedagogice amenajate pe două parcele de teren aparținând Colegiului ”Viaceslav Harnaj” din București și Liceului ”Barbu Știrbey” din Buftea. Proiectul mai propune și crearea unor elemente urbane de infrastructură verde – pereți verticali verzi pentru mascare container depozitare deșeuri și amenajarea unui gard viu din arbuști pentru împrejmuirea unui loc de joacă din București.
Ce s-a mai întâmplat în curtea liceului din Buftea?
În perimetrul târgului au fost amplasate coșuri pentru colectarea separată a deșeurilor din plastic și din carton, iar Biodeck a pus la dispoziție pubele pentru colectarea deșeurilor biodegradabile, care au fost apoi adunate de partenerul local General Waste Management.
Vizitatorii târgului, elevi de la școlile din Buftea, care au fost încurajați să vină la eveniment, pe jos sau cu bicicletele, au avut posibilitatea să amenajeze chiar ei grădina pedagogică, care a fost inaugurată oficial cu acest prilej. Pe musafiri, elevii de la ”Barbu Șirbey” i-au așteptat cu limonadă rece, clătite, frigărui cu fructe, sandvișuri sau bruschete garnisite cu plante aromatice culese din jardinierele din grădina liceului – mentă, pătrunjel, spanac, busuioc, tarhon, etc. De altfel, aici, în fiecare dimineață, apa captată de la ploi este folosită pentru udat plantele.
Toate deliciile culinare au fost servite în veselă biodegradabilă asigurată de Biodeck.
Pe la eveniment au trecut și colaboratorii liceului, tinerii din organizația Sakura România, care, împreună cu partenerii din cadrul proiectului european ”Voluntar pentru Planetise” i-au provocat pe elevi la un joc-concurs cu întrebări despre economia circulară.
Tot la ”Barbu Știrbey”, în urma colaborării cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, s-a montat un senzor pentru monitorizarea calității aerului.
Un alt moment foarte atractiv a fost a fost la atelierul de compostare, unde elevii mici și mari au aflat lucruri noi despre deșeurile compostabile generate la ei acasă și au participat activ la tocarea crengilor uscate și transformarea lor în mulci – resturi vegetale numai bune pentru compostare și grădinărit.
Grădina pedagogică a fost decorată cu desene, picturi si colaje realizate de elevii liceului și de cursanții Centrului de arte vizuale ”Laboratoarele de talente”, iar una dintre lucrări va fi transferata pe placa de la intrarea în gradina pedagogică.