Primarul Gelu Apostol:

    ”Trebuie să ne cunoaștem strămoșii, trebuie să știm de unde am plecat, cum ne-am numit”.

18 Iunie 2024 a fost o dată foarte importantă pentru comunitatea din Cernica. La ora 14.00, în sala de evenimente a Primăriei Cernica, a fost lansat în mod oficial volumul de carte “Comuna Cernica – File de Istorie”, ediția I.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.708

După o perioadă lungă de muncă asiduă pentru culegerea informațiilor și așternerea acestora pe hârtie, opera celor șase autori a prins viață și, mai mult decât atât, a fost pusă în lumina reflectoarelor într-un cadru elegant, așa cum se cuvine.

Monografia “Cernica – File de istorie”, ediția I, este un studiu științific de mare complexitate, o lucrare care cuprinde date și cifre din toate sferele vieții spirituale, sociale, economice, culturale și chiar sportive ale comunității comunei Cernica. La realizarea acestui proiect extrem de important pentru comuna Cernica au contribuit autorii: Vasile ­Bolboja, Sterea Cristea, Nicolae Ciotoran, Lilian Iordache,  Ilie Stelian, Cristin Peter.

Pentru a vă stârni curiozitatea, prezentăm mai jos capitolele ce clădesc această lucrare cu totul și cu totul deosebită: Capitolul 1 – Prezentare generală, Capitolul 2 – Scurtă prezentare a satelor componente, Capitolul 3 – Istoria școlilor din comuna Cernica, Capitolul 4 – Istoria mănăstirilor din comuna Cernica, Capitolul 5 – Bisericile din comuna Cernica, Capitolul 6 – Tradiții, cultură, sport, Capitolul 7 – Comuna Cernica – Istorie contemporană, Capitolul 8 – Personalitățile comunei noastre, Capitolul 9 – Scurtă cronologie a principalelor evenimente, Epilog

Monografia “Cernica – File de istorie” este un proiect susținut și realizat de Primăria Cernica, sub îndrumarea primarului Gelu Apostol și coordonat de Cristian Manea, în colaborare cu Asociația Vox Cernica (asociatia.voxcernica.ro).  Mai exact, lucrarea ”Comuna Cernica – file de istorie”, în prima ediție, reprezintă  o primă sinteză, modernă, a ceea ce se cunoaște, până acum, din punct de vedere istoric, despre comuna Cernica și a fost realizată de mai mulți membri și colaboratori ai asociației și portalului cu același nume – voxcernica.ro, începând cu anul 2018, la inițiativa Primăriei Cernica, prin primarul Gelu Apostol și coordonată din punct de vedere tehnic de către Cristian Manea, director Club Sportiv Cernica.

De altfel, în cadrul portalului Vox Cernica, la rubrica „istorie locală”, pot fi descoperite o întreagă pleiadă de articole și monografii/lucrări istorice, realizate de-a lungul timpului de mai mulți dintre învățătorii și preoții satelor din comuna Cernica, și nu numai. Cartea ”Comuna Cernica – file de istorie”, printre altele, pune în valoare lucrările acestor predecesori, astfel că cititorii au ocazia de a descoperi fragmente și noi detalii despre istoria comunei Cernica, a satelor sale, a școlilor și bisericilor acestora, organizarea teritorial-administrativă, a tra­dițiilor, obiceiurilor, mediului natural și a vieții locuitorilor acestei comune.

O lucrare a unor oameni care iubesc istoria

Unul dintre autori, Vasile Bolboja, a menționat că, în carte, cititorul poate găsi foarte multe amănunte detaliate de realizatorii acestei lucrări, oameni care iubesc istoria. ”Ar fi fost păcat ca având așa bogăție de documente și o comună cu așa o istorie să nu facem efortul, să avem știința să le punem cap la cap. Este o lucrare integrată, în care sunt prezentate cele cinci sate. Ne-am fixat la 200 de pagini, dar puteam să punem 400 de pagini. Nu am vrut să diluăm informația. Oricum, cele mai importante evenimente petrecute în această comună istorică  sunt prinse de noi”, a spus Vasile Bolboja, mulțumind tuturor celor care au sprijinit realizarea cărții, cât și celor care au scris-o, Cristea Stere – suflet al Tânganului, din păcate trecând în neființă. 

”Eu l-am cunoscut acum zece ani pe dl. Sterea Cristea, l-am provocat la discuții. Mă interesau foarte mult anumite persoane, pentru a face arbori genealogici, ca să văd cum sunt familiile, cum s-au combinat. La un moment dat le-am făcut și teste ADN. Dl. Sterea nu a vrut să facă”, a spus amuzat Stelian Ilie. ”Strămoșul meu a locuit în satul Gâgâlicea, de unde e și dl Bolboja și m-am bucurat că am găsit la arhive, după ce mi-a arătat dl. Ciotoran unde să caut, vetrele din satul Gâgâlicea. Am găsit 104 locuri de casă, de 2.000 mp și pe lista cu cei 104 l-am găsit și pe strămoșul meu, care fusese inițial cioban în Fundeni. S-a sedentarizat în satul Gâgâlicea și așa am devenit tângăneni. Am urmărit traseul de migrațiune. Noi știam că suntem din Tânganu pentru că bunicul s-a născut acolo, în 1907, dar nu știam de unde veniserăm. Aceasta a fost surpriza. Am studiat mai mulți ani la Arhivele Naționale. Pentru cei interesați există arhivele mitrice de la Tânganu, la Arhivele Naționale. Am fost prima persoană care le-a studiat pentru că le-a găsit întâmplător custodele de la Văcărești. Recomand celor interesați să le studieze să își găsească strămoșii, până la 1832. Doar că trebuie să se obișnuiască cu scrisul chirilic de mână”, a spus Stelian Ilie. 

Nicolae Ciotoran a spus că spre deosebire de colegii săi, care au ușurința de a vorbi în public, el s-a simțit mult mai bine în sala de studiu a Arhivelor Naționale. ”Acolo, dacă te prinde microbul acesta al cercetării, la un moment dat nu mai poți să ieși. Pur și simplu, intri în tot felul de detalii, ca să poți să pătrunzi mai adânc în istoria comunei. La un moment dat, nu puteam să citesc documentele mai jos de 1860, erau scrise în chirilică. A trebuit să merg la Facultatea de Istorie Chirilică, să urmez un curs de paleografie, de scriere veche. Cu cât descopeream un document legat de satele noastre, vechi, scris în chirilică, cu atât  informația era mai prețioasă pentru mine”, a spus, la rândul său, Nicolae Ciotoran.

Totul a plecat de la descoperirea unei hărți – mica comoară care a generat proiectul

Primarul Gelu Apostol, inițiatorul proiectului, a povestit cum a luat naștere ideea cărții: ”Eram cu dl. Ciotoran, cotrobăiam prin niște magazii și am dat peste niște hărți. Așa ne-a venit ideea să scriem cartea. După ce făcusem arhivarea, am găsit o hartă care ne arăta cum era comuna noastră la 1868. Adică, am dat peste o mică comoară pentru comuna noastră. Și atunci ne-a venit ideea de a face cartea, de a o scrie. Dacă această carte o să aibă succes – și eu cred că o să aibă – în rândul copiilor cel mai mult, ca să cunoască tradiția noastră – o să încercăm să facem și volumul II. Dacă tot mai avem de scris, să scriem până la 400 de pagini. Nu se știe niciodată peste ce comori o să mai dea dl. Ciotoran sau cei care vor citi cartea. Sper să completăm și cu spusele altor oameni. Vom avea nevoie și de fotografii vechi și sigur vom mai găsi pe la cei în vârstă, pentru a cunoaște tradițiile comunei Cernica. Să nu uităm că cele mai frumoase tradiții ale noastre au plecat de la papură și de la trestia pe care le aveam la îndemână”, a spus primarul Gelu Apostol, menționând că, de fapt, această lucrare reprezintă o necesitate pentru locuitorii comunei Cernica. ”Trebuie să ne cunoaștem strămoșii, trebuie să știm de unde am plecat, cum ne-am numit!”, a spus acesta.

Vorbind despre provocări în realizarea cărții, autorii au spus că piedica cea mai mare a constituit-o multitudinea informațiilor descoperite și necesitatea de a le selecta pe cele care să fie într-adevăr relevante și să rămână o bază pentru lucrarea ce se poate face în viitor despre istoria comunei Cernica.