Luna septembrie este o lună cu o semnificație religioasă profundă, fiind marcată de evenimente și tradiții spirituale care ne îndreaptă atenția către noi începuturi și momente de reflecție și recunoștință. De altfel, această lună, plină de semnificații sacre a debutat cu una dintre cele mai importante zile pentru creștinii ortodocși, Anul Nou bisericesc, celebrat la data de 1 septembrie.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 718, ediția print
Așadar, credincioșii s-au bucurat de o dublă sărbătoare duminică. Praznicul Sfântului Cuvios Dionisie Exigul, cel care a propus numărarea anilor începând cu întruparea Mântuitorului Iisus Hristos și începutul anului bisericesc. De ce acordă Biserica Ortodoxă Română atât de multă importanță acestei zile? Deoarece, preoții și diaconii care slujesc Casei Domnului, cinstesc la data de 1 septembrie pomenirea zilei în care Mântuitorul Iisus Hristos a început propovăduirea în lume a Evangheliei celei noi, a Împărăției Cerurilor. Este ziua în care Hristos și-a început activitatea pe Pământ. De această dată este legat și începutul Facerii Lumii de către Dumnezeu Tatăl, după cum ne mărturisesc duhovnicii. A fost rânduit ca anul duhovnicesc să debuteze la 1 septembrie, în anul 325 la Niceea (Iznik, Turcia în zilele noastre) când a avut loc primul sinod ecumenic, convocat de Împăratul Constantin cel Mare.
Să ne lepădăm de omul vechi și să-l primim cu puritate pe cel duhovnicesc!
Trecerea de la vechiul la noul an bisericesc trebuie să o petrecem mulțumindu-I Tatălui Ceresc pentru tot ceea ce ne-a dăruit și rugându-L să ne binecuvânteze și să reverse asupra noastră toate bunătățile Sale, și de acum înainte. În această mare zi, e bine să mergem la biserică și să citim acatistul intitulat ”Slavă lui Dumnezeu pentru toate” închinat Sfintei Treimi. Dar nu înainte de a ne lepăda de omul vechi și de a ne pregăti să-l primim cu puritate pe cel duhovnicesc, fiul Duhului Sfânt.
Să-l slăvim pe Dumnezeu și să-I mulțumim pentru binefacerile primite!
”Tot astăzi se săvârșește slujba Tedeum la Anul Nou, slujba de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale. Câteva dintre cântările acestei slujbe sunt: ”Mulțumitori fiind noi nevrednicii robii tăi, pentru binefacerile Tale cele mari care s-au revărsat asupra noastră, slăvind Te lăudăm, Te binecuvântăm, mulțumim, cântăm și slăvim marea Ta milostivire și cu dragoste, ca niște robi, strigăm Ție: Binefăcătorule, Mântuitorul nostru, Slavă Ție.” Luna septembrie are o însemnătate aparte, deoarece este luna în care împăratul Constantin cel Mare a repurtat victoria împotriva lui Maxențiu, dușmanul Creștinismului. În urma acestei victorii câștigate cu ajutorul lui Dumnezeu, împăratul Constantin a proclamat în tot Imperiul Roman libertatea creștinilor de a se închina Unuia Dumnezeu Iisus Hristos. Timp de multe veacuri, anul civil al lumii creștine a urmat structura anului bisericesc, începând și el la 1 septembrie. Mai târziu însă, lucrul acesta s-a schimbat, începutul anului civil transferându-se la 1 ianuarie. Schimbarea a intervenit mai întâi în Occident, iar mai târziu, și în Rusia, sub Țarul Petru cel Mare.
La mulți ani tuturor creștinilor ortodocși!
Fie ca Anul Nou bisericesc care a început pe 1 septembrie să fie pentru noi toți un an al milei Domnului și al împlinirilor atât în plan material, cât și spiritual. Să ne bucurăm de această sărbătoare cu recunoștință și speranță pentru un nou început binecuvântat.