@ În schimbul unor taxe modice, doritorii se pot bucura de condițiile excepționale oferite de administrația complexului @ Complexul Sportiv de Natație din Otopeni, gazdă a unor competiții naționale și internaționale
În data de 14 mai 2021, în prezența inițiatorului acestui proiect de excepție, primarul Silviu Gheorghe, ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, și a altor oficialități, era inaugurat Complexul Sportiv de Natație Otopeni, cel mai mare și mai modern obiectiv de acest gen din România. Proiectul a fost dezvoltat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții, cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 625, ediția print
Astfel, după zeci de ani de criză a infrastructurii din acest domeniu, România s-a putut mândri, în sfârșit, cu o adevărată bijuterie destinată sportivilor din natația românească, iar după mai bine de un an de la acest eveniment, în perioada 5-10 iulie 2022, complexul de la Otopeni găzduia și prima competiție internațională – Campionatele Europene de Înot pentru Juniori, în care înotătorul român David Popovici, cu 5 medalii câștigate (4 de aur și una de argint) era declarat cel mai bun sportiv al evenimentului desfășurat în orașul ilfovean.
Complexul Sportiv de Natație din Otopeni, întins pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați, deține 2 bazine olimpice de 25 și 50 de metri lungime și alte 4 bazine de antrenament, inițiere și recuperare. Complexul beneficiază de o gamă largă de dotări moderne, și anume: vestiare, săli de forță, sală de antrenament sărituri uscate, saune, cabinet medical, sală de conferințe, săli metodice, restaurant și zonă de relaxare.
„Complexul poate găzdui competiții naționale și internaționale, capacitatea acestuia fiind de 2.797 locuri pentru spectatori, având însă o capacitate totală maximă de 3.494 persoane distribuite astfel: arena sportivă: 3.217 persoane; corp antrenament + corp legătură: 277 persoane”, se precizează în prezentarea postată pe site-ul complexului sportiv din Otopeni.
Complexul, gazdă primitoare pentru iubitorii de înot
Săptămâna trecută, am avut ocazia să vizităm complexul de natație, ocazie cu care am stat de vorbă cu Daniel Bîrlan, șeful Serviciului de Administrare al Complexului Sportiv de Natație Otopeni, care ne-a dat amănunte cu privire la facilitățile oferite atât sportivilor de performanță, cât și publicului.
Am aflat astfel că, în bazinul olimpic de 50 de metri au loc cursuri de inițiere înot pentru copii, dar și antrenamente ale sportivilor de la cluburile de specialitate din Capitală și județul Ilfov. Alte bazine și dotări „de agrement”, cum au fost ele denumite de administrația complexului, sunt oferite adulților în cadrul programului stabilit al complexului, mai exact în serii de 2 ore, după cum urmează 09.00-11.00, 11.30-13.30, 14.00-16.00; 16.30-18.30; 19.00-21.00.
Dar, trebuie subliniat și faptul că federațiile sportive de specialitate (de natație și polo) au prioritate, astfel că programul este stabilit în funcție de activitățile acestora (concursuri, campionate etc.).
„Complexul a fost deschis pentru sportivi și public în data de 1 septembrie, anul acesta. De luni până duminică, în incinta complexului de natație au loc o serie de activități specifice, mai exact cursuri de inițiere și sesiuni de antrenamente pentru sportivii de performanță. Totodată, punem la dispoziția publicului și spații de agrement și de relaxare, unde doritorii vin să înoate, să facă saună sau fitness, pentru care le punem la dispoziție săli de forță dotate cu aparatură de ultimă oră.
Activitatea cea mai intensă se înregistrează în special după-amiaza, de la orele 16:00 la orele 20:00 când, în funcție de programul părinților, vin foarte mulți copii. Înregistrăm, în medie, și 1.000 de copii pe zi! Dimineața, avem mai puțini copii. Vin grădinițe sau copii de la afterschool sau, mai bine zis, beforeschool.
Adulții pot veni în zona de agrement, unde le punem la dispoziție 4 bazine. Mai exact, un bazin de agrement cu dimensiuni de 15×25 m, cu adâncime variabilă cuprinsă între 1,36-1,81 m, un bazin de agrement și recuperare de 7×12 m, cu adâncime 1,2 m, un bazin de agrement și recuperare de 6×12 m și adâncime de 1,2 m și un bazin de agrement și recuperare cu formă semicirculară de 5×9,80 m, cu adâncime 0,6 m.
Pe lângă aceste facilități, doritorii au la dispoziție jacuzzi și beneficii terapeutice și de relaxare, săli de masaj și recuperare pentru sportivi, saune, săli de forță, dar și săli de conferințe cu spații și dotări moderne sau săli metodice pentru o pregătire eficientă.
Pe parcursul celor 2 ore, cât durează o sesiune, utilizatorii pot beneficia atât de saună și sală de forță, cât și de acces la bazin. În cadrul acestor activități înregistrăm, zilnic, între 100-150 de participanți, în toate cele 5 sesiuni.
Noi am limitat, deocamdată, numărul la 100 numărul de persoane pe sesiune, pentru că nu ne dorim să creăm aglomerație. Deocamdată, însă, nu am atins această limită. Oricum, suntem la început și dorim să determinăm care ar fi numărul maxim de persoane pe sesiune, pentru a evita o serie de neplăceri atât pentru participanți, cât și din punct de vedere sanitar”, ne-a spus Daniel Bîrlan.
Regulament foarte strict pentru utilizatori
De aceea, a ținut să sublinieze acesta, între sesiuni este prevăzută o pauză de 30 de minute în care se efectuează igienizarea tuturor spațiilor la care are acces publicul și sportivii. Șeful Serviciului de Administrare a subliniat faptul că personalul complexului de natație pune un accent deosebit pe respectarea regulamentului, mai ales în ceea ce privește protecția sanitară a participanților la activități.
„Celor care refuză să respecte aceste reguli (le puteți afla în caseta alăturată – n.r.) li se interzice accesul în spațiile în care aceste reguli sunt strict necesare”, ne-a precizat Daniel Bîrlan, care a subliniat și faptul că finanțarea activităților complexului de natație este asigurată din bugetul local al orașului.
„Dar”, a mai adăugat el, „scopul nostru este să ajungem, cu timpul, să ne autofinanțăm. Noi ne-am luat pentru îndeplinirea acestui obiectiv un orizont de timp care se situează, undeva, la doi ani. Și asta pentru că, având în vedere că suntem de-abia la început, trebuie să realizăm un studiu de piață pentru a lua deciziile cele mai favorabile pentru atingerea obiectivului pe care ni l-am propus. Pentru aceasta trebuie să parcurgem un ciclu anual întreg, pentru a vedea cum evoluează cererea din partea celor care apelează la serviciile noastre. Dar și balanța de cheltuieli și venituri. Pentru că sunt cheltuieli foarte mari în ceea ce privește iluminatul și, mai ales, încălzirea apei din bazine, care se face continuu, deoarece oprirea încălzirii este mai costisitoare.”
În urma acestei discuții, am mai aflat și faptul că administrația complexului se bucură de aprecieri pozitive din partea celor care beneficiază de condițiile oferite, atât din partea cluburilor de natație și a sportivilor, dar și din partea utilizatorilor zonelor de agrement, mai ales cu privire la organizarea impecabilă a activităților.
Am părăsit complexul cu sentimentul că, în acea după-amiază, am fost martori ai unor momente deosebite, care ne-au umplut de bucurie. Am văzut acolo, în acest „palat” al sporturilor acvatice unic în România, zeci de copii care învățau cum să nu se mai teamă de apă, descoperind, totodată, tainele înotului, dar și săritori de la platformă și trambulină executând sărituri complexe în apa limpede a bazinului și nu pe saltele, așa cum am văzut cu ani în urmă la Complexul „Lia Manoliu” din Capitală. Și, mai ales, am văzut că acolo unde există inițiativă și voință se pot realiza multe lucruri bune, așa cum este și excepționalul Complex Sportiv Sportiv de Natație din Otopeni.
Tarife de intrare pentru agrement:
l bazinele 3,4,5,6; sală forță 3; saunele 5,6: 35 lei/sesiune (2 ore)/adult; 20 lei/sesiune (2 ore)/ preșcolar/ elev/student/pensionar.
Preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din orașul Otopeni (grădinițe și școli) beneficiază de acces gratuit timp de 2 ore pe săptămână.
l închiriere culoar bazin olimpic 50 m: 200 lei/oră; l închiriere culoar bazin 25 m (bazinul 1 și 2):175 lei/oră; l abonament agrement: 300 lei/10 sesiuni (2 ore); l abonament agrement: 600 lei/20 sesiuni (2 ore); l închiriere prosop: 10 lei/buc; l închiriere halat: 15 lei/buc.
Rezervările se pot efectua și online, de pe site-ul complexului, iar în cazul abonamentelor cu 10 sau 20 de sesiuni, prezența nu este restricționată la luna achiziționării, astfel că abonații respectivi pot veni oricând doresc, până la epuizarea numărului de sesiuni ale abonamentului deținut. Practic, perioada de utilizare a abonamentului este nelimitată.
Reguli care trebuie respectate de utilizatori
Utilizatorii serviciilor oferite de Complexul de Natație Otopeni sunt obligați să respecte reguli stricte în incinta acestuia.
Iată care sunt câteva dintre regulile mai importante care trebuie respectate de către utilizatori: l să păstreze ordinea, curățenia și liniștea în toată incinta Complexului Sportiv de Natație Otopeni; l să posede și să utilizeze echipamentul specific activităților de natație: slip/costum de baie, cască de protecție capilară, ochelari de înot și papuci; l intrarea în sala bazinelor a tuturor utilizatorilor se face numai cu ținută adecvată. Nu este permis înotul cu haine „de stradă” (haine precum pantaloni ¾, pantaloni de sport sau lenjeria intimă nu sunt considerate echipamente specifice activităților de natație);
l înaintea intrării în apă, purtând echipamentul descris mai sus, utilizatorii trebuie să urmeze, în mod obligatoriu, circuitul igienico-sanitar inițial necesar, după cum urmează: l utilizarea toaletelor; l spălarea la duș, iar după folosirea acestuia, utilizatorul are obligația de a închide robinetul; l deplasarea cu papuci, până la intrarea în apă; l accesul în bazine se face doar pe scările de acces în apă.
De asemenea, utilizatorul mai trebuie să respecte și alte reguli, cum ar fi: l să se supună observațiilor/indicațiilor/recomandărilor salvamarului și ale personalului de serviciu, atât în momentul intrării în bazin, cât și pe toată perioada utilizării bazinului de înot; l în timpul activității de înot, să respecte regula că sensul de deplasare pe culoarul de înot este mereu pe partea dreapta a acestuia (față de linia de marcaj de pe fundul bazinului); l după încheierea activității sportive, la ieșirea din bazin, să urmeze circuitul igienico-sanitar final necesar, după cum urmează: l deplasarea cu papuci, până la zona de dușuri; l spălarea la duș; după folosirea dușului, utilizatorul are obligația de a închide robinetul; l deplasarea cu papuci, până la vestiare.
Mai multe amănunte cu privire la regulament găsiți pe site-ul complexului, la adresa www.complexnatatieotopeni.ro