Incredibil!

A rămas însărcinată la două luni după ce i-a fost extirpată o tumoră gigant, din uter

Medicii le dau speranțe femeilor care-și doresc copii dar sunt nevoite să renunțe la acest vis, din cauza fibromului uterin. La momentul actual, în România, chiar și tumorile mari pot fi operate cu succes, printr-o procedură laparoscopică. Noua tehnică ajută uterul și trompele uterine să rămână perfect funcționale.

De pildă, o tânără în vârstă de 30 de ani a adus pe lume o fetiță frumoasă și sănătoasă, deși, un fibrom uterin gigant o condamnase, inițial, la pierderea definitivă a uterului și, prin urmare, la incapacitatea dezvoltării sarcinii. Minunea a venit din partea dr. Silviu Iștoc și a echipei sale medicale de la Spitalul Medicover, care i-a îndepărtat tumora necrozată, prin metoda laparoscopică, păstrându-i uterul, intact.

 

Dr. Silviu Iștoc: “Fibromul era mai mare decât uterul”

“Pacienta  s-a  prezentat  în  2014  cu  un  fibrom  cât  o  sarcină în luna a doua, în curs de necroză, fără nicio speranță, după numeroase consulturi în care singura variantă prezentată era operația de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter. Intervenția a durat aproximativ trei ore. Operația a fost dificilă, fibromul fiind mai mare decât uterul și dificil de operat chiar și pe cale clasică. I s-au administrat antibiotice, iar după două săptămâni am operat-o laparoscopic, putând păstra uterul și eliminând doar tumoarea gigant. Recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile pacienta fiind externată”, explică dr. Silviu Iștoc, specialist Obstetrică-Ginecologie, coordonatorul echipei medicale. Potrivit specialistului, din punct de vedere tehnic, această intervenție laparoscopică se realizează cel mai greu, din cauza dimensiunii fibromului.

“Acum avem o fetiță și suntem fericiți ca părinți”

La  doar  două luni după operație, tânăra a rămas însărcinată și a născut, luna trecută, o fetiță perfect sănătoasă. Sarcina a decurs foarte bine, ajungând până la termen. La naștere, uterul a rezistat foarte bine, ținând cont de operația suferită. “Fibromul meu a fost descoperit în stare incipientă, când avea doar cinci centimetri, la un control de rutină. Deși am realizat o embolizare, aceasta nu a reușit, a scăzut în dimenisiuni, dar într-un an a crescut la opt-zece centimetri și apoi, într-un timp foarte scurt, a ajuns la 17 centimetri în necroză aseptică, fiind pasibilă de cancer. Medicii au vrut să mă opereze  atunci când am ajuns la spital, dar știam că acest lucru însemna extirparea fibromului cu tot cu uter și, deci, infertilitate. Am ajuns într-un final la dr. Silviu Iștoc, unde am discutat de laparoscopie, imediat după ce am efectuat analizele. De când m-a consultat domnul doctor, m-a asigurat că nu este malign și că îl poate îndepărta și așa a și fost, operația a decurs foarte bine, după o săptămână chiar am fost în vacanță, iar în două luni am rămas însărcinată natural. Am născut, prin cezariană, o fetiță. Uterul meu este acum sănătos și nu pot să am decât cuvinte de laudă și admirație pentru cel care ne-a ajutat să fim părinți”, povestește tânăra mămică. 

 

Un sfert dintre tinere au fibrom uterin 

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului  realizat  de  Colegiul  American  de  Obstetrică și  Ginecologie,  iar  până la vârsta  de  50  ani peste 80% dintre femei ajung să dezvolte fibroame uterine. Spre deosebire de operația clasică, intervenția prin metoda laparoscopică nu mai pune uterul în pericol. Pentru că nu se mai efectuează incizia abdominală, nu mai există nici riscul cicatricilor interne extinse, care pot afecta și trompele uterine și care ar duce, inevitabil, la infertilitate.