Două evenimente îmbinate perfect într-o singură locație – curtea Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” din Buftea. Când și … ce anume? Sâmbătă, 24 septembrie, un ”Târg de toamnă” caldă și roditoare și ”Povești din vremuri de demult” – un eveniment cultural educativ pregătit de Primăria orașului Buftea și Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Trandiționale.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 619, ediția print
Așadar, o zi plină de soare, oameni frumoși, copii, multe ateliere, voie bună, bucate gustoase, pe acorduri de muzică medievală.
”Târgul de toamnă” a început pe la ora 10.00, în curtea liceului, în jurul grădinii pedagogige, amenajată în această primăvară prin proiectul Verde Citadin (finanțat prin Platforma de Mediu pentru București). Elevii au pregătit pentru public ateliere menite să promoveze un stil de viață sustenabil. Au gătit sandvișuri și plăcinte, au pregătit smoothie-uri delicioase, de fructe și legume și folosind ierburile aromatice plantate de ei în grădina unității de învățământ, ne-au prezentat ”depozitul” cu resturi alimentare gata pregătite pentru a deveni compost, au conceput câteva hrănitori pentru păsări, din materiale reciclabile sau reutilizabile. Ne-au ”dezvăluit” informații despre utilizarea semințelor în diverse activități, dar și secrete legate de grădinăritul în funcție de fazele lunii. Nu au lipsit delicioasa fasole cu ciolan, gătită la ceaun, murăturile, iar la desert, elevii au pregătit clătite pufoase umplute cu dulcețuri de casă și popcakes.
Și, pentru a fi și mai animată atmosfera, de la ora 12.00 au început ”Poveștile din vremuri de demult”. Pomii au fost decorați cu scuturi medievale, s-au organizat zone speciale pentru luptele cu spade/săbii, pentru tras cu arcul cu săgeți, iar în cortul intitulat ”Cufărul actorilor”, cine a dorit să probeze o costumație medievală a fost bine primit.
Au fost multe domnițe și cavaleri, pe picioarele lor sau pe picioroange, care s-au asigurat permanent că totul decurge fără incidente, că niciun copil nu rămâne nepictat pe față. De la Ciolpani au fost aduse și expuse spre vânzare oale, ulcele și străchini de lut, s-au împletit pe loc, pentru doritori, coșuri din răchită, s-au confecționat papuci și mănuși, la atelierul de împâslit lâna.
Am mai găsit bijuterii handmade din piele, icoane minunat realizate pe sticlă de către artiștii Centrului Județean de excelență Ilfov, sub îndrumarea prof. Mihnea Badea, dar și instrumente muzicale medievale vechi, cu coarde ciupite și de suflat, din colecția personală a lui Ștefan Milutinovici.
Nu au lipsit atelierele de caligrafie, heraldică sau gravură și nici cele de creat obiecte de lut. Și nici jongleriile cu poiuri sau demonstrațiile cu instrumente de percuție sau foarte mult apreciatul spectacol al baloanelor uriașe de săpun.
Pe un ecran alb a fost proiectat filmul românesc “Brâncuși din eternitate”, în regia lui Adrian Popovici, iar formația de muzică medievală și renascentistă Nomen Est Omen, aflată pentru prima dată la Buftea, a delectat publicul, în două reprize, cu un repertoriu bogat de ”muzică veche nouă”.
Univers plin de povești, istorie, obiceiuri populare
Un univers plin pe povești și legende vechi, un spațiu în care istoria s-a îmbinat interesant cu lumea miturilor populare, dar și cu preocupările de actualitate ale elevilor din oraș. Cam asta ar fi pe scurt descrierea atmosferei zilei de sâmbătă, din curtea ”liceului de lângă gară”, el însuși o clădire cu o vechime de aproape 100 de ani, gândită de prințul Știrbey mai întâi ca școală secundară ”pentru țăranii, lucrătorii și funcționarii din comună, precum și din alte sate și chiar pentru orășeni”.
“<<Povești din vremuri de demult>> subliniază importanța rolului culturii pentru promovarea identităţii naţionale, asigurarea coeziunii economico-sociale şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor prin acces la valorile culturale. Scopul proiectului este să diversifice oferta culturală şi să ofere noi modalităţi de valorificare a potenţialului local existent, stimulând consumul cultural ca opţiune pentru petrecerea timpului liber pentru publicul larg/ turişti”, ne-a declarat Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
”O zi cu iz medieval la liceul nostru în cadrul <<Târgului de toamnă>>. Un bun prilej pentru cei mici și mai mari de a învăța și altfel istoria. Au fost numeroase ateliere de lucru și activități care au fost bine primite de către cei prezenți, ceea ce ne arată că acest eveniment trebuie să devină o tradiție”, a concluzionat Olivia Ignătescu, directorul Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”.