• Sfârșitul verii ne aduce o varietate de fructe și legume care ne îmbunătățesc sistemul imunitar, ne ajută să ne menținem sănătatea inimii și a întregului organism

  • Cel mai indicat ar fi să avem cinci mese pe zi, dintre care trei principale și două gustări

  • Prima masă a zilei ar fi bine să o servim în jurul orei 08:00 dimineața, iar ultima pe la 18:30

  • Iaurtul hidratează și energizează mai bine decât multe alte lichide

 

Pentru ca organismul să facă față mai ușor temperaturilor care vor înregistra schimbări bruște, de la căldura mare din timpul zilei, la răcoarea noapții, ar fi bine să ne schimbăm puțin stilul alimentar în aceste zile. Ideal ar fi să ne facem un program și să încercăm să luăm masa la anumite ore. De exemplu, micul dejun la ora 08:00, prânzul la ora 13:00 și cina la ora 18:30, cu mici gustări între mesele principale. Specialiștii în domeniu ne spun că o alimentație ce constă în principal în produse naturale, consumate la anumite ore și după anumite reguli, ne oferă un plus de energie și o stare de bine. Iată și câteva reguli de urmat în ceea ce privește o dietă echilibrată în ultimele zile de vară!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 613, ediția print 

Pag. 22, sanatate, Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă în ultimele zile de vară

  1. Fructele și legumele previn deshidratarea

Este obligatoriu ca fructele și legumele să facă parte dintr-un plan alimentar sănătos. Acestea furnizează organismului vitamine, minerale și fibre și totodată mențin un mediu alcalin în interiorul corpului. Cantitatea mare de apă pe care multe dintre fructele și legumele de sezon o încorporează (cum ar fi pepenele, piersicile, merele, roșiile și castraveții) și conținutul redus de grăsimi fac din aceste alimente un bun exemplu de gustări. Studiile din domeniul sănătății arată că dietele care nu încorporează fructe și legume pot conduce la boli cronice precum bolile cardiovasculare sau cancer. Un pahar de suc proaspăt la micul dejun sau o porție de legume fierte la masa de seară sunt suficiente pentru energizarea și revigorarea organismului nostru, indiferent de gradele din termometre.

  1. Proteinele ne ajută să facem față efortului zilnic

Această grupă include în principal produse de origine animală. Proteinele au atribuții principale în creșterea masei musculare, dar și în refacerea acesteia. Să nu uităm că masa musculară este extrem de importantă pentru a face față efortului zilnic. Medicii ne recomandă ca, în cazul în care facem exerciții fizice regulate, să consumăm peste 45 gr de proteine zilnic (ca femeie) și aproape 60 gr de proteine zilnic (ca bărbat). Untul de arahide, nucile, carnea de ton sau morcovii sunt doar câteva dintre alimentele care trebuie incluse în dietă pentru aportul de proteine în această perioadă a anului.

  1. Lactatele ne sunt indispensabile acum

O foarte bună sursă de calciu, necesar în dezvoltarea oaselor puternice o constituie lactatele. Specialiștii ne recomandă asocierea vitaminei D în regimul alimentar pentru ca organismul să absoarbă mai bine calciul. Dar nu din suplimente, ci din expunerea la soare la orele indicate și din consumul de ciuperci, ton, somon, sardine, ouă sau fulgi de ovăz. În plus, un iaurt hidratează mult mai bine decât multe alte lichide.

  • Cerealele ne dau mai multă energie

Odată cu schimbările climatice, organismul nostru trebuie ajutat tot mai mult pentru a avea energie pe toată durata zilei. Dacă suntem tentați să consumăm ceva dulce în acest scop, ar fi bine să ținem cont de faptul că, glucidele nu fac altceva decât să ne ofere o scurtă stare de energie. Carbohidrații, însă, eliberează treptat energia. De aceea se recomandă să fie incluși într-un regim echilibrat. Cea mai bună sursă de energie sunt cerealele integrale, semidecorticate. Pe lângă beneficiul oferit de carbohidrați, fibrele ajută la digestie. Deci, nici ele nu trebuie să ne lipsească din meniu, în aceste zile.

  • Dulciurile trebuie înlocuite cu fructe

Așadar, oricât de mult ne-ar plăcea dulciurile și mâncărurile grase, cel mai bine ar fi să le evităm în această perioadă. Glucidele duc la o creștere semnificativă a temperaturii corpului iar grăsimile sunt greu de digerat și ne fac să ne simțim stomacul greu. În zilele cu temperaturi foarte mari, alimentele grase ne pot cauza probleme serioase cum ar fi tulburări ale venelor cardiovasculare. Acesta este motivul pentru care specialiștii ne recomandă înlocuirea dulciurilor cu fructe, care la rândul lor ne vor furniza toată cantitatea de zahăr de care are nevoie corpul nostru.